Prijava na e-nasvete

Imaš idejo, želiš biti podjetnik?

1. Kdo je lahko podjetnik?

Podjetnik lahko postane praktično vsak – kar potrebujete, je samo dobra poslovna vizija. Z ustvarjalnim razmišljanjem in opazovanjem lahko odkrijete tržno nišo, izboljšate že obstoječi proizvod, unovčite svoje sposobnosti, svoj hobi razvijete v posel … Možnosti je nešteto, pomembno je le, da zaupate vase in v svoje ideje, ste samoiniciateivni, motivirani in pripravljein sprejeti odgovornost ter prevzeti tveganje.

2. Odločite se

Odločitev je prvi korak k ustanavljanju podjetja. Premakniti se je treba iz cone udobja. Vsak izmed nas ima tako območje, znotraj katerega se počuti varno, kjer popolnoma obvladuje vse aktivnosti, s katerimi se ukvarja. Cona udobja je eden večjih sovražnikov vašega potenciala. V njej ni prostora ne za rast ne za razvoj. Za uspeh v podjetništvu se je treba podati iz svoje lupine, prevzeti tveganje in se soočiti s strahovi.

3. Kreativnost

Za dobro idejo je potrebna kreativnost in inovativnost. Svoje ideje si skrbno zapisujte. Nosite s sabo beležnico. Najboljše ideje se namreč utrnejo nepričakovano in če jih zapišete, jih tudi hitro pozabite. Bodite torej pripravljeni.

4. Ideja in cilji

Če imate dobro idejo, se vprašajte, kaj bi ta prispevala tržišču. Premislite, kdo so vaše potencialne stranke, in idejo delite z njimi. Čim več se pogovarjajte in slika o možnosti realizacije se bo kmalu zjasnila. Za definiranje ciljev si odgovorite na naslednja vprašanja: Kaj želimo doseči in kako bomo to dosegli, zakaj želimo to doseči in kdo je vse vpleten v realizacijo našega cilja.

5. Poslovni načrt

Pred ustanovitvijo podjetja je treba narediti poslovni načrt. Kot pove že samo ime, je poslovni načrt neke vrste zemljevid poslovanja podjetja v prvih nekaj letih. Potreben je tako zaradi organizacije samega podjetja kot tudi zaradi morebitnih investitorjev. Na spletu se najde kar nekaj strani, ki nudijo brezplačne aplikacije za izdelavo poslovnega načrta: www.podjetniskisklad.si, www.tovarnapodjemov.org, www.lui.si, www.imamidejo.si. Če želi podjetje delovati znotraj inkubatorja ali želi kandidirati za nepovratna evropska sredstva, potem bodo različne komisije na podlagi poslovnega načrta ocenjevale primernost podjetja.

6. Odločitev za obliko podjetništva

Nadalje je smiselno pomisliti, kakšen je vaš trenutni status; ali ste nezaposleni, zaposleni ali v izobraževalnem procesu. Določitev vašega statusa vam bo namreč v pomoč pri določitvi oblike podjetja: navadni ali ”popoldanski” s. p., saj bo od tega odvisna višina plačevanja mesečnih prispevkov. Za popoldanski s. p. ti znašajo za maj 2013 skupaj 137,57 evrov, za navadni s. p. pa znašajo 299,35 evrov. Kadar pa o ustanovitvi podjetja razmišlja več podjetnikov skupaj, je najprimernejša oblika d. o. o., družba z omejeno odgovornostjo. Družbeniki za dolgove družbe namreč ne odgovarjajo s svojim premoženjem, temveč družba sama do višine osnovnega kapitala. Nadalje je d. o. o., glede na s. p., tudi davčno ugodnejši.

6. Registracija

evemZa registracijo morate obiskati Točko VEM (Vse na Enem Mestu), ki podjetnikom omogoča, da na enem mestu in tudi hkrati uredijo vse formalnosti, ki jih potrebujejo za ustanovitev samostojnega podjetnika in enoosebne ali večosebne enostavne družbe z omejeno odgovornostjo.

7. Podpora in informacije

Za mlade podjetnike sta pomembni ustanovi Gospodarska zbornica Slovenije ter Obrtna zbornica Slovenije. Obrnete pa se lahko tudi na ostale ustanove:

– Tovarna podjemov Univerze v Mariboru (www.tovarnapodjemov.org),

– Mrežni podjetniški inkubator Vrelec d.o.o. (www.inkubator-rs.si),

– MPI mrežni podjetniški in univerzitetni inkubator savinjske regije (www.inkubatorcelje.si),

– Mrežni inkubator v Zasavju (Hrastnik, Trbovlje, Zasavje (www.rcr-zasavje.si),

– Tehnološki park Ljubljana (www.tp-lj.si),

– JAPTI – Javna agencija Republike Slovenije za podjetništvo in tuje investicije (www.japti.si),

– Mesto mladih (www.MestoMladih.si),

– GEA College PiC (www.gea-college.si),

– TIA – Tehnološka agencija Slovenije (www.tia.si),

– LUI – Ljubljanski univerzitetni inkubator (www.lui.si),

– Urad RS za mladino (www.ursm.gov.si),

– Poslovni angeli Slovenije (www.poslovniangeli.si).

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ