Prijava na e-nasvete

Ali shranjujete živila pravilno

Živila, ki ne spadajo v hladilnik

Paradižnik –  tehnično gledano spada med sadje, po okusu pa se prej uvršča med zelenjavo. Paradižniki imajo radi toploto, zato hladilnik ni idealen prostor za shranjevanje, saj se v njem zmehčajo in izgubijo pravi okus. Shranite jih kar na kuhinjskem pultu, vendar jih ne izpostavljajte direktni sončni svetlobi.

Čebula in česen – shranjujte ju v ohlajenem, suhem, temnem in dobro prezračevanem prostoru. Če je sta izpostavljena svetlobi, lahko postaneta grenka, v hladilniku pa se hitro zmehčata.

Krompir – zaradi nizkih temperatur v hladilniku se škrob v krompirju hitreje spreminja v sladkor, kar povzroči spremembo okusa in teksture. Shranjujte ga v ohlajenih, temnih prostorih, kot sta klet ali shramba.

Olja in med – zaradi nizkih temperatur spremenijo teksturo, zato jih shranjujte na sobni temperaturi.

Kuhana kava in sveža zelišča – prevzemajo vonjave drugih živil v hladilniku ter posledično spremenijo okus. Zelišča postavite v kozarec vode na sobni temperaturi, kavo pa kuhajte v količinah, ki jih porabite sproti.

Marelice, banane, avokado, kivi, breskve, hruške, slive in mango  – na sobni temperaturi lepše zorijo in ohranjajo koristne snovi. Shranjevanje v hladilniku se odsvetuje, saj se spremeni njihova tekstura.

Shranjevanje in zamrzovanje zelenjave

Zelenjave v hladilniku ne shranjujte v embalažah in vrečkah, saj se tako hitreje pokvari. V zmrzovalniku je zelenjava pri temperaturi -18 °C obstojna do 5 mesecev, pred zamrzovanjem pa jo je treba blanširati. Po tem času je zaužitje še vedno varno, le kvaliteta se zmanjša.

Shranjevanje in zamrzovanje mesa

Shranjujte surovo meso in ribe stran od drugih izdelkov v hladilniku. V hladilniku se surovo meso lahko hrani največ dva dni pri temperaturi okoli 4 °C. Pri temperaturi -18 °C pa se lahko govedina shranjuje v zamrzovalniku do 12 mesecev, svinjina do 8 mesecev in ribe do 7 mesecev. Živila morate odtajati na primeren način, saj obstaja možnost za razmnoževanje in onesnaženje z mikroorganizmi. Pravilno jih tajate v hladilniku, hladni vodi ali v mikrovalovni pečici.

Še nekaj koristnih nasvetov

Pico lahko v hladilniku hranite do 4 dni. Hrano zamrzujte v vrečkah ali drugih primernih embalažah, da jih ne izpostavljate zmrzlinam, ki zmanjšajo kvaliteto živila. Kruh in druge, že pripravljene obroke, je priporočljivo ohladiti pred zamrzovanjem, zato da vlaga ne povzroči ledenih kristalov znotraj živil. Če imate živila v zamrzovalniku in jih odtajate, jih ne smete ponovno zamrzniti.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ