Za ugodnejši prevoz do fakultete lahko študenti vložite Vlogo za izdajo subvencionirane vozovnice v sklopu Integriranega javnega potniškega prometa kadar koli v tekočem študijskem letu.

Enotna subvencionirana vozovnica IJPP za prevoz študentov

V uporabi je enotna subvencionirana vozovnica IJPP (Integrirani javni potniški promet). Na voljo vam je tudi storitev e-vloge, ki omogoča, da oddate vlogo prek spleta s pomočjo e-edintitete (digitalno potrdilo ali smsPASS)  preko portala eUprava. Vozovnica je skupna za vlak in medkrajevni avtobus.

Medkrajevna vozovnica Slovenija

Medkrajevna vozovnica Slovenija omogoča prevoz na vseh medkrajevnih linijah po Sloveniji in ne samo na liniji bivališče – izobraževalna ustanova in jo lahko kupi vsak študent, ne glede na lokacijo bivališča in lokacijo izobraževalne ustanove. Kupite pa lahko tudi vozovnico za 10 voženj na mesec.

Z medkrajevno vozovnico Slovenija lahko na relacijah poljubno izbirate med prevoznimi sredstvi (npr. iz Ljubljane se lahko do Maribora peljete z avtobusom ali vlakom). S consko vozovnico za mestni promet lahko vstopate na medkrajevne avtobuse ali vlak, ki vozijo na območju, za katerega ste kupili mestno vozovnico (velja za Ljubljano in Maribor).

Vozovnice za mestni promet

Za  prevoz z mestnimi avtobusi medkrajevna vozovnica Slovenija ne velja, saj velja samo za medkrajevne avtobuse ali vlake. Če potrebujete tudi mestno vozovnico, morate na vlogo dodati mestni promet in si urediti kombinirano mestno vozovnico oz. mestno vozovnico kupiti ločeno.

Vrste subvencioniranih vozovnic

Mesečna vozovnica – velja na vseh medkrajevnih linijah na območju Slovenije in omogoča neomejeno število voženj v obdobju veljavnosti. Mesečno vozovnico lahko pridobijo vsi, ki jo potrebujejo. Ob vložitvi vloge vam na vlogi ni potrebno navajati relacije. Pri nakupu vozovnice poveste, da potrebujete tudi mesečno relacijsko vozovnico.

Vozovnica za 10 voženj na mesec – omogoča 10 voženj na relaciji za katero je izdana. Mesečno vozovnico lahko pridobijo vsi, ki jim na določeni relaciji zadostuje 10 voženj na mesec. Na vlogo je potrebno navesti relacijo, za katero potrebujete vozovnico.

– Ločeno od medkrajevne vozovnice Slovenija pa npr. v Ljubljani in Mariboru lahko pridobite vozovnico le za mestni promet.

Pri mesečni vozovnici in vozovnici za 10 voženj na mesec je treba  na vlogo navesti območje mestnega prometa, ki/če ga potrebujete.

Veljavnost subvencionirane medkrajevne vozovnice:

 • mesečna (mesečna ali vozovnica za 10 voženj na mesec) vozovnica velja v mesecu za katerega je bila izdana do vključno prvega delovnega dne naslednjega meseca
 • letna (mesečna ali vozovnica za 10 voženj na mesec) vozovnica velja od 1. oktobra do 30. septembra tekočega študijskega leta.

Cene subvencioniranih vozovnic

 Mesečna vozovnicaLetna vozovnica
VOZOVNICA SLOVENIJA (MEDKRAJEVNI PROMET)  
Vozovnica Slovenije25 €200 €
Vozovnica za 10 voženj na mesec20 €160 €
   
Doplačilo za kombinirano vozovnico (medkrajevni + mestni prevoz)  
Ljubljana: za območja 1, 2 in 310 €100 €
Maribor5 €50 €
Kranj, Koper, Novo mesto, Celje, Krško, Murska Sobotabrezplačnobrezplačno
   
MESTNI PROMET (če ne uporabljate medkrajevnega prometa)  
Ljubljana cona 120 € 
Ljubljana cona 2 in 325 € 
Maribor16 €160 €
Novo mesto, Kranj, Koper, Celje, Krško5 €50 €

Oddaja vloge za izdajo subvencionirane vozovnice na spletu

 • Od 21. 9. 2023 bo za študente možen nakup subvencionirane vozovnice za novo študijsko leto.
  • Vlogo za izdajo subvencionirane vozovnice oddate elektronsko na portalu eUprave na: https://e-uprava.gov.si/podrocja/izobrazevanje-kultura/visoka-in-visja-sola/subvencionirana-vozovnica.html. Prijavite s svojo e-identiteto (digitalno potrdilo ali smsPASS na mobilnem telefonu). Postopek pridobitve e-identitede (izdane fizični osebi – vlagatelju) traja nekaj dni. Če je še nimate, obiščite www.si-trust.gov.si/sl/digitalna-potrdila/fizicne-osebe/ in www.si-trust.gov.si/sl/si-pass/mobilna-identiteta/.V eni minuti od oddaje elektronske vloge v mojo eUpravo prejmete odločitev za nakup subvencionirane vozovnice. Če je vloga odobrena in ste do subvencioniranega prevoza upravičeni, lahko nadaljuje spletni  nakup subvencionirane vozovnice. Uporabnike portala eUprava bo elektronska identifikacija avtomatsko preusmerila na spletno stran za nakup vozovnice.
  • Če že imate IJPP kartico, boste po zaključenem spletnem nakupu subvencionirano vozovnico prevzeli na validatorjih na prevoznih sredstvih (kartico  prislonite na terminal na avtobusu ali vlaku). Sočasno se bo na vašo kartico zapisalo podaljšanje statusa za novo študijsko leto 2023/2024. V nasprotnem primeru IJPP kartico in vozovnico prejmete na domači naslov po pošti.

Vse lahko uredite doma in se tako izognete obisku poslovalnic, da bi pridobili  subvencionirano vozovnico. Med nakupom in validacijo pa mora preteči najmanj 30 minut.

Viri: https://www.gov.si/teme/integriran-javni-potniski-promet, https://e-uprava.gov.si/podrocja/izobrazevanje-kultura/visoka-in-visja-sola/subvencionirana-vozovnica.html.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

KOMENTARJI

 1. To s polletnimi in letnimi vozovnicami za 10 voženj na mesec so letos fajn uredili 🙂 Ne bo treba toliko teh papirjev vsak mesec okoli nosit.

 2. Hej!

  Pri polletni vozovnici za 10 voženj mesečno sem opazila napako, in sicer: polletna vozovnica (za 10 voženj) za dijake stane 87,50 evrov (in ne 50 evrov, kot je navedeno v članku), za študente pa 70,00 evrov in ne 40 evrov, kot je navedeno.

  Lp

PUSTITE KOMENTAR