Prijava na e-nasvete

Kako diplomirati z 10ko?

Za odgovore se zahvaljujemo Bibi in Katji, ki sta obe diplomirali z 10ko na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Kje si diplomirala in iz česa? Diplomirala sem na oddelku za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Kako si se odločila za temo diplomske naloge? Vedela sem, da želim delati nekaj s področja uporabnikov s posebnimi potrebami. Ker sem vedela, da je na tem področju malo narejenega, sem se lotila od začetka, to je izobraževanja in usposabljanja bibliotekarjev o temi uporabnikov s posebnimi potrebami. Ideja se je rojevala kar nekaj časa, da se je skristalizirala, je bilo potrebno več mesecev in veliko prebrane literature.

Potek pisanja diplomske, kaj, če kaj je predstavljalo probleme? Najtežji je začetek, ko omejuješ svojo temo, ko se odločaš za raziskavo. Dokler točno ne veš kaj boš pisal, mešaš meglo. Prebrati moraš veliko literature z različnih področij, da ugotoviš kaj te zanima, kje je bilo že veliko povedanega in kje manj. Na ta način umestiš svoj raziskovalni problem in lahko začneš s pisanjem. Meni je zelo pomagalo, da sem si izdelala osnovno strukturo diplomskega dela po poglavjih, ki sem jih kasneje tekom pisanja dopolnjevala/spreminjala.

Kaj je po tvojem mnenju tisto, kar pripomore k končni 10ki oziroma tvoj nasvet, čemu morajo študenti slediti, da diplomirajo z 10ko? Definitivno motivacija za pisanje diplome in izbrana tema. Če pišeš o nečem, kar te ne zanima, svojega dela ne boš dobro opravil. Pisanje diplome je dolgotrajen in zahteven proces, pri katerem je potrebno veliko discipline, stvari se včasih ustavijo ali pa ne vidiš rešitve v trenutku, zato je zelo pomembno, da imaš pred sabo cilj, ki ga želiš doseči in da veš o čem pišeš. Če je tvoja tema tudi širše koristna, ti bo tudi to pomagalo pri motivaciji za pisanje. Če si si izbral temo, za katero veš da je dobra, jo boš tekom pisanja obvladal in boš za vsak napisan stavek vedel, zakaj si ga napisal. To ti bo dajalo samozavest tudi pri zagovoru diplome, kar bodo opazili tudi izpraševalci. Desetka ti tako ne uide!

Katja pa je povedala sledeče …

Bila sem bolonjski študij in zato je bila moja diploma malček krajša, šlo pa je za raziskovalno delo. Že zadnji dve leti študija sem vedela, katero temo in kakšen naslov bi želela imeti za diplomsko, tako da sem že ti dve leti izbirala seminarske s to tematiko in tako počasi pridobivala podatke že za naprej. Ob koncu tretjega letnika sem imela tudi prakso, kjer sem opravila še intervjuje in zbirala material za diplomo, tako da sem imela res že veliko pripravljenega.

Prvo pomembno stvar, ki jo morate narediti je res dobro in jasno definirati problem in potem iz tega izhajati, ker če ne veš, kaj moraš dokazat (oziroma ovreči), ne veš, v katero smer sploh iskati. Potem sem zastavila približna poglavja (teorija in raziskovalno delo).

Nekaj nasvetov: 

  • pogosti sestanki z mentorjem so obvezni (tudi v poletnem času)
  • zelo pomembno je navesti VSE citate, saj so mentorji glede tega zelo natančni, sploh če so citirani oni sami!
  • ko se lotiš pisanja, imej nek ritem in delaj s polno paro – če se vmes poleniš se zadeva precej zavleče
  • izberi si tematiko, ki te resnično zanima in mogoče o njej že nekaj veš
Po Katjinem mnenju pa je končni izdelek, ki bi bil primeren za 10ko: VSEBINA, KI USTREZA NASLOVU in tudi:

– pravilno citiranje

– dokazana ali ovržena teorija in dobri argumenti

– sodelovanje z mentorjem

– vložen trud (ankete, intervjuji)

– izvirnost seveda (nekdo pred teboj je lahko naredil podobno diplomo in potem mentor oceni koliko je bila tvoja nadgrajena oziroma izvirnejša)

– ponekod je izrednega pomena tudi zagovor – ponavadi bolj odgovori na vprašanja kot pa sama predstavitev

Filternet vam želi veliko uspehov na poti do diplome in seveda “desetk”!

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ