Prijava na e-nasvete

Ekstremni športi

Podvodni hokej (ang. Octopush) je nastal iz želje potapljačev, da bi se družili tudi pozimi. Igra se igra v bazenih, vsako ekipo sestavlja deset igralcev, od katerih jih šest igra v vodi. Oprema igralcev je sestavljena iz maske z dihalko, plavutk, rokavice, igralne palice, kopalk in kapice. Igra se s svinčenim ploščkom, ki si ga igralci podajajo z lesenimi ali plastičnimi palicami, cilj igre pa je doseg gola. (www.spz.si)

Base Jumping je šport, pri katerem padalec skoči s stoječega objekta. Base predstavlja kratico za Building (stavba), Antenna (antena), Span (konstrukcija) in Earth (zemlja: hrib, gora), kar so tudi najpogostejši objekti, s katerih skačejo padalci. Za ta šport sta potrebna oprema padalski nahrbtnik (poseben način zlaganja padala) in posebna obleka. Vendar pazljivo, v nekaterih državah je takšna vrsta padalstva prepovedana. Več o BASE jumpingu v Sloveniji na www.basejump.si.

Slackling je šport ravnotežja, pri katerem se hodi po najlonski vrvi, ki je razpeta med dvema sidrnima točkama. To ni le hoja po vrvi, saj se od nje razlikuje v tem, da je vrv pri slacklingu dinamična in raztegljiva. Slackling je šport, ki vključuje celotno telo in izboljšuje celotno psihofizično kondicijo. Več o slacklingu v Sloveniji na www.slackline.si.

Monociklizem je več kot le vožnja po enem kolesu. Zahteva veliko spretnosti in ravnotežja, obstaja pa več različnih vrst monokoles in stilov, kot so freestyle, trials (vključuje premagovanje objektov), gorski monociklizem itd. Vedno bolj pa je razširjen tudi v Sloveniji.

Kiteboarding ali kajtanje se lahko izvaja na vodi, snegu (snowkiting s snowboardom ali smučmi) ali pa na zemlji (landboarding z moutainboardom). Za kajtanje potrebujete desko, kite, bar in trapez. Priporočljivo je, da vas kajtanja nauči nekdo, ki se s tem že dalj časa ukvarja. Več na www.kiteboarding.si.

Ekstremno likanje je primerno za vse, ki želite združiti prijetno s koristnim. Lahko ga imenujemo tudi adrenalinsko-gospodinjski šport. Pri tem športu posamezniki ali pa tekmovalci (da, obstaja tudi svetovno prvenstvo v ekstremnem likanju, kjer ocenjujejo celo umetniški vtis) likajo v ekstremnih razmerah npr. na vrhovih pečin in gora, v zraku, nad prepadi, na čolnu, na smučeh, na kolesu, pod vodo, med deskanjem, na vrhu dreves itd.

Hang gliding oziroma jadralno zmajarstvo je prosto letenje s pomočjo zmaja. Šport postaja vedno bolj priljubljen, zahteva pa veliko vaje in izkušenj. Za zmajarstvo potrebujete jadralnega zmaja, vezi, rezervno padalo, variometer in zaščitno obleko. Več o letenju nad oblaki na www.paragliding-slovenia.si.

Heliskiing je prosto smučanje po območjih, ki so dosegljivi le s helikopterjem. Smučate lahko po neokrnjeni naravi po neurejeni progi, tam pa ste edini smučar. Po svetu je takšen način zimskega turizma dokaj razvit, predvsem v Kanadi, kjer helikopterji nadomeščajo vlečnice.

Powerbocking bi lahko poimenovali tudi skakanje s hoduljami. Za powerbocking potrebujete skokice, ki so nekakšne vzmetene hodulje, s katerimi lahko skačete visoko v zrak. Z njimi lahko izvajate različne skoke, akrobatske prvine ali pa tečete. Priporočamo, da si izberete originalne »bocks«, kot jim na kratko pravijo ljubitelji in začnete odkrivati radosti powerbockinga skupaj z inštruktorjem.

Parkour je urbani šport pri katerem posamezniki premagujejo ovire na namišljeni poti. Za premagovanje teh ovir uporabljajo le svoje telo, kar pomeni, da skačejo, plezajo, se valijo, in preskakujejo. Parkour je postal popularen s pomočjo medijev, iz njega pa se je razvil tudi free running, ki je bolj estetski in vsebuje tudi akrobatske elemente. Oba športa pa zahtevata veliko vadbe.

Pole climbing oziroma po slovensko plezanje po drogu je šport, kjer tekmovalci s pomočjo posebnih čevljev in pasov plezajo po prostostoječih drogovih. Organizirana so tudi svetovna tekmovanja, kjer plezalci tekmujejo, kateri bo najhitreje priplezal do vrha 25 metrov visokega droga. Pri plezanju je pomembno, da je plezalec z drogom vedno v kontaktu prek treh točk, kar mu da boljši oprijem in lahko varno pleza.

Skijoring, bikejoring in canicross so športi, primerni za vse, ki imate psa. Pri skijoringu smučate skupaj s psom, pri bikejoringu kolesarite, pri canicrossu pa ste s psom privezani, ko tečete. Za vse tri različice potrebujete posebno elastično vrv, posebno oprsnico in ubogljivega psa, udeležite pa se lahko tudi različnih tekmovanj.

Slamball temelji na košarki, ki pa je bolj gimnastično obarvana. Igrišče za igranje slamballa je namreč tipično košarkarsko, s to razliko, da so pod vsakim košem v tla nameščeni štirje trampolini. Igra je lahko bolj groba, dovoljuje pa tudi več fizičnega kontakta. Več o slamballu na http://slamball.net.

Street luge bi lahko poimenovali tudi deskanje po cesti, saj se pri tem športu po strmi, ovinkasti cesti tekmovalci spuščajo na deski na kolesih. Položaj tekmovalcev je ležeč, čelada in zaščitna obleka pa sta nujni del opreme. Tekmovanja z različnimi deskami se odvijajo tudi v Sloveniji, več pa si preberite na www.longboard.si.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ