Prijava na e-nasvete

Začetek študijskega leta: 6 pomembnih opravil na začetku študijskega leta

Začetek študijskega leta se študentje znajdemo pred številnimi pomembnimi opravili, ki bodo vplivala na naše uspešno premagovanje študijskega leta. Organizacija, načrtovanje in priprava so ključnega pomena za učinkovito in brezskrbno vstopanje v novo študijsko obdobje. V tem članku bomo raziskali, katere naloge je priporočljivo opraviti pred začetkom študijskega leta, kako se nanje pripraviti ter kako s tem zagotoviti čim bolj uspešen začetek in nemoteno nadaljevanje študijskega procesa.

1. Pozanimajte se o delovanju svoje fakultete in se opremite z literaturo

V sklopu vsake univerze deluje več fakultet, ki se med seboj lahko zelo razlikujejo, tako v programih, ki jih ponujajo, kot tudi v načinu delovanja. Pomislite samo na razliko med študijem na Pravni fakulteti in študijem na Veterinarski fakulteti! Zato se velja podrobneje pozanimati o delovanju izbrane fakultete na začetku študijskega leta.

  • Veliko naših vprašanj lahko razrešijo že v tajništvu fakultete, za razne prošnje, ugovore in težja vprašanja, pa so na voljo v Referatu za študentske zadeve, zato se velja pozanimati o delovanju, odpiralnih časih in povezavah na spletni strani referata.
  • Preveri odprtost knjižnice, da ne bo slabe volje pred izpiti, ko je knjige že težko dobiti. Preveri tudi odprtost knjižnice, računalniških učilnic in študijskih kotičkov.
  • Preberi si študijske pravilnike – kljub temu, da smo še na začetku študijskega leta se je dobro pozanimati vsaj o izpitnih pravilih, kot so npr. pravočasna prijava in odjava od izpita, kolikokrat je možno izpit popravljati …
  • V oktobru na fakultetah običajno prirejajo sejme rabljene študijske literature, kjer lahko dobite cenejše učbenike, skripte, zapiske. Informacije o tem, kje in kdaj bo sejem na vaši fakulteti, boste najverjetneje dobili na oglasnih deskah ali spletni strani fakultete. Literaturo lahko kupite tudi v knjigarnah posamezne fakultete ali pa si jo izposodite v knjižnici. Nekateri profesorji pa vam bodo skripte, ki si jih lahko skopirate, pustili v fotokopirnici.

2. Poskrbite za svoje zdravje

Če tega še nisi storil ali pa tega zate ne urejajo starši, je pomembno poskrbeti za svoje zdravje in si urediti zdravstveno zavarovanje. To bo krilo stroške morebitnih zdravstvenih problemov. V Sloveniji lahko izbirate med ponudbo več kot desetih zavarovalnic. Nudijo različne ugodnosti in zavarovanja za različne premije. Ponudbe je potrebno podrobneje preučiti in najti tisto pravo zase še pred začetkom študijskega leta.

3. Podaljšajte status na študentskem servisu pred začetkom novega študijskega leta

Če želiš od študiju še kaj zaslužiti in pridobite nove izkušnje, se vpiši v študentski servis (seznam). Lahko pregleduješ in se prijavljaš na razpisana delovna mesta. Če si v študentski servis že vpisan, pa naj te spomnimo, da je z novim študijskim letom treba podaljšati status. To ti omogoča nemoteno prejemanje plačil in pregledovanje del.

4. Uredite si subvencionirano študentsko prehrano

Poskrbi da ne boš ostal lačen – priskrbi si subvencionirano študentsko prehrano! Zato se oglasi na točkah ŠOU. Študentska prehrana je super zadeva, saj ti prihrani čas. Ni ti treba kuhati, je ugoden način prehranjevanja in nenazadnje, da ti možnost preizkušanja različne hrane (španska, mehiška, kitajska, tajska, turška, italijanska, slovenska …).

5. Priskrbite si kolo ali kartico IJPP

Kolo je v Sloveniji priljubljeno prevozno sredstvo, ker pa jih, žal, pogosto ukradejo, predlagamo nakup rabljenega kolesa, kakšen evro več pa namenite ključavnici. Kartica mestnega avtobusnega prevoza Urbana, pa je rešitev za vse deževne in mrzle dni, poleg tega pa si z njo lahko izposojate tudi mestna kolesa – BicikeLj. Priskrbite si enotna subvencionirano vozovnico IJPP (Integrirani javni potniški promet). Vozovnica je elektronska ter je skupna za vlak, medkrajevni avtobus in mestni promet v Ljubljani in Mariboru.

Študent na kolesu

6. Pozanimajte se o prireditvah in zabavah

Študentska leta so tradicionalno opevana kot najlepša leta, med drugim tudi zaradi pestrega obštudijskega dogajanja, zato je skoraj nujno, da se kot bruc udeležiš vsaj enega brucovanja in izkoristiš možnosti ugodnega obiskovanja kulturnih prireditev in študentskih žurov.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

3 KOMENTARJI

  1. Dober prispevek 😉 Aktualn tudi z aže obstoječe študente! Vsako leto pride prav opomnik za razna podaljšanja statusa. Še posebej pa opomnik žurk 🙂 Je pa res, da na te težje pozabimo 🙂

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ