VIDEO: Vodič – postopek ureditve subvencionirane prehrane

Pot do subvencionirane prehrane si oglejte v videu. Do subvencij ste upravičeni vsi študenti z veljavnim statusom (tudi izredni, podiplomski študenti in vsi, ki koristijo absolventski staž), ki se izobražujete na višjih strokovnih in visokošolskih zavodih. Pogoj je, da niste zaposleni ali vpisani v evidenco brezposelnih oseb. Upravičeni so tudi študenti tujih univerz, ki v okviru mednarodnih izmenjav pri nas opravljajo študijske obveznosti ter študenti starši. Status lahko dokazujete z dokumentom opremljenim s fotografijo – s študentsko izkaznico, potrdilom o vpisu ali z osebnim dokumentom.

Trenutna subvencija znaša 3,86 €, kar pomeni, da za kosilo, ki stane 7 €, plačate le razliko, torej 3,14 €.

Kako si uredite koriščenje študentske prehrane

 1. Najprej na spletni strani www.studentska–prehrana.si izpolnite prijavo za prvi vpis, kamor morate napisati vse svoje podatke.
 1. Ko prijavo izpolnite, si jo natisnite ali zapišite številko prijavnice, ki se izpiše na zgornjem delu vpisnega obrazca. Brez te številke je vaša prijava brezpredmetna.
 1. Z natisnjeno prijavo ali številko se osebno odpravite na eno izmed točk SŠP (seznam v nadaljevanju). To morate storiti v 90 dneh od oddaje prijave na spletu. S seboj prinesite tudi študentsko izkaznico, če je še nimate pa potrdilo o vpisu, osebni dokument in v primeru dokazovanja posebnega statusa (status starša, status invalida) vsa potrebna dokazila.

Študentom, ki so že v sistemu SŠP ni treba obiskati točke SŠP, saj bodo pravico do SŠP lahko podaljšali preko aplikacije ali spletne strani. Medtem ko morajo bruci oz. študenti, ki še niso vpisani sistem SŠP še vedno obiskati fizično poslovalnico za dokončanje prve prijave.

 1. Ker poteka koriščenje subvencij elektronsko, se morate pri aktivaciji odločiti za eno izmed možnosti plačevanja. Na izbiro imate plačevanje z mobilnim telefonom, kar je brezplačno (preko telefonske številke ali mobilne aplikacije), ali plačevanje s posebno brezkontaktno čip kartico, za katero boste odšteli 15 evrov. Kartico boste morali plačati takoj ob naročilu, prevzeli jo boste lahko na točki SŠP po preteku 5 delovnih dni. Pozitivna stran kartice je, da jo lahko uporabljate čez celoten študij.
 1. Ko je vaša prijava aktivirana, dobite še aktivacijsko kodo za dostop do vašega osebnega spletnega pregledovalnika stanja subvencij, kjer lahko pregledujete vaš status ter število izkoriščenih in prostih subvencij za tekoči mesec.

Točke za ureditev subvencionirane prehrane

Točke SŠP (odpiralni čas preverite še na www.studentska–prehrana.si, saj se med letom lahko spremeni):

LJUBLJANA Točka ŠOU v Ljubljani Kampus (Pivovarniška 6); odpiralni čas: ponedeljek–četrtek: 9.00–15.30; petek: 9.00–14.00

MARIBOR Točka ŠOUM Gosposvetska (Gosposvetska c. 86); odpiralni čas: ponedeljek in četrtek: 9.00–14.00, petek: 9.00–13.00

KOPER Točka ŠOUP (Čevljarska ulica 27); odpiralni čas: ponedeljek–petek: 9.00–12.00 in 13.00–15.00

Točke SŠP v drugih krajin

– BREŽICE, Točka ŠOU v Lj (Černelčeva cesta 3); odpiralni čas: ponedeljek–petek: 7.30–15.30

NOVO MESTO, Točka ŠOU v Lj (Dilančeva ul. 1); odpiralni čas: sreda: 9.00–13.00, petek: 13.00–17.00

– POSTOJNA, Točka ŠOU v Lj (Vilharjeva ulica 25); odpiralni čas: petek in sobota: 16.00–19.00

– ŠKOJJA LOKA, Točka ŠOU v Lj (Mestni trg 20); odpiralni čas: ponedeljek–petek: 16.00–19.00

– RADOVLJICA, Točka ŠOU v Lj (Gorenjska cesta 25); odpiralni čas: petek: 18.00–20.00, nedelja: 16.00–18.00

– KRANJ, Točka SŠP – KŠK (Kidričeva cesta 55a); odpiralni čas: ponedeljek: 11.00–15.00, sreda: 10.00–14.00

– CELJE, Točka ŠOUM KŠOC (Mariborska c. 2); odpiralni čas: torek: 15.00–18.00, četrtek: 10.00–13.00

– VELENJE, Točka ŠOUM – Šaleški studenska klub (Šaleška cesta 3): ponedeljek, torek, četrtek: 8.00–15.00, sreda in petek: 8.00–17.00; začasna točka

– PORTOROŽ, ŠOUPostaja (Turistica) (Obala 11a); odpiralni čas: ponedeljek in četrtek: 9.00–13.00

– NOVA GORICA, ŠOUPostaja KGŠ (Trg Edvarda Kardelja 1); odpiralni čas: ponedeljek–petek: 8.00–11.00 in 11.30–15.00, sreda: 9.30–13.00 in 14.00–17.00

– AJDOVŠČINA, ŠOUPostaja KAŠ (C. IV. Prekomorske brigade 61a); odpiralni čas: torek in sreda: 10.00–14.30, četrtek: zaprto petek: 13.00–18.00, sobota: 10.00–13.00

– SEŽANA, ŠOUPostaja (Kraška ul. 2); torek: 9.00–13.00 (deluje samo september in oktober)

Koliko subvencij študentske prehrane vam pripada

Mesečno imate na voljo toliko subvencij, kolikor je v mesecu delovnih dni. Nerabljene subvencije se prenašajo naprej za dva meseca. Po preteku dveh mesecev se vam izbrišejo. Na dan (v 24 urah) lahko porabite 2 subvenciji, med katerima mora biti 4 ure razmika. Za subvencije tudi ni geografskih omejitev, kar pomeni, da lahko subvencije koristite kjerkoli v Sloveniji.

Koriščenje subvencij študentske prehrane v restavraciji in plačilo

Ko prispete v restavracijo, gostinca najprej opozorite, da boste koristili študentsko subvencijo. Dobili boste poseben jedilni list za študente. Vsakemu študentu pripada glavna jed in vsaj dva hoda (solata in juha ali sadje). Ob obroku vam pripada tudi 2 dl vode.

V primeru plačila z mobilnim telefonom pokličete najprej številko 1808 in telefon prislonite k terminalu. Ta bo odčital vašo upravičenost do subvencije, gostinec vam mora prek terminala natisniti potrdilo, ki vsebuje celotno vrednost kosila, vrednost subvencije, potrebno doplačilo in število še neporabljenih subvencij. Gostincu boste morali za identifikacijo pokazati tudi osebno izkaznico ali študentsko izkaznico. Postopek je enak v primeru plačila s čip kartico, le da na terminal prislonite kartico.

V primeru, da transakcija ni možna, vam mora gostinec izstaviti potrdilo, kjer mora pisati vzrok zavrnjene subvencije. Najpogosteje je vzrok zavrnjene oz. zadržane subvencije to, da še niso pretekle 4 ure od prejšnjega koriščenja subvencije.

Koristne informacije koriščenja študentske prehrane

 • Subvencionirano prehrano lahko koristite dvakrat na dan, vsak dan med 7. in 22. uro. Novost je, da je subvencionirana prehrana na voljo celotno študijsko leto, torej med 15. julijem in 15. avgustom ni več ukinjena.
 • Na začetku vsakega študijskega leta morate podaljšati upravičenost do subvencije za študentsko prehrano. Podaljšanje opravite preko preko spletne strani www.studentska-prehrana.si ali aplikacije SŠP. To uredite v profilu, tako da označite »Dovoli podaljšanje«. 
 • V primeru zamenjave kartice sim oziroma številke obiščite eno od točk SŠP, kjer vam bodo novo številko ponovno aktivirali.
 • Če izgubite brezkontaktno čip kartico, obiščite eno od točk SŠP. Seboj imejte osebni dokument. Kartico vam bodo deaktivirali in naročili novo. To lahko dvignete na točki SŠP po preteku 5 delovnih dni. V vmesnem času subvencionirane študentske prehrane ne morete koristiti.
 • Prenesete si lahko tudi mobilno aplikacijo z aplikacijo Študentska prehrana, »Student Meal App«, s pomočjo katerih lahko iščete ponudnike subvencionirane študentske prehrane v svoji bližini direktno na zemljevidu. Mobilne aplikacije so brezplačne.
 • V primeru zamenjave osebnih podatkov (naslov, priimek), izgube aktivacijske kode ali prepisa na drugo fakulteto, se morate osebno zglasiti na eni izmed točk SŠP ali pišete na podporo v aplikaciji oz. na dnu spletne strani.
 • Če imate težave s koriščenjem subvencije, je lahko vzrok izpad omrežja. Namesto 1808 poskusite z 080 1808.

Vir: www.studentska-prehrana.si.

PUSTITE KOMENTAR