VIDEO: Ideje za sadne jedi

Domač, naraven SMOOTHIE! Kako? Enostavno in v samo 2 minurah! Ker so sadne jedi zdrave in osvežilne.

Ste vedeli, da sadje v želodcu sploh ne potrebuje prebave?

Namreč, sadje je tako lahka hrana, da se telo hitro nahrani z bogatimi vitamini in minerali, za kar sploh ne potrebuje prebave v pravem pomenu besede. V želodcu se sadje zadrži okoli 30 minut, v kolikor ne pretiravamo denimo z bananami ali grozdjem, ki sta primer visoke vsebnosti sadnega sladkorja.

Sadje in ostala hrana

Iz tega razloga ni pametno zaužiti velike količine sadja takoj po obroku. Ker se hrana v želodcu po obilnem obroku zadrži do nekaj ur, sadje nima prostora za svojo lastno pot. Tako obtiči med vso zaužito hrano in prične fermentirati, kar je najpogostejši vzrok za nastajanje plinov v črevesju.  Sadje je pametno uživati neodvisno od drugih jedi.

Sadni sokovi

Iz vsakega sadja si lahko ustvariš sok oz. sadni “smoothie”. Svojo najljubšo kombinacijo si izberete po želji. Lahko se poigrate celo z barvnimi kombinacijami in si en sok pripravite v rdeči barvi, enega v rumeni, zeleni … Če želite, lahko sadnemu soku vedno dodate banano, kar bo sok zgostilo, jogurt ali kapljica mleka pa ga bo naredilo bolj kremastega in še bolj okusnega.

Sadje in oreščki

Tudi razni oreščki so dobri prijatelji sadja. Vsebujejo veliko mineralov in snovi, ki krepijo sluznico ter skrbijo za kožo, lase in nohte. Sadni krožnik lahko okrasite z oreščki ali pa jih drobno sesekljane stresete kar v sok. Nič hudega ne bo, če boste ob mali količini sadja zaužil tudi muesli tablico, sestavljeno iz žitaric in suhega sadja. Lahka in precej zdrava kombinacija za hiter vnos energije.

Poletni čas

Sadje se da dandanes kupiti kar čez celo leto, pa vendar je tisto sezonsko sadje najbolj pristno, tako po izgledu kot po okusu. Privoščimo si torej raje domače sadje in tisto ki obrodi poleti! In – naj vas izgled ne pretenta: velikokrat je ravno tisto jabolko, tako lepo, popolne oblike, brez napake na lupini in živo zelene barve, najmanj okusno!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj