Prijava na e-nasvete

Študij v Ameriki

Kako in zakaj študirati v Ameriki

Za podiplomski študij (»graduate program«) je trebazaključiti dodiplomski študij v Sloveniji in hkrati opraviti sprejemne izpite, ki jih zahtevajo ameriške univerze. Le ti se razlikujejo glede na področje želenega podiplomskega študija. Najbolj pogosti izpiti so: GRE – splošen in najbolj pogost izpit za podiplomski študij (Graduate Record Examination), GMAT– izpit za podiplomski študij ekonomskih programov (Graduate Management Admission Test), LSAT – izpit za podiplomski študij prava (Law School Admission Test) in MCAT – izpit za podiplomski študij medicine (Medical College Admission Test). Opravite le enega izmed naštetih izpitov, a vedeti morate, kateri je za nadaljevanje vašega študija potreben. Izpiti so zahtevni, zato je priporočljivo, da se nanje pripravljate nekaj mesecev.

Kakšne so vaše (z)možnosti

Možnosti za sprejem so visoke. Vendar morate razumeti, da je v ZDA malo morje univerz, ki ponujajo podiplomske programe. Zato morate dobro premisliti, na katere univerze se je v vašem primeru smiselno vpisati. Merila so povprečje ocen iz faksa, rezultati potrebnih testov za »grad-school«, testi angleškega jezika (TOEFL ali IELTS), priporočilna pisma, vaši vpisni eseji in intervjuji. Z vsem tem se borite za razpisana mesta določenega podiplomskega programa na izbrani univerzi. Letni strošek študija na podiplomskih programih univerz v ZDA variira glede na izbrano smer študija in izbrane univerze. Pričakujete lahko med 30.000 in 120.000 $ stroškov, kjer so že vključeni bivanje, prehrana, knjige in šolnina.

Kaj pa štipendije

Univerze v ZDA za podiplomski študij, tako kot tudi za dodiplomski študij, ponujajo veliko štipendij, ki so veliko bolj dosegljive, kot se sprva zdi. Treba je vložiti nekaj časa in truda, vendar je ‘nagrada’ velika, saj lahko krije tudi vse stroške študija. Najbolj pogosta oblika štipendiranja je t.i. »fellowship« ki ga univerze ponudijo primernim študentom. V tem primeru študentje v zameno za kritje stroškov študija kot asistenti pomagajo na svojem oddelku. Največkrat tudi sodelujejo pri raziskavah, ki so seveda v skladu z izbrano smerjo podiplomskega študija. Poleg »fellowship-ov« in morebitnih dodatnih štipendij za tuje študente, ki jih lahko ponujajo določene univerze, obstajajo možnosti štipendiranja tudi iz Slovenije, npr. kadrovske štipendije in AdFutura.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ