Prijava na e-nasvete

Poceni, zdravo in enostavno

Prehrambeni izdelki iz vrečk in konzerv na nas prežijo na vsakem koraku. Z malo truda pa se lahko takšnim instant  obrokom elegantno ognemo. Sami si lahko pripravimo veliko kakovostnejši in zdrav obrok. Pripravili smo nekaj receptov, s pomočjo katerih boste lahko v nekaj minutah osrečili svoj želodec, obenem pa prihranili čas in denar, ki ju raje zapravite za zabavo. Pa dober tek!

PREDJEDI

Sončna paradižnikova juha

Sestavine (za 4 krožnike juhe):– olivno olje

– čebula

– česen

– pol kilograma svežih, zrelih paradižnikov

– rožmarin

– peteršilj

– sol

– korenček

Na olivnem olju prepražimo čebulo, dodamo zmlete paradižnike brez lupine, sol, česen, sesekljan peteršilj, vejico rožmarina, pol naribanega korenčka in zalijemo z vodo. Kuhamo 15 minut. Lahko postrežemo s kruhovimi kockami.Čas priprave: 20 min

Predviden strošek: 4 eur

Bučkini zvitki

Sestavine (za 4 osebe):– pol kilograma bučk

– olivno olje

– poper

– sol

– česen

– 100 g skute

Bučke narežemo na dobrega pol cm debele rezine (po dolgem). Premažemo jih z mešanico olivnega olja, soli, popra in strtega česna ter v pečici popečemo samo toliko, da se zmehčajo. Nato jih na tanko premažemo s skuto, zvijemo ter vanje zapičimo zobotrebec.Čas priprave: 10 min

Predviden strošek: 2,50 eur

Ajdova kaša s pršutom

Sestavine (za 2 osebi):– 300 g ajdove kaše

– 1 čebula

– 200 g pršuta

– 2 paradižnika

– sol

– poper

– bazilika

– olivno olje

– 1 žlička moke

Posebej skuhamo ajdovo kašo. Na olivnem olju posteklenimo čebulo, dodamo na trakove narezan pršut in ga na hitro popražimo. Dodamo začimbe in pretlačen paradižnik ter zalijemo z malo vode. Vrelo zgostimo z moko, nato pa počasi vmešamo ajdovo kašo in kuhamo še približno 3 minute.Čas priprave: 25 min

Predviden strošek: 4 eur

GLAVNE JEDI

Božanska gobova omaka za testenine

Sestavine (za 4 osebe):– 300 g  šampinjonov

– sol, poper

– peteršilj

– bazilika

– olivno olje

– sok pol limone

– 1 dl belega vina

– 1 dl sladke smetane

– 2 veliki žlici kisle smetane

– 3 stroki česna

– 7 dag gorgonzole

Čebulo narežemo in jo prepražimo na olivnem olju. Dodamo očiščene in narezane gobice, prepražimo, solimo, pokapamo s sokom limone, zalijemo s ¾ dl vina in potresemo z baziliko, sesekljanim česnom in poprom. Pokrito dušimo 10 minut, nato odkrijemo, da povre tekočina. Dodamo gorgonzolo, počakamo, da se stopi, potresemo s peteršiljem ter zalijemo s sladko in kislo smetano ter preostankom vina. Prevremo in pustimo stati še minuto, nato postrežemo.Čas priprave: 20 min

Predviden strošek: 5 eur

Beli “ta hitri” zrezki

Sestavine (za 4 osebe):– 4 puranji (piščančji fileji)

– 4 rezine vratovine

– 4 debele rezine sira

– sol

– poper

– 1 lonček kisle smetane

Zrezke potolčemo, malo posolimo, po želji popopramo. V pekač (malo pomaščen) naložimo zrezke, nanje pa rezine vratovine in sira. Prelijemo s kislo smetano. Pečemo v pečici na 200 stopinj, dokler smetana ne dobi zlato-rumene brave (cca. 20-30 min). Ko je pečeno, mora takoj na krožnike, saj se sicer meso izsuši, omaka pa izhlapi.Čas priprave: 30 min

Predviden strošek: 8 eur

SLADICA

Carski praženec ali po domače šmorn

Sestavine (za 2 osebi): – 2 jajci

– 30 g sladkorja

– 120 g moke

– malo soli

– maslo

– ¼ l mleka

– rozine

Beljake ločimo in naredimo sneg, ostale sestavine pa zmešamo in na koncu dodamo še sneg iz beljakov ter premešamo. V ponvi stopimo maslo in nanj vlijemo precej na debelo mase. Ko malo zakrkne, testo potresemo z rozinami (fino je, če jih prej namočimo v rumu).Ko je spodaj že lepo rjavo zapečeno, razrežemo na nekaj manjših delov in obrnemo, tudi če je zgoraj še malo tekoče. Ko se popeče, ga z vilicami raztrgamo, vendar ne na drobno, in še nekaj časa mešamo na ognju, da se lepo zapeče. Potresemo s sladkorjem in postrežemo.

Čas priprave: 15 min

Predviden strošek: 1,50 eur

Solata

Balkanska solata

Sestavine (za 4 osebe):– 300 g paprike (rumene, rdeče, zelene)

– 100 g čebule

– 150 g ovčjega sira (kajmaka)

– sol, poper

– origano

– 30 g peteršilja

– ½ dl olivnega olja

– kis

Paprike, čebulo in sir narežemo na kocke, peteršilj nasekljamo, solimo in popopramo, začinimo še z origanom, rahlo premešamo ter prelijemo z oljem in kisom.Čas priprave: 5 min

Predviden strošek: 6 eur

Viri: www.kulinarika.net, www.mojirecepti.com.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ