Študentsko delo, denar in obdavčenje

Kako se vpisati v študentski servis?

Lahko se vpišete na spletni strani ali obiščete osebno eno izmed poslovalnic izbranega študentskega servisa. Seveda se vam ni treba omejiti samo na en servis, lahko si jih izberete več. Izpolniti morate preprosto prijavnico, ki od vas, poleg standardnih osebnih podatkov, zahteva vaš EMŠO, številko transakcijskega računa, davčno številko in številko osebnega dokumenta. Vpis v študentske servise je brezplačen in vsaj pri večini vam bodo izkazali dobrodošlico z majhnim, praktičnim darilom.

Kako najti delo in naročiti napotnico? 

Ko postanete član, lahko prosta dela iščete na njihovih spletnih straneh, v poslovalnicah lahko pa tudi preko njihovih mobilnih aplikacij. Opisana je vrsta dela, kraj dela, urna postavka in včasih še določene posebne zahteve. Ko najdete delo, ki bi vam odgovarjalo, lahko do podrobnosti (naziv podjetja, kontakt) dostopate kar v svojem osebnem servisu. Le pri določenih oglasih pa morate poklicati študentski servis, jim povedati šifro dela, oni pa vam bodo dali kontaktne podatke podjetja, ki išče študente. Ko pridobite kontakt delodajalca, z njim nato sami stopite v stik. Z njim se dogovorite o začetku in trajanju dela, svetujemo pa, da pred začetkom dela podjetje preverite. To lahko naredite na spletni strani www.neplacniki.info (tu so zbrana vsa podjetja, ki zamujajo s plačilom študentov za več kot 60 dni) ali pa povprašate študentski servis glede zalaganja in glede pritožb. Ko se z delodajalcem natančno dogovorite o pogojih dela, urni postavki, trajanju in plačilu (priporočamo pisni dogovor, za reševanje morebitnih nesporazumov), na študentskem servisu dvignete napotnico ali pa jo naročite na spletni strani servisa. Za izpolnitev napotnice je treba povedati naziv delodajalca, vrsto dela, ki ga boste opravljali, ter koliko časa bo delo trajalo. Napotnica je lahko izdana za dan ali dva, več dni, mesec, lahko je pa tudi stalna (za nedoločen čas), kar pomeni, da servis delodajalcu izda napotnico za čas trajanja tvojega statusa (za posamezno študijsko leto) oz. dokler je sami ne prekličete. Pomembno je, da naročite napotnico pred pričetkom dela ter jo delodajalcu izročite, ko pričnete z delom.

Ugodnosti študentskih servisov?

Servisi svojim članom nudijo še ugodnosti v obliki cenejšega fotokopiranja, kariernih svetovanj, cenejše prodaje vstopnic za različne prireditve (koncerte, kino predstave, smučarske vozovnice, športne dogodke ipd.).

Kakšno plačilo lahko pričakujem?

Od 3. februarja 2024 velja minimalna urna postavka, ki znaša 7,21 € bruto oziroma 6,20 € neto. Po koncu dela dobite nakazan neto znesek, razlika od bruto zneska (15,5 %), pa je prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Na ta način se vam študentsko delo šteje v delovno dobo, vendar ne glede na količino dela, temveč glede na znesek plačanega prispevka. Ko se z delodajalcem pogovarjate o urni postavki, bodite jasni na obeh straneh, ali govorite o bruto ali neto znesku.

Če delate npr. 5 ur na teden, plačani pa ste 6,20 €/h neto, pomeni, da dobite na mesec nakazanih 124,00 €, kar vam prinese 3 dni delovne dobe, v celem letu pa 1 mesec in 9 dni.*

*Izračun pokojninske dobe je informativne narave, saj se spreminja glede na zadnji javno objavljen podatek o povprečni plači.

Koliko lahko zaslužim?

Zaslužite lahko, kolikor hočete, a če ne želite državi vračati evrov, ki ste si jih pošteno prigarali, je dobro, da vam delodajalec na eno napotnico (mesečno jih lahko dobite, kolikor jih hočete) ne nakaže več kot 400 evrov, če izpolnjujete pogoje za posebno osebno olajšavo. Če ne, morate plačati akontacijo v višini 22,5 %.

Kdaj lahko pričakujem plačilo?

Večji študentski servisi vam izplačajo denar takoj, ko dobijo vrnjeno napotnico od delodajalca (zalaganje zaslužkov). Če študentski servis ne zalaga za tvojega delodajalca, pa je treba počakati na plačilo s strani podjetja. Na portalu www.neplacniki.info največji študentski servisi objavljajo podjetja, ki s plačilom študentskega dela zamujajo več kot 60 dni.

Kaj naredim, če mi delodajalec denarja ne nakaže?

V tem primeru študentski servis samodejno prične s postopkom izterjave, ki se v skrajnem primeru zaključi s sodnim postopkom. Študentski servis pridobi pravno podlago za izdajo računa in posledično za izterjavo šele s potrjenim izvodom napotnice s strani delodajalca. Pred tem študentski servis formalno ne more sprožiti kakršnegakoli pravnega postopka, je pa njegova naloga, da stori vse, kar je v njegovi moči, da doseže vračilo napotnice. V tem primeru, se takoj obrnite na študentski servis.

OBDAVČENJE ŠTUDENTSKEGA DELA

Kaj je dohodnina?

Dohodnina je davek od dohodkov fizičnih oseb. Upoštevajo se vsi obdavčljivi dohodki v koledarskem letu, kot so: prihodki študentskih servisov, dohodki iz premoženjskih pravic (avtorski honorar), dobiček od kapitala, katastrski dohodek, dohodki iz premoženja (dividende, obresti, najemnine), pokojnina po starših ter različne nagrade. Dohodnina se izračuna za preteklo leto, torej za obdobje od 1. 1. do 31. 12.

Kdaj je treba plačati akontacijo dohodnine?

V primeru, ko je izplačilo na eno napotnico višje od 400 evrov. Vendar pozor, tukaj je tudi nekaj (pomembnih) izjem: 25-odstotna akontacija dohodnine (ne glede na višino nakazila) se Davčni upravi RS odvaja tudi v primeru, ko je član študentskega servisa starejši od 26 let (če je od vpisa študija minilo več kot 6 let na dodiplomski stopnji ali več kot 4 leta na podiplomski stopnji – izjema za nakazila manjša od 88,88 evrov). Tudi nerezidentom se odvaja akontacija dohodnine, ki pa se šteje kot davek. Akontacija dohodnine se računa od davčne osnove, ki znaša 90 % dohodka, kar v praksi pomeni, da se študentu odšteje 22,5 %.

Kdaj dobimo predizpolnjeno dohodninsko napoved in kaj storiti, če so navedeni podatki napačni?

Vsi študenti ne glede na višino zaslužka, dobite informativni izračun dohodnine po pošti na dom. V primeru, da vam je bila med letom odvedena akontacija dohodnine, vaši bruto dohodki med letom pa ne presegajo olajšav, ki vam pripadajo, je akontacija vrnjena avtomatično in ni treba oddajati vloge za vrnitev. Napovedi dohodnine ni treba oddajati, saj je postopek v celoti avtomatiziran.

Davčna uprava bo vsem davčnim zavezancem poslala predizpolnjeno dohodninsko napoved na dom predvidoma konec marca ali konec maja. Vaša naloga je, da napoved pregledate in če se z njo strinjate, ne rabite storiti nič, saj bo v 15. dneh po vročitvi napoved postala pravnomočna. V kolikor pa so navedeni podatki netočni, morate v 15. dneh od vročitve (20. dan od odpreme) podati ugovor. Tako bo davčni organ ponovno preveril navedbe v napovedi in izdal odločbo.

Kaj pa olajšava in način uveljavljanja?

Ker ste mlajši od 26 let, in če vas starši uveljavljajo kot vzdrževane družinske člane, lahko zaslužite 3.969,81 € neto (velja za leto 2023). Če je znesek višji je dohodnina 16 % od zneska preseganja.

Ko vas starši ne bodo uveljavljali kot vzdrževanega člana, boste lahko uveljavljali še posebno olajšavo (3.500 €) in splošno olajšavo 5.000 € + (18.761,40 – 1,17259 x skupni dohodek za zaslužek do 16.000,00 €), 5.000 € za zaslužek nad 16.000,00 €. V enem letu boste lahko, če bodo izpolnjeni vsi pogoji zaslužili največ 14.216,00 € bruto oz. 12.012,52 € neto (velja za leto 2023).

PRIMER IZRAČUNA ZA 140 € ZASLUŽKA

V pomoč pri izračunih so vam lahko spletni kalkulatorji. Z njimi lahko preračunate bruto – neto znesek oz. izračun višine nakazila na vaš bančni račun. Pri višini zaslužka bodite pozorni, da če zaslužek presega 400 € prosite za razdelitev na več zneskov (plačil). Od zneskov višjih od 400 € se plača akontacija dohodnine v višini 22,5 % davčne osnove (torej se vaš zaslužek zmanjša za 10 %).

Bruto znesek:140 €
Tvoj prispevek za PIZ (15,5 %):21,70 €
Tvoj neto dohodek (dobiš na račun):118,30 €
Strošek delodajalca (brez DDV):187,24 €
Tvoja delovna doba:3-4 dni

Urne postavke, objavljene v oglasih za študentsko delo, so navadno neto zneski. Torej plačilo, ki ga dijak ali študent dobi nakazanega na bančni račun. Medtem ko bruto znesek vključuje še prispevke, ki jih mora plačati podjetje. Med njimi je 15,5 % prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje študenta. Preko tega prispevka se vam študentsko delo šteje v pokojninsko dobo (pogovorno delovno dobo, vendar bodite pozorni na razlikovanje)*. Ampak glede na znesek plačanega prispevka in ne glede na količino dela.

*POKOJNINSKA DOBA: Z opravljanjem dela preko študentske napotnice pridobite pokojninsko dobo, ki se vam bo upoštevala, ko se boste upokojili. Torej, ko se boste upokojevali, se vam bodo seštele vse pokojninske dobe, tako tiste pridobljene s študentskim delom kot tiste z redno zaposlitvijo. Torej, prispevki, ki se odvajajo dijakom oz. študentom za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, so le prispevki za pokojninsko dobo. 

DELOVNA DOBA: Pridobite jo z delom v rednem delovnem razmerju.

KOMENTARJI

  1. je terba delat… če hočeš dnar imet…
    je treba delat… če hočš dobr živet…
    je treba delat… ne pa usak dan zapit…
    je treba delat… je treba delat… kukr duša da…la la la 😀

PUSTITE KOMENTAR