VIDEO: 6 pomembnih opravil na začetku študijskega leta

Ali veste, kaj je treba postoriti že v prvem tednu? Zbrali smo nekaj predlogov, da bo začetek študijskega leta lažji in da boste pripravljeni na novo, uspešno študijsko leto.

1. Pozanimaj se o delovanju svoje fakultete in se opremi z literaturo

V sklopu vsake univerze deluje več fakultet, ki se med seboj lahko zelo razlikujejo, tako v programih, ki jih ponujajo, kot tudi v načinu delovanja. Pomislite samo na razliko med študijem na Pravni fakulteti in študijem na Veterinarski fakulteti! Zato se velja podrobneje pozanimati o delovanju izbrane fakultete.

  • Veliko naših vprašanj lahko razrešijo že v tajništvu fakultete, za razne prošnje, ugovore in težja vprašanja, pa so na voljo v Referatu za študentske zadeve, zato se velja pozanimati o delovanju, odpiralnih časih in povezavah na spletni strani referata.
  • Preveri odprtost knjižnice, da ne bo slabe volje pred izpiti, ko je knjige že težko dobiti. Preveri tudi odprtost knjižnice, računalniških učilnic in študijskih kotičkov.
  • Preberi si študijske pravilnike – kljub temu, da smo še na začetku študijskega leta se je dobro pozanimati vsaj o izpitnih pravilih, kot so npr. pravočasna prijava in odjava od izpita, kolikokrat je možno izpit popravljati …
  • V oktobru na fakultetah običajno prirejajo sejme rabljene študijske literature, kjer lahko dobite cenejše učbenike, skripte, zapiske. Informacije o tem, kje in kdaj bo sejem na vaši fakulteti, boste najverjetneje dobili na oglasnih deskah ali spletni strani fakultete. Literaturo lahko kupite tudi v knjigarnah posamezne fakultete ali pa si jo izposodite v knjižnici. Nekateri profesorji pa vam bodo skripte, ki si jih lahko skopirate, pustili v fotokopirnici.

2. Poskrbi za svoje zdravje

Če tega še nisi storil ali pa tega zate ne urejajo starši, je pomembno poskrbeti za svoje zdravje in si urediti zdravstveno zavarovanje, ki bo krilo stroške morebitnih zdravstvenih problemov. V Sloveniji lahko izbirate med ponudbo več kot desetih zavarovalnic, ki nudijo različne ugodnosti in zavarovanja za različne premije, zato velja ponudbe podrobneje preučiti in najti tisto pravo zase.

3. Podaljšaj status na študentskem servisu

Če želiš od študiju še kaj zaslužiti in pridobite nove izkušnje, se vpiši v študentski servis (seznam), kjer lahko pregleduješ in se prijavljaš na razpisana delovna mesta. Če si v študentski servis že vpisan, pa naj te spomnimo, da je z novim študijskim letom treba podaljšati status, kar ti omogoča nemoteno prejemanje plačil in pregledovanje del.

4. Uredi si subvencionirano študentsko prehrano

Poskrbi da ne boš ostal lačen – priskrbi si subvencionirano študentsko prehrano! Zato se oglasi na točkah ŠOU. Študentska prehrana je super zadeva, saj ti prihrani čas, ker ti ni treba kuhati, je ugoden način prehranjevanja in nenazadnje, da ti možnost preizkušanja različne hrane (španska, mehiška, kitajska, tajska, turška, italijanska, slovenska …).

5. Priskrbi si kolo ali kartico IJPP

Kolo je v Sloveniji priljubljeno prevozno sredstvo, ker pa jih, žal, pogosto ukradejo, predlagamo nakup rabljenega kolesa, kakšen evro več pa namenite ključavnici. Kartica mestnega avtobusnega prevoza Urbana, pa je rešitev za vse deževne in mrzle dni, poleg tega pa si z njo lahko izposojate tudi mestna kolesa – BicikeLj. Priskrbite si enotna subvencionirano vozovnico IJPP (Integrirani javni potniški promet). Vozovnica je elektronska ter je skupna za vlak, medkrajevni avtobus in mestni promet v Ljubljani in Mariboru.

Študent na kolesu

6. Pozanimaj se o prireditvah in zabavah

Študentska leta so tradicionalno opevana kot najlepša leta, med drugim tudi zaradi pestrega obštudijskega dogajanja, zato je skoraj nujno, da se kot bruc udeležiš vsaj enega brucovanja in izkoristiš možnosti ugodnega obiskovanja kulturnih prireditev in študentskih žurov.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

KOMENTARJI

  1. Dober prispevek 😉 Aktualn tudi z aže obstoječe študente! Vsako leto pride prav opomnik za razna podaljšanja statusa. Še posebej pa opomnik žurk 🙂 Je pa res, da na te težje pozabimo 🙂

PUSTITE KOMENTAR