Prijava na e-nasvete

Ali že imate določene poklicne cilje

Začetek karierne poti je ključen mejnik v življenju vsakega posameznika, saj predstavlja prehod iz študentskega okolja v profesionalno delovno življenje. V tem obdobju si mladi zastavijo poklicne cilje in soočajo s široko paleto odločitev in izzivov. V članku bomo raziskali pomen vzpostavitve in zasledovanja poklicnih ciljev ter ponudili smernice in nasvete za uspešen začetek karierne poti.

1. Ustvarjalnost pri načrtovanju poklicnih ciljev

Vprašajte se, kaj bi radi dosegli v življenju, kakšne so vaše možnosti in sposobnosti ter osebnostne lastnosti. Če še nimate točno izoblikovane poklicne cilje, kaj bi radi postali, ne skrbite. V študentskih letih posvetite nekaj časa tudi ob študijskim dejavnostim, različnim tečajem, športnim aktivnostim, delu preko študentskega servisa, prostovoljnemu delu, opravite prakso v tujini … Spoznavali boste različna delovna okolja in odkrivali, kaj je tisto, kar vas najbolj pritegne.

Dejstvo je tudi, da študentje ne poznajo točno zaposlitvenih možnosti, ki jih imajo. Če študiraš angleščino, si lahko tudi predstavnik za odnose z javnostmi, če si sociolog še ne pomeni, da ne moreš biti novinar … Poskrbite, da boste čim bolj razgledani in poti vam bodo na široko odprte. Ni vse samo faks!

2. Prihodnost na listu papirja

Zapišite si odgovore na naslednja vprašanja, da natančneje oblikujete svoje poklicne cilje:

 • Kakšna je vaša idealna služba?
 • Koliko denarja bi radi zaslužili?
 • Koliko stresa zmorete/ste pripravljeni prevzeti?
 • Koliko prostega časa bi radi imeli?
 • Bi delali med vikendi?
 • Radi potujete?
 • Si želite ustaljeno delo ali delo, polno izzivov, kjer dan ni enak dnevu?
 • Ste bolj humanističen ali bolj tehničen tip?
 • V katerem konkretnem podjetju se vidite?

V drugem koraku preidite na svoja znanja in sposobnosti. Najprej se vprašajte, kaj radi delate. Zapišite si tudi, česa nikakor nočete delati in dejavnosti, za katere niste kvalificirani. Nato naštejte svoja znanja in izkušnje. Pomislite na vse tečaje, ki ste jih obiskovali, tuje jezike, posebne veščine, formalno izobrazbo … Zapišite tudi pomanjkljivosti – stvari, za katere mislite, da vam ne gredo dobro od rok.

Večina meni, da se dobro pozna, vendar raziskave kažejo, da to ni res. Rešite katerega izmed testov in odkrijte svoje prave potenciale. Predlagamo vam www.colorquiz.com (barvni test osebnosti) ali www.queendom.com/tests/career/index.htm/ (na tem naslovu najdete veliko testov, ki vam bodo pomagali postaviti cilje, izračunali vaš IQ, izmerili vaše vodstvene sposobnosti …)

3. Imejte odprte oči za poklicne cilje

 • Obiskujte študentske servise in pregledujte njihovo ponudbo ter si začnite iskati svoje pravo delo že zdaj. Podjetja velikokrat iščejo študente višjih letnikov za strokovna dela, ki jih po uspešnem sodelovanju v času študija, kasneje tudi redno zaposlijo.
 • Sestavite seznam podjetij, kjer bi radi delali in jim pošljite vlogo z življenjepisom. Predstavitve podjetij najdete v poslovnih imenikih.
 • Uporabite zveze! Ne zanašajte se le na oglase in potrebe po zaposlitvi. Naj vaša socialna mreža dela za vas. Povprašajte znance, ki delajo v podjetju, ki vam je všeč, če potrebujejo novo delovno silo ali pa jih o tem samo seznanite. Ko bo prišla zaposlitvena možnost, vas bodo sami obvestili.
 • Izpolnjujte Nefiks! Nefiks je neformalen indeks, v katerega vpisujete tečaje, ki ste jih obiskovali, dela, ki ste jih opravljali, prostovoljno delo, prakse … Ko boste iskali službo, boste na enem mestu imeli zbrano vse, kar potrebujete in ne boste pozabili kakšne pomembne izkušnje.
 • Začnite s kakršnimkoli delom. Če opazite, da v vašem sanjskem podjetju iščejo nekoga za vnašanje podatkov, izkoristite priložnost. Kljub temu, da bo vaše delo preprosto, se boste veliko naučili. Spoznali boste splošno klimo v podjetju, se kaj naučili preko informacij, ki si jih izmenjujejo sodelavci, navezali stike in mogoče boste dobili še kakšno bolj zapleteno delo, če se boste izkazali kot vestni in delavni.

4. Vse ob svojem času

Ne pričakujte sanjskega delovnega mesta že takoj po diplomi. Če boste že med študijem navezovali stike, raziskovali različna delovna mesta in si oblikovali sliko vaše idealne kariere, ste že prehodili nekaj stopničk do uspešne kariere. Veliko hitreje boste prišli tja, kamor si želite, če boste fleksibilni in ustvarjalni ter polni delovne vneme.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ

MNENJA ŠTUDENTOV

O NAS

Za vsa vprašanja, komentarje, ideje nas kontaktirajte. V najkrajšem možnem času vam bomo poskušali odgovoriti.

Stik z nami: info@MestoMladih.si

SLEDI NAM