Prijava na e-nasvete

Spakirajte kot profesionalci


Naredite seznam oblačil

Predvidite, kaj boste oblekli za vsak dan. Poslužujte se čebulnega oblačenja. Spakirajte dodatne nogavice in dodatni kos spodnjega perila – nikoli se ne ve. Ko imate vse potrebno zloženo na mizi ali postelji, pa že opazite, da je preveč, odvzemite stvari, ki ste jih vzeli za rezervo oz. ste si pri njih rekli »morda pride prav«. Kako pa ekonomično spakirati v nahrbtnik ali kovček?  

Največje stvari, kot so čevlji, dodatne torbe in stvari nepravilnih oblik (npr. sušilec za lase) položite na dno. Vmesne prostore zapolnite z nogavicami (te dajte tudi v čevlje), spodnjim perilom, kopalkami itd. Upoštevajte pravilo, da ste obuti v svoje najtežje čevlje, da ne boste nosili dodatnih kilogramov. Če pakirate v kovček, naj bo naslednja plast oblačila iz debelega materiala (npr. kavbojke). Če pakirate v nahrbtnik, naj bodo ta oblačila nekje na sredini. Na sredini pustite tudi prostor, kamor daste torbico s toaletnimi pripomočki. V njej imejte šampone in gele za tuširanje posebej v plastični vrečki. Na vrhu naj bodo položena še ostala oblačila in tista, ki jih boste potrebovali najprej.

Oblačila lahko spakirate s tehniko zavijanja v majhne pakete, svežnje. Na razprostrto majico na sredini naložite nogavice, ki jih nato povijete v majico. To povijte v naslednjo majico, to v naslednjo itd., nato v hlače in na koncu v jakno. Pregledno in enostavno je tudi pakiranje v kocke, ki se popolnoma prilegajo nahrbtniku ali kovčku. Vrečke iz blaga so običajno pravokotne oblike, z zadrgo, in so na voljo v različnih velikostih. Te napolnite z oblačili, vsaka vrečka ima lahko svoj namen (za majice, druga za spodnje perilo in nogavice, tretjo za hlače boste na potovanju spremenili v vrečo za umazano perilo itd.). Oblačila bodo tako stisnjena, manj zmečkana in zato zavzela manj prostora.

Česa ne smete pozabiti

Osebni dokument ali potni list ne sme manjkati, seveda tudi denar in plačilne kartice, kar je najbolje, da nosite v »money belt-u«, ki je skrit pod oblekami. Nekaj bankovcev in kopijo dokumentov pospravite tudi v žep oz. ločeno torbo. Na telefon si naložite aplikacijo letalske družbe, kjer boste imeli shranjeno vozovnico. Fotokopirajte ali skenirajte vse svoje dokumente, elektronsko verzijo lahko seboj nosite na usb-ključu in na svojem mailu. Če se odpravljate v eksotične kraje, pravočasno preverite, kako je s cepljenji. Seboj imejte kartico zdravstvenega zavarovanja v tujini. Zemljevid mesta si lahko naložite na telefon (offline verzijo). Pri roki imejte še pomembnejše številke, npr. od agencije, kjer ste si izposodili avto, avtobusne, železniške postaje, veleposlaništva, prenočišča.

V ročni prtljagi imejte dodaten kos oblačila, zobno ščetko in morebitna zdravila, v primeru izgube prtljage.

Osebna higiena

Zobna ščetka in pasta, gel za tuširanje in šampon, krema za obraz, dezodorant, glavnik oz. krtača za lase ter pribor za britje so nepogrešljivi elementi. Vzamete  pilico za nohte, škarjice in pinceto. Antibakterijski gel imejte seboj v ročni torbi, priporočamo tudi mazilo za ustnice in vlažilne robčke.

Dodatno spakirajte tudi ključavnico (žabica) za omarice v hostlu, ključavnico za kovček, že prej se pozanimajte glede vtičnic v potovalni državi (poseben nastavek). Za elektronske naprave potrebujete adapter. Priporočamo, da seboj vzamete tudi par natikačev, ki vam bodo koristili v skupni sobi ali tuših. Švicarski nož (ne sme biti v ročni prtljagi) in če boste ostali dlje, vzemite še majhen zavitek pralnega praška in pribor za šivanje. Dodajte tudi steklenico za vodo, da si lahko vodo natočite in ne zapravljate denarja za ustekleničeno vodo (preverite ali je v državi, kamor se odpravljate voda iz pipe pitna).

Poiščite cenovno ugodne namestitve, pozanimajte se, če potrebujete svojo posteljnino in brisače, saj ta del zavzame velik del prtljage. Vsaj sušilec za lase si lahko običajno izposodite od ostalih gostov. Na izbiro imate hostle (na portalu, kjer ga boste rezervirali, prej preberite komentarje in ocene; IYHF članska izkaznica vam prinese popust),. Hoteli so dražja alternativa (preverite, če imajo kakšno akcijo), a imajo običajno vso potrebno opremo za turiste. Če vas potuje več skupaj, najemite celo stanovanje preko Airbnb-ja, kjer se pozanimajte v naprej, kaj morate prinesti. Tisti, ki radi spoznavate domačine, uporabite spletno platformo Couchsurfing. Ta opcija je cenovno najugodnejša, saj spite na kavču prijaznih domačinov, a boste v večini primerov prinesli svojo posteljnino in brisače.

Pripomočki v potovalni lekarni

Spakirajte tablete za blaženje bolečin, povišano temperaturo ali proti potovalni slabosti. Sredstvo proti prebavnim težavam ali zaprtju ter dehidraciji. Priporočljivo je dodati sredstvo za blaženje kožnih vnetij, obliže in povoj. Odvisno od lokacije potovanja vam lahko prav pride tudi sredstvo proti pikom komarjev in kreme za sončenje z zaščitnim faktorjem.

V prtljagi si pustite še nekaj prostora, saj boste verjetno kupili kakšen spominek ali pa s seboj vzemite kakšen kos oblačil, ki jih boste na poti odvrgli. 

Teža in velikost prtljage

Velikost ročne prtljage, ki jo nesete s seboj na letalo, je največkrat 55 x 40 x 23 cm ter tehta 8 kg. Vedno preverite, preden kupite vozovnico, saj imajo različne družbe lahko svoje pogoje, predvsem nizkocenovni prevozniki. Prenosnike in podobne elektronske naprave lahko imate pri sebi, vendar vam jih morajo posebej varnostno pregledati. Tudi zdravila, ki jih redno jemljete, imate s seboj na letalu, s potrdilom, ki dokazuje nujnost uporabe. Navadna prtljaga se odda na letališču. V ekonomskem razredu z rednimi leti lahko oddate prtljago maksimalnih dimenzij 158 cm, ki tehta največ 23 kg.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ