Prijava na e-nasvete

Prednosti kariernega mentorja

Na koga se najpogosteje obrnete, ko potrebujete pomoč pri iskanju zaposlitve, nadaljevanju študija in načrtovanju karierne poti? Predstavljajte si, da bi imeli ob sebi osebo, ki je podobno pot že prehodila, kateri lahko zastavite vsa svoja vprašanja in vas usmerja s preprostimi triki ter nasveti, kako uresničiti svoje zastavljene cilje.

Kdo so mentorji

Ne govorimo o mentorju, ki vam bo svetoval pri pripravi magistrskega dela, ampak o mentorju, ki vam bo s svojim usmerjanjem stal ob strani pri stopanju na profesionalno pot, iskanju zaposlitve, vstopu v poslovni svet ali osebnostnem razvoju.  Ideja mentorskih odnosov je, da gre za prostovoljen pretok izkušenj in znanj. Mentorji so uspešni posamezniki, ki se čutijo poklicane, da bi svoje nasvete in poslovne ali življenjske izkušnje predali mladim. Pogosto se v mentorskih odnosih izkaže, da gre za dragocen dvosmeren odnos, saj se tudi mentorji veliko naučijo od svojih mentorirancev.

Mentorski odnos se lahko začne na formalen ali neformalen način – lahko se oba vključita v mentorski program, se odnos vzpostavi v podjetju ali na kakšnem dogodku. Tudi pravila mentorskega srečevanja niso navadno v naprej določena, ampak se o njih dogovori mentorski par sam. Dobri mentorji vas bodo znali usmerili izven vaše cone udobja. Prepoznali bodo vaše prednosti in slabosti ter vam podali nasvete, kako jih unovčiti ali izboljšati.

Karierni mentor, ki vam bo odprl pomembne življenjske poti 

Mentorji lahko v mentorskem odnosu prevzamejo različne vloge – vloga svetovalca, kovča, navijača, usmerjevalca … Stvari se lotite pametneje, zato bodo tudi mentorji z vami delili najrazličnejše zgodbe in življenjske lekcije, ki so se jih naučili.

  1. Pomoč pri načrtovanju karierne poti: Usmeri vas lahko pri prvih korakih načrtovanja karierne poti ali spremembe kariere.
  2. Spodbujajo k osebnostni in profesionalni rasti: Mentor vam lahko svetuje pri oblikovanju in uresničevanju profesionalnih ali osebnih ciljev.
  3. Usmerjanje pri iskanju zaposlitve – kje in na kakšen način aktivno iskati zaposlitev, kako se predstaviti delodajalcem, katere spretnosti bi lahko še izpopolnili, se spomni na vas, ko do njega pristopi kakšen kadrovnik in jim preda vaš kontakt, vas poveže s kadrovniki ali potencialnimi delodajalci, vas zaposli v svojem podjetju …
  4. Razširitev mreže poznanstva: Pomagajo vam lahko pri iskanju zaposlitve, tako da vas povežejo s potencialnimi delodajalci ali pri vstopu v poslovni svet ter vas povežejo ključnimi osebami na področju, v katerega želite vstopiti.
  5. Podajo nasvete, informacije in znanja: Pomagajo vam pri izboljšanju spretnosti – kako predstaviti svojo idejo, kako predstaviti sebe, kako izboljšati komunikacijo, vodstvene spretnosti, se soočiti s spremembami, kako sprejemati povratne informacije …
  6. Poda nepristranske nasvete: Mentor lahko prepozna, na katerih področjih še potrebujete izboljšave, česar sami pogosto ne prepoznate.
  7. Pri mentorju lahko testirate svoje ideje: Imajo svež pogled na vašo idejo in vam lahko svetujejo pri naslednjih korakih, ki se jih morate lotiti, pri predstavitvi ideje potencialnim financerjem ali kupcem ali dopolnitvah ideje.
  8. Svetujejo vam, da ne ponovite napak, ki so jih storili oni na začetku karierne poti ali vstopanju v poslovni svet.
  9. Mentorji svoje mentorsko delo opravljajo brezplačno, saj ali menijo, da bi lahko svoje življenjske izkušnje radi prenesli na mlade. Po drugi strani se veliko mentorjev odloči, da pristane na mentorski odnos, saj so tudi sami na svoji poti imeli mentorja.
  10. So vam lahko v oporo v trenutkih negotovosti in trenutkih, ko že želite obupati.

Kako poiskati in pristopiti do mentorja

Mentorji postanejo osebe, ki v mentorskem povezovanju prepoznajo vrednost. Nekateri mentorji so vključeni v različne mentorske programe, drugi da so mentor zapišejo v svojih osebnih predstavitvah (na spletni strani, LinkedIn profilu …) ali so do mentorstva odprti, če nekdo do njih s ponudbo po mentorskem odnosu pristopi na različnih dogodkih (dogodkih mreženja, konference, seminarji, delavnice …).

Naj vas ne bo strah pristopiti do osebe, ki želite, da bi postala vaš mentor. V najslabšem primeru bo oseba ali prezaposlena, ker verjetno že mentorira druge ali ne bo poznala odgovora na vaš specifičen primer. Po drugi strani vam lahko priporoči drugega mentorja, na katerega se lahko obrnete.

Spoštujte vložen čas

Ko se dogovorite za mentorsko povezovanje, je pomembno, da izkoristite mentorjev čas. Naj bo to mesečno ali tedensko srečanje, ali hitra izmenjava po email sporočilih. Na srečanje se pripravite, s konkretnimi cilji ali vprašanji. Medtem ko je ključnega pomena, da izpolnite tudi to, kar sta se z mentorjem dogovorila. Če imata z mentorjem strukturiran odnos ali sledita poteku načrta za doseganje zastavljenih ciljev, vam lahko mentor poda tudi »domačo nalogo«, na primer: do naslednjega srečanja, moraš pristopiti do 3 potencialnih delodajalcev, ali moraš obiskati 5 dogodkov za mreženje in pristopiti do 15 oseb, ali moraš raziskati in izbrati primerne programe za nadaljevanje izobraževanje …

Akcijski koraki so na vaši strani

Ne nazadnje gre tudi omeniti, da kakovost mentorskega odnosa leži predvsem v vaših rokah. Ob vzpostavitvi mentorskega odnosa bo vaša naloga, da vzdržujete stik z mentorjem, se dogovorite za naslednje srečanje, izrazite svoja pričakovanja, izpolnite dogovore in ste z mentorjem odprti, ga aktivno poslušate ter ste vedoželjni. Mentorsko povezovanje je koristen in dragocen način izgradnje medosebnih odnosov ter lahko prispeva k doseganju zastavljenih ciljev in razvoju posameznika.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ