fbpx
Domov Oznake Prehrana

Oznaka: prehrana

VIDEO: Vodič – postopek ureditve subvencionirane prehrane

Kot študentje imate na voljo tudi subvencionirano študentsko prehrano. Na takšen način država subvencionira del obroka v restavracijah, s katerimi ima sklenjeno pogodbo za subvencionirano prehrano (seznam ponudnikov v nadaljevanju) in podpira študente. Trenutna subvencija znaša 3,86 €, kar pomeni, da za kosilo, ki stane 7 €, plačate le razliko, torej 3,14 €.

Pot do trajnostnega prehranjevanja

Nujnost prehoda na pot do bolj trajnostnega prehranjevanja in prehranske modele postaja z vidika varovanja okolja vse bolj jasen korak, vendar ni tako enostavno.

Študentska prehrana še pred oktobrom

Če bi radi oktobra čim prej jedli ceneje, potem se odpravite na najbližjo točko subvencionirane študentske prehrane in izkoristite predvpis za njeno koriščenje v študijskem letu 2023/24.

Vegansko prehranjevanje

Z odločitvijo za vegansko prehranjevanje morate poskrbeti za kakovosten in usklajen jedilnik ter kako "poveganiti" hranila. Preberite tudi kakšne so prednosti veganskega prehranjevanja - za okolje, zdravje in živali.

Zakisanost telesa in bazična živila

Kakšna živila najpogosteje uživate - bazična živila ali alkalna? Koncepta bazično in kislo sta v zadnjem času postala popularna v povezavi s zdravimi načini prehranjevanja. Vendar je potrebno omeniti, da kislinsko-bazno stanje telesa ni povezano le s prehrano.

Eksotični sadeži

Čeprav je v Sloveniji na voljo veliko svežega sadja in zelenjave, je še posebej v zimskem času smiselno poseči tudi po tropskem sadju. Tako poskrbite za vnos mikrohranil in za pestrejšo prehrano.

6 idej za zajtrk

Pripravili smo nekaj idej za dobre in zdrave zajtrke. Vzemite si dovolj časa, da v miru pozajtrkujete, potem pa se odpravite v šolo, na predavanja ali po drugih opravkih.

Žuželke – hrana prihodnosti

Skoraj vsak dan lahko slišimo za nov trend prehranjevanja, ki je boljši za ljudi, manj škodljiv za okolje, bolj naraven in prihodnost planeta. En od teh je trend prehranjevanja z žuželkami – entomophagy – uporaba žuželk za hrano.

Ali shranjujete živila pravilno

Živila je bolje kupovati in porabljati sproti, a natrpani urniki včasih ne omogočajo obiska trgovin z živili več kot enkrat na teden. Tukaj pa igra ključno vlogo primerno shranjevanje živil, saj omogoča, da izdelkom podaljšate življenjsko dobo, ti pa obdržijo vsebnost hranilnih snovi. Glede shranjevanja živil obstaja veliko mitov, saj velja prepričanje, da je treba živila shranjevati v hladilniku.

Hormonski motilci

Skrb za lastno zdravje vedno bolj pridobiva na pomenu, zato se ni odveč vprašati, kako na vaše zdravje vplivajo tudi izdelki, ki jih uživate, uporabljate za nego telesa ali pa za čiščenje bivalnih površin.