Prijava na e-nasvete

Sistematski pregled za bruce

Začetek študija prinaša številne novosti in obveznosti, ena izmed njih je tudi sistematski pregled za bruce. Ta pregled je več kot le formalnost – predstavlja temeljni korak pri zagotavljanju zdravstvenega varstva študentov.

Kako poteka sistematski pregled za bruce

Ko greste na sistematski pregled za bruce imajo po navadi za celotno skupino najprej krajše predavanje o varovanju zdravja in o nevarnostih, ki naše zdravje ogrožajo. Nato vsakemu študentu posebej pregledajo kri in vodo in na podlagi izvidov lahko potem vidijo dejansko zdravstveno stanje vsakega posameznika. Poleg tega pregledajo tudi vid, težo, pritisk … (gre torej za običajen sistematski pregled). Sistematski pregled je ključen, saj brez žiga, ki v študentskem indeksu dokazuje, da je bil pregled opravljen, študent ne more diplomirati, poleg tega pa je tudi pogoj za napredovanje v višji letnik. Opravljajo se v prvem in v zadnjem letniku študija.

Na fakultetah lahko informacije o poteku tega pregleda dobite na referatu, običajno pa se izvajajo po abecednem vrstnem redu glede na priimke študentov. Naenkrat v zdravstveni dom pošljejo npr. skupino desetih študentov iz letnika in ti študentje so na tisti dan upravičeno odsotni od predavanj oz. vaj na fakulteti.

IIII Kaj potrebujete za sistematski pregled?

– zdravstveno izkaznico

– indeks oziroma obrazec, ki ga dobite na fakulteti (tako boste imeli potrdilo)

In kje se opravljajo sistematski pregledi?

 • Ljubljanska regija:

– Zdravstveni dom za študente Univerze v Ljubljani, Aškerčeva 4, 1000 Ljubljana (tel.: 01/ 200 74 25, e-pošta: zdstudenti@siol.net, www.zdstudenti.si) in

– Študentsko naselje v Rožni dolini, Cesta 27. aprila 31, 1000 Ljubljana (Blok VIII).

 • Mariborska regija:

– Zdravstveni dom Dr. Adolfa Drolca, Dispanzer za zdravstveno varstvo študentov, Ob parku 5, 2000 Maribor (tel.: 02 235 66 43).

 • Celjska regija:

– Zdravstveni dom Celje, Kersnikova 1/a, 3000 Celje (tel.: 03 543 40 00).

 • Primorska regija:

– Zdravstveni dom Koper, Dellavallejeva ulica 3, 6000 Koper (tel.: 05 664 71 00).

 • Goriška regija:

– Zdravstveni dom Šempeter, Cesta Prekomorskih brigad 25, 5290 Šempeter pri Gorici (šolski dispanzer dr. Ljubetič, tel.: 05 338 34 64).

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

4 KOMENTARJI

  • Ponavadi v juniju začnejo sprejemati zamudnike, torej tiste, ki se pregleda še niso udeležili. Zato pokliči na ZD za študente in se naroči. Zadnjega roka ni, vendar pa imaš lahko zaradi neopravljenega sistematskega pregleda probleme pri vpisu v 2. letnik ali pa kasneje pri diplomi. Ne odlašaj, saj ti vzame le nekaj ur.

  • Pozdravljeni,

   sistematski pregled je na 1. bolonjski stopnji obvezen. Navadno ga je treba opraviti v 1. letniku, saj je na nekaterih fakultetah to tudi pogoj za vpis v višji letnik, pri nekaterih pa lahko pregled opravite tudi v višjem letniku, pri tretjih pa je lahko problem kasneje, ko želite diplomirati. Obrnite se na referat vaše fakultete in preverite, ali je eden izmed pogojev napredovanja tudi opravljen sistematski pregled.

   LP,
   Ekipa MestoMladih.si

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ