Prijava na e-nasvete

Tutorski sistem in tutorji Univerze na Primorskem

Tutorji Univerze na Primorskem so razdeljeni glede na študijski program, smer in tudi predmete. Obstajajo različne oblike tutorstva na posameznih fakultetah, od uvajalnega, predmetnega, za tuje študente, za študente s posebnimi potrebami.

Tutorji Univerze na Primorskem podajo svoje mnenje

Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, Cita Jenko

»Vsaka študijska smer ima svoje študente tutorje, ki so razpisani na spletni strani in na Facebook-u. Prvo srečanje poteka na uvodnem predavanju z dekanom. Na koncu predavanja se tutorji tudi predstavijo. Pogosto smo se v prvem mesecu dobili z bruci v Galebu (študijski prostor) in predstavili program, profesorje, primeren način učenja za posamezne predmete ter bili na voljo za vprašanja. Nadaljnja srečanja so neformalne oblike. Najpogosteje dobimo vprašanja, kot so: »Kje v Kopru se lahko učim, če v stanovanju nimam miru?« Zelo priročen je prostor Galeb, ki se nahaja zraven FAMNIT-a. Na voljo so knjižnice, ki se zaprejo nekoliko hitreje. »A se mi splača printat zapiske?« Printanje zapiskov je odvisno od posameznika. Sama imam rada sprintane prosojnice, ki jih profesorji pogosto predhodno objavijo v e-učilnici, da potem na predavanju lažje sledim in si zapisujem na liste.

Nekateri drugi sošolci si sposodijo kopije od študentov višjih letnikov (lahko vprašaš tudi tutorje), ali si “vse zapomnijo”. Pogosto so prosojnice dovolj za osnovno znanje pri predmetih. »Katere restavracije so na bone v Kopru?« Se sicer spreminjajo iz leta v leto. Obstaja mobilna aplikacija, kjer lahko preveriš, katere restavracije so na bone v tvoji okolici. Ko sem sama iskala tutorja, sem kontaktirala tutorko in odšli sva na kavo. Povedala mi je, kje iskati literaturo za posamezni predmet, kateri profesorji so bolj strogi, na kaj je treba biti pri posameznemu predmetu pozoren. Pogosto smo se za učenje nerazumljive snovi dobili kar sošolci sami,. Le redko smo za razlago prosili starejše tutorje. Za delo tutorja sem se odločila, ker sem bila sama prestrašena in zmedena v prvem letniku in sem potrebovala nekoga, da mi malo razloži, kako vse skupaj deluje.«

Fakulteta za vede o zdravju, Lucija Brezočnik

»Tutorsko dejavnost delimo na učiteljsko tutorstvo, kjer so v glavni vlogi tutorji učitelji in na študentsko tutorstvo, kjer študenti višjih letnikov nudimo pomoč študentom nižjih letnikov, predvsem študentom prvih letnikov. Tutorji študenti smo razdeljeni po programih (skupina tutorjev za zdravstveno nego, skupina za program dietetike, skupina za aplikativno kineziologijo in skupina za fizioterapijo). Prvo srečanje tutorjev z bruci je na prvi študijski dan, kjer se vsaka skupina tutorjev predstavi brucem po programih, predstavimo kaj ponujamo ter kje nas lahko najdejo/kontaktirajo, če bodo imeli kakšna vprašanja.

Veliko se jih na nas obrne že kar prvi dan v avli fakultete, kjer smo tudi na voljo za vprašanja, v zvezi s študentsko prehrano, avtobusnimi voznimi redi in ostalimi obštudijskimi dejavnostmi. Tutorje sem sama spoznala že na informativnih dnevih, preden sem se vpisala na fakulteto, kjer so bili na voljo za vsa dodatna vprašanja v zvezi s študijem in drugimi dejavnostmi. Že takrat mi je bilo všeč, da so bili tako odprti in prijazni ter pomagali po svojih najboljših močeh. Zato sem se tudi jaz v 2. letniku opogumila in oddala prijavo in postala tutorka. Všeč mi je in me izpopolnjuje, da lahko študentom nudim ustrezno podporo ob študiju ter tutorantom svetujem pri iskanju ustrezne pomoči, kako si pomagati sam in postati še bolj samostojen in odgovoren.«

Pedagoška fakulteta, Matic Ahčin

»Imamo uvajalno tutorstvo, študenti višjih letnikov pomagajo študentom nižjih letnikov pri vključevanju in prehodu na fakulteto. Tutorji študenti so imenovani enkrat na leto, kontakti so objavljeni na spletni strani fakultete. Študent, ki želi podporo tutorja, lahko tako stopi sam v stik z njim. Včasih se študent obrne na tutorja učitelja, ki ga nato usmeri k tutorju študentu oz. ga z njim poveže. Študentje tutorji niso dodeljeni glede na smer študija, je pa res, da študent tutor, ki študira na določenem študijskem programu, tega tudi najbolje pozna. Pomaga tudi  študentom drugih študijskih smeri, če se ti obrnejo nanj po pomoč ali nasvet. Imamo tudi strokovno tutorstvo, ki je namenjeno predvsem študentom s posebnimi potrebami in študentom tujcem.

Strokovno tutorstvo opravljajo skupaj učitelji tutorji in študenti tutorji. Prvo srečanje z bruci izpeljemo za vsako smer študija posebej. Bruce seznanimo z vlogo tutorja, podamo jim kontakte ter odgovorimo na njihova morebitna vprašanja. Vsa nadaljnja srečanja potekajo v individualni obliki in večinoma neformalno. Posredovanje zapiskov ni naloga tutorjev. Z veseljem pa tutor poda nasvete v zvezi z izvedbo predmeta, ki temeljijo na njegovi osebni izkušnji in literaturo, ki  bo študentu pri predmetu v pomoč. Tutor, ki je imel izkušnje z izpitom pri določenem profesorju, lahko poda več informacij o zahtevnosti izpita, njegovem poteku, kako se nanj pripraviti. Za vlogo tutorja sem se odločil, ker sem želel postati aktiven člen fakultete, se preizkusiti v nečem novem ter zato, ker z veseljem pomagam ostalim študentom.«

Fakulteta za management, Daša Zvonar

»S pomočjo tutorskega sistema, študentom svetujemo in jih usmerjamo od vpisa do zaključka študija. Spodbujamo vključevanje študentov v fakultetno dogajanje in okolje ter tako vzpostavljamo in krepimo stike med študenti, učitelji in ostalimi zaposlenimi. Tutorstvo je organizirano v dveh oblikah: študentsko in učiteljsko tutorstvo. Tutorji učitelji so razdeljeni po katedrah, študenti, ki imajo vprašanje iz določene smeri se obrnejo na tutorja iz te katedre. Ravno tako pa ima vsak letnik študentov svojega tutorja učitelja. Enako kot tutorji učitelji so tudi tutorji študenti razdeljeni po študijskih smereh in letnikih. Torej vsaka skupina študentov ima določenega tutorja učitelja in tutorja študenta, na katerega se vedno lahko obrnejo po pomoč. Imamo tudi tutorje učitelje za študente s posebnimi potrebami. Študent, ki ima status študenta s posebnimi potrebami, ima svojega tutorja učitelja, ki mu je dodeljen za ves čas študija.

Prvi dan študijskega leta imamo organizirane uvodne dneve, na katerih se tutorji (učitelji in študenti) predstavijo študentom. V prvem tednu oktobra nato sledijo srečanja tutorjev s študenti v predavalnicah, ki se nato vrstijo mesečno oz. po dogovoru. Srečanja so v večini primerov skupinska, v kolikor študent želi individualno srečanje s tutorjem, mu je to omogočeno. Komunikacija med tutorji in študenti poteka prek e-pošte, po dogovoru se oblikujejo skupine na družabnih omrežjih.

Študentje postanejo tutorji, ker se zavedajo, kako pomembna je pomoč nekoga, ki že pozna fakulteto in ima izkušnje s študijem nekomu, ki je na fakulteti na novo in se morda še ne znajde v novem okolju, sistemu. Tutorji študentje so študentje, ki radi pomagajo. Hkrati pa so empatični in se zavedajo, da so si ljudje različni in se različno odzovejo na nove situacije. Vsak nov začetek je lahko za nekoga bolj stresen, kot za drugega. Ravno zato smo tukaj mi, tutorji.«

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ