Prijava na e-nasvete

Popotniški leksikon za začetnike

1. Turistične agencije za mlade

Obstajajo specializirane potovalne agencije za mlade, v katerih vam bodo svetovali in pomagali pri organizaciji potovanja. Tam boste lahko naročili mednarodne izkaznice, kupili zemljevide, si našli sopotnika za potovanje, naročili letalske ali železniške karte, sestavili potovalni načrt, se prijavili za delo v tujini ali izpopolnitev znanja tujega jezika na jezikovnem tečaju v tujini. Poleg tega lahko pri njih kupite že pripravljene turistične pakete za novoletne, prvomajske ali poletne počitnice, smučanja in potovanja v bolj eksotične države kot so Vietnam, Tajska, Egipt … Že skoraj vse agencije dobro izdelane spletne strani, na katerih lahko najdete bistvene informacije.

2. Pripravite okvirni načrt!

Verjetno imate v glavi kakšno ciljno državo, kamor bi se radi odpravili. Razmislite, ali bi se tja raje odpravili sami ali pa bi s seboj vzeli še sopotnika, lahko že izkušenega popotnika – vsaj za prvič. Izberite najprimernejši letni čas – daljša potovanja v dežele s tropskim podnebjem npr. prestavite na pozno jesen. Premislite, koliko denarja boste potrebovali, koliko časa imate na voljo, kako izkušeni ste in kakšna je vaša telesna pripravljenost. Od vseh teh dejavnikov je odvisen »uspeh« potovanja, zato začnite načrtovati in zbirati finančna sredstva že kakšno leto pred odhodom.

Prevoz: Na izbiro imate več prevoznih sredstev. Lahko se odločite tudi za štop. Če se odpravljate v katero izmed evropskih prestolnic, npr. Amsterdam, Prago, London … lahko potujete tudi kot sopotnik “tovornjakarja.” Ta varianta je zelo ugodna, vendar lahko traja malce dlje časa. Naporno je tudi čakanje na postankih, če nimate družbe, zato poskušajte dobiti sopotnika. Za potovanje z vlakom po Evropi priporočamo Interrail oziroma Eurail. Več informacij dobite na železniški postaji, spletni strani Slovenskih železnic (www.slo-zeleznice.si). Povezave s spletnimi stranmi, ki vam bodo dale informacije o prevozih z vlaki najdete tudi na www.raileurope.com, priporočamo pa tudi zanimivo stran ljubitelja vlakov www.seat61.com, kjer so navedeni tudi vozni redi vlakov po svetu. Še zadnja možnost je potovanje z letalom. Z malo truda boste našli tako poceni letalske karte, da se vam bo zdelo že nemogoče.

Prenočevanje: Najbolje, da si že vnaprej pripravite načrt potovanja in preko spleta uredite potrebne rezervacije. Če vam ne uspe vnaprej rezervirati prenočišča, vseeno ne obupajte, ampak se na samem potovanju pozanimajte o tem v Turistično-informacijskem centru ali tam, kjer ste bili predhodno nastanjeni. Če potujete z vlakom, lahko kakšno noč prespite kar tam. Najcenejši način je šotorjenje, a pazite! Ponekod so kazni za taborjenje izven urejenih kampov zelo visoke. Najpogosteje mladi prenočujejo v hostlih, ki jih vnaprej rezervirate preko interneta. Priskrbite si IYHF člansko izkaznico, saj boste imeli pri nastanitvi v verigi teh hostlov popust. Lahko prenočite tudi pri znancu ali komu, ki ste ga spoznali na poti. Ne pozabite pa tudi na couch surfing.

Prtljaga: Zlato pravilo je: »Čim manj oziroma le nujno potrebno.« Najbolje, da stvari zložite v nahrbtnik. S seboj vzemite udobna oblačila iz naravnih materialov, primerna za različne vremenske razmere. Ne vzemite čevljev, ki jih še niste nosili. Obutev naj bo čim bolj zračna in udobna. Pazite tudi pri izbiri spalne vreče, ki naj bo čim manjša ter čim bolj funkcionalna. Obvezno vzemite s seboj tudi kakovosten turistični vodič, ki ga preučite že pred odhodom, ob samem načrtovanju potovanja. Na nahrbtniku naj bo listek z vašim naslovom, kar je zelo koristno, če bi izgubili prtljago.

London

3. Uredite formalnosti

Dokumenti: Preverite, katere dokumente potrebujete za potovanje v ciljno državo. Ponekod bo zadostoval že osebna izkaznica, drugje boste potrebovali tudi potni list, vizo, garantno pismo … Dokumente si priskrbite čim prej, saj so uradni postopki včasih dolgotrajnejši kot bi pričakovali. Preverite tudi, koliko časa mora biti vaš dokument veljaven (ponavadi je 6 mesecev).

Potujte varno: Poskrbite za zavarovanje vašega denarja in dokumentov. Obvezno vzemite torbico ali pas za pod obleko, v katero boste spravili potni list, denar, letalsko karto itd. Če imate pri sebi večjo količino gotovine, jo všijte v obleko ali pa skrijte npr. med osebno kozmetiko, v prazno tubo kreme itd. Priskrbite si ključavnico za zaklepanje zadrg na nahrbtniku in nikoli ne pozabite žabice/ključavnice, ki vam bo koristila v večini hostlov. Na vlaku si nekateri pomagajo s ključavnico za kolo, s katero privežejo prtljago. Priporočamo, da si pred potovanjem fotokopirate dokumente, lahko večkrat, fotokopije pa imate na različnih mestih v prtljagi, torbi. Tako imate, v primeru kraje originalnih dokumentov, vsak kopijo, kar olajša nadaljne zaplete. Lahko si jih tudi skenirate in jih imate vse skozi npr. na mailu.

Pazite na zdravje: Ponekod obstaja nevarnost nalezljivih bolezni, za katere se je treba predhodno cepiti. Razne zdravstvene motnje lahko nastanejo že zaradi same spremembe okolja ali prehranjevanja. Pri sebi imejte za vsak primer priročno malo lekarno z zdravili proti bolečinam, obliži, povojem za prvo pomoč ipd. Pred potovanjem se lahko obrnete na Inštitut za varovanje zdravja na Trubarjevi 2 v Ljubljani, tel. 01/24 41 400, kjer vam bodo znali točno povedati, kaj vzeti s sabo. Tam se lahko cepite in dobite zdravila. Pred potovanjem poskrbite tudi za zdravstveno zavarovanje, saj so lahko v primeru, da se vam na potovanju kaj zgodi, stroški zelo visoki. Predvsem sta pomembna zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini (za brezplačno uveljavljanje zdravstvenih storitev v tujini potrebujete potrdilo Zavoda za zdravstveno zavarovanje, prostovoljno zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco pa lahko sklenete predvsem pri večjih zavarovalnicah) in nezgodno zavarovanje za potovanja v tujino (zavaruje vas in stvari, ki jih imate s seboj). Pri nekaterih zavarovalnicah ponujajo kombinacijo obeh zavarovanj.

Denar: Plačujete lahko z gotovino, plačilnimi karticami ali s potovalnimi čeki. Na pot vzemite kombinacijo vsaj dveh plačilnih sredstev. Gotovina je najosnovnejši način, toda v primeru ropa boste v trenutku ostali brez vsega. Pred potovanjem si nekaj denarja zamenjajte v nacionalno valuto države, v katero potujete. Ostalo zamenjajte v državi, kamor se odpravljate, saj je menjalni tečaj ugodnejši tam, kjer je valuta nacionalna. Pred menjavo dobro preverite razlike tečajev med različnimi menjalnicami. Bodite pozorni na provizijo. V finančno nestabilnih državah je menjava najvarnejša v bankah ali na poštah.

Plačilne kartice: Plačevanje s kartico je preprosto, a pazite, da ne prekoračite mesečnega limita. Vendar je vseeno dobro pri sebi imeti tudi nekaj gotovine, ker povsod plačevanje s kartico ni možno. S kartico lahko dvigujete denar na bankomatih, vendar boste plačali provizijo, zato se izogibajte nizkim zneskom. Na kartico dobro pazite. Če jo izgubite, jo takoj prekličite.

Potovalni čeki: Uporabljajo se kot plačilno sredstvo. V gotovino jih lahko zamenjate na poštah ali v bankah. So najvarnejši način plačevanja. Če jih izgubite, vam jih nadomestijo v 24 urah. Neporabljene lahko unovčite v matični banki.

Prenos denarja: Če ostanete brez denarja, torej le v skrajni sili (ker je storitev zelo draga), vam lahko nekdo denar nakaže iz banke, ki omogoča to storitev (nalepka Western Union), vi pa denar potem dvignete na bližnjem izplačilnem mestu, kar to prej naznanite.

Letalo

4. In potovanje se lahko začne

V tujih državah veljajo drugačni običaji in navade. Da ne zaidete v težave, jih poskušajte čim bolj upoštevati. Kljub temu ni odveč, da omenimo še, na koga se obrnete, če zaidete v težave. Posvetujte se z ostalimi popotniki, pojdite na najbližjo policijsko postajo. Pomoč na diplomatsko-konzularnem predstavništvu poiščite za izdajo potne listine za vrnitev, pridobitev denarnih sredstev za vrnitev, stik s priprtim/zaprtim slovenskim državljanom, prevajalci in odvetniki ter za overitev potrdil. Predstavništvo obvesti sorodnike o priporu/zaporu, nesreči ali smrti in v nekaterih primerih zastopa slovenskega državljana pred lokalnimi oblastmi.

5. Nekaj predlogov

Predloge, kam lahko odpotujete glede na to, koliko denarja lahko zapravite, je podal Igor Jurišič.

-> Do 100

»Za znesek do 100 € lahko vikend ali več preživite na primer na Češkem, Poljskem, Madžarskem, Hrvaškem, Makedoniji ali Srbiji. Vse naštete države imajo dobro razvito mrežo hostlov, kjer lahko z malo sreče prespite že za manj kot 10 €, pot z avtobusom, vlakom ali osebnim avtom (v primeru 3–4 oseb) bo predstavljala 20–30 €, s preostalimi 50–60 € pa si lahko privoščite nepozaben vikend s hrano, pijačo in določenimi vstopninami (ali pa živite bolj skromno in si privoščite kak dan več).

-> Do 250

V rangu do 250 € bi priporočal destinacije, ki so dosegljive z nizkocenovnimi prevozniki. Zagotovo se lahko odpravite na zgoraj omenjene destinacije za vsaj teden ali več, za 3–5 dni pa se lahko s tem proračunom odpravite v skoraj vse evropske države. Odvisno od sezone in ponudb lahko najdete nizkocenovne prevoznike pod 100 € do skoraj vseh evropskih destinacij, vključno s Skandinavijo, Iberskim polotokom; nekateri nizkocenovci pa vas za tak denar odpeljejo celo izven Evrope. Celo v pregovorno dragih skandinavskih državah so prenočitve v hostlih dosegljive; enako javni prevoz. V centru Stockholma lahko tako prenočite že od 20 € naprej. Potovanje proti severu in dražjim državam pomeni bolj »špartanski« način prehranjevanja; vključno s supermarketi, na drugi strani pa si lahko v nekaterih drugih državah (npr. v Ukrajini, Bolgariji, Romuniji) privoščite tudi restavracije srednjega cenovnega razreda.

-> Do 500

V kolikor se odločite za svoje potovanje porabiti okrog 500 €, je izbor destinacij skoraj neomejen. Zaradi visokih stroškov namestitve in hrane morda odpadejo ZDA, Singapur in še morda katera država; zaradi visoke cene letalskih vozovnic pa je v tem stroškovnem okvirju nemogoče obiskati Novo Zelandijo, Avstralijo in nekatere južnoameriške, azijske in afriške države. Za vse ostale destinacije pa priporočamo spremljanje ponudb ugodnih letalskih vozovnic, saj se najdejo tudi na prvi pogled neverjetne cene. Npr. lani novembra je bilo možno kupiti povratne vozovnice iz Budimpešte do Tokia že za 208 € in to s postankom (ki vključuje voden ogled mesta, če ste tam v postanku med 8. in 16. uro) v Istanbulu. Ob takšni ceni vozovnice je v rangu 500 € dosegljiva tudi oddaljena in pregovorno draga Japonska, kjer se cene nekaterih hostlov gibljejo tudi okrog 25 € na noč.«

Raziščite Slovenijo

Pogosto pozabljamo na opevane lepote Slovenije. Zakaj se ne bi odpravili na Gorenjsko (Posočje, Bled, Bohinj), na Dolenjsko (h Kolpi ali Krki) ali v Prekmurje? Poleg ugodnih nočitev, boste našli tudi ponudnike športnih aktivnosti in dobro hrano. Pazite le, da ne izbirate najdražjih lokacij (saj veste, to so tiste tik ob morju, na glavnem trgu v mestu itd.). Na voljo so številni hostli (npr. mladinska mreža hostlov Mama) in zasebne namestitve, ki bodo ugodnejše izven sezone. Za spremembo lahko prespite pod milim nebom v kakšnem kampu.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ