Prijava na e-nasvete

Popotniške avanture

  • Potovanje s kolesom

Gre za način potovanja, ki je med mladimi zelo priljubljen. Če se odpravljate na daljše destinacije, poskrbite za dobro telesno pripravljenost in kondicijo, pred odhodom pa dobro preglejte tudi kolo, da se vam ne bo na poti pokvarilo. Dobro je imeti načrt poti in lahko tudi šotor, saj boste tako lahko spali kjerkoli na prostem. Gre za posebno doživetje, saj na ta način spoznate veliko novega in do zdaj še nepoznanega.

  • Adrenalinske počitnice

Primerne so za vse tiste, ki želite popestriti svoje življenje in doživeti neverjetne adrenalinske izkušnje. Ponekod si lahko znamenitosti kraja ogledate s terenskimi vozili, iz helikopterja ali pa letala. V adrenalinskih parkih lahko dvignete adrenalin na visok nivo in doživite posebne izkušnje. Skok s padalom, rafting, smučanje na vodi, canyoning so le nekateri od adrenalinskih športov, ki jih lahko preizkusite še letos.

  • Kulturne počitnice

Primerne so za vse tiste, ki si radi ogledajo vse kulturne znamenitosti posameznih krajev in potovanje jemljejo nekoliko bolj resno. Preden se odpravite na pot, poiščite na spletu vse pomembne informacije o kraju in znamenitostih, ki si jih lahko tam ogledate. Dobro je imeti ob sebi tudi vodič. Obiščete lahko različne prireditve, mjuzikle ali druge kulturne prireditve, galerije, muzeje … Namig: Veliko muzejev in galerij ima dneve ali določene ure, ko je vstopnina brezplačna. Zato to preverite pred obiskom.

  • Morske počitnice

Primerne so za vse tiste, ki radi uživate ob morju in soncu. Tudi počitnice na morju vam lahko nudijo veliko različnih aktivnosti. Lahko se odpravite z ladjo ali čolnom na bližnje otoke in jih raziskujete, se potapljate in odkrivate lepote morskih globin po svetu, se odpravite na pohode, uživate v drugih športnih aktivnostih na mivki ali pa preprosto uživate na plaži. Ne pozabite na sončno kremo.

Organizirajte si potovanje sami

Ko se odločite kam se boste odpravili, imejte v mislih naslednje:
– Prevoz: Če se boste podali na pot po Evropi, potem bo odlična in dokaj poceni izbira vlak. Na evropskem tržišču so najbolj znane vozovnice InterRail (www.interrail.net), nekaj jih je mogoče kupiti tudi v Sloveniji. Naslednja možnost je avtobus. Veliko informacij o različnih evropskih avtobusnih prevoznikih so zbrane na www.eurolines.com, kjer lahko zakupite tudi večdnevne vozovnice. Če pa razmišljate o potovanju z avtomobilom, je lahko vaše potovanje tudi ugodno, saj si stroške prevoza lahko na koncu delite s sopotniki. Preden se odpravite na pot z letalom, je priporočljivo, da si vozovnice kupite že nekaj mesecev vnaprej, saj boste tako dobili vozovnico bolj ugodno. Več letalskih ponudnikov lahko pregledujete na strani www.edreams.com/flights in tako primerjate tudi cene. Pri nizkocenovnih letih preverite tudi, koliko je oddaljeno letališče od mesta, v katerega želite iti in imejte v mislih tudi ta strošek in čas.

Nastanitev: Mladi se največkrat odločijo za hostle. Cene in proste rezervacije lahko preverite tudi na www.hostelworld.com, www.hostels.com in www.hostelbookers.com. Couchsurfing je možnost, ki postaja vedno bolj popularna. V tem primeru gre za prostovoljce, ki so pripravljeni odstopiti brezplačno prenočišče-kavč. Več informacij si lahko preberete na www.couchsurfing.org. Vedno obstaja tudi možnost bivanja v hotelih. V tujini so popularni poceni hoteli, katerih posebnost je, da je vse avtomatizirano, prihod je kadarkoli, sobe so nekoliko drugačne in so namenjene za tiste, ki se ustavijo samo za eno ali dve noči. Več informacij si lahko preberete na www.ibishotel.com in www.hotelformula1.com.

Evropska karticaZavarovanje: Tanja Janjilović iz podjetja OBS d. o. o. (www.mountvacation.com) svetuje, da si pred odhodom na potovanje kot osnovo uredite evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja (EKZZ – online naročilo). Priporoča tudi dodatno ureditev zavarovanja z asistenco v tujini, ki krije nujne stroške zdravljenja bolezni ali nezgod. Ker je na trgu precej različnih ponudnikov, preverite kaj vse zajema posamezno zavarovanje, velikost premije ob doživetju in v katerih državah lahko koristite bonitete izbranega zavarovanja.

Zdravstvena zaščita pred potovanjem

Pogovarjali smo se z Ondino Jordan Markočič, dr. med., spec. epid. Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana, ki pravi, da so danes informacije o zdravstvenih tveganjih na potovanjih širše dostopne na svetovnih in domačih spletnih straneh in so lahko prva orientacija o zdravstveni zaščiti preden odpotujemo. Vendar je treba biti pri spletnih informacijah previden, kadar jih niso oblikovali strokovnjaki za svoje področje. Tveganje za poškodbe in bolezni na potovanju je odvisno od izbire kraja potovanja, od aktivnosti na potovanju, načina potovanja in dolžine potovanja. Osnovne nasvete za potovanje dobite pri osebnem zdravniku, temu pa sledi posvet v potniški ambulanti, predvsem za potovanje v kraje, kjer potnik potrebuje specifično zdravstveno zaščito. Pri osebnem zdravniku dobi potnik podatke o opravljenih rutinskih cepljenjih v otroštvu, morebitnih alergijah na komponente cepiv, hujših reakcijah po cepljenju, morebitnih prebolelih boleznih (hepatitisa A, hepatitis B), o raznih alergijah, pomembnih zanj ter za nadaljnjo obravnavo v potniški ambulanti. Za potovanja v eksotične predele sveta lahko potrebujemo določena priporočila, cepljenja in zaščito z zdravili. Kadar se bo potnik zadrževal v področjih, kjer se širijo bolezni, kot so ošpice, mumps in rdečke, otroška paraliza, davica, hepatitis B, hepatitis A, trebušni tifus, tetanus, meningokokni meningitis, rumena mrzlica, je priporočeno s cepljenjem pridobiti ali obnoviti odpornost proti tem boleznim. Cepljenja, ki so obvezna za potnika, ki potuje v določene države ali predele, so cepljenje proti rumeni mrzlici in cepljenje proti meningokoknemu meningitisu. Na področjih, kjer se pojavlja malarija, je treba poleg zaščite pred piki insektov, jemati tudi antimalarike v preventivnih odmerkih, ki preprečijo nastanek obolenja ob morebitni okužbi.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ