Prijava na e-nasvete

Študentsko delo: odgovori na 8 najpogostejših vprašanj

Študentsko delo od a do ž. Kako se vpisati v študentski servis, kako poiskati študentsko delo, kakšen je maksimalen zaslužek, kako je z davkom. Zbrali smo odgovore na 8 najpogostejših vprašanj študentov o študentskem delu.

Kako se vpisati v študentski servis?

Lahko se vpišete na spletni strani ali obiščete osebno eno izmed poslovalnic izbranega študentskega servisa. Seveda se vam ni treba omejiti samo na en servis, lahko si jih izberete več. Izpolniti morate preprosto prijavnico, ki od vas, poleg standardnih osebnih podatkov, zahteva vaš EMŠO, številko transakcijskega računa, davčno številko in številko osebnega dokumenta. Vpis v študentske servise je brezplačen in vsaj pri večini vam bodo izkazali dobrodošlico z majhnim, praktičnim darilom.

Kako najti študentsko delo in preveriti delodajalca?

Ko postanete član, lahko prosta dela iščete na njihovih spletnih straneh, v poslovalnicah lahko pa tudi preko njihovih mobilnih aplikacij. Opisana je vrsta dela, kraj dela, urna postavka in včasih še določene posebne zahteve. Ko najdete delo, ki bi vam odgovarjalo, lahko do podrobnosti (naziv podjetja, kontakt) dostopate kar v svojem osebnem servisu. Le pri določenih oglasih pa morate poklicati študentski servis, jim povedati šifro dela, oni pa vam bodo dali kontaktne podatke podjetja, ki išče študente.

Ko pridobite kontakt delodajalca, z njim nato sami stopite v stik. Z njim se dogovorite o začetku in trajanju dela, svetujemo pa, da pred začetkom dela podjetje preverite. To lahko naredite na spletni strani www.neplacniki.info (tu so zbrana vsa podjetja, ki zamujajo s plačilom študentov za več kot 60 dni) ali pa povprašate študentski servis glede zalaganja in glede pritožb.

Pogoji dela za študentsko delo

Ko se z delodajalcem natančno dogovorite o pogojih dela, urni postavki, trajanju in plačilu (priporočamo pisni dogovor, za reševanje morebitnih nesporazumov), na študentskem servisu dvignete napotnico ali pa jo naročite na spletni strani servisa. Za izpolnitev napotnice je treba povedati naziv delodajalca, vrsto dela, ki ga boste opravljali, ter koliko časa bo delo trajalo.

Kdaj naročiti napotnico?

Napotnica je lahko izdana za dan ali dva, več dni, mesec, lahko je pa tudi stalna (za nedoločen čas), kar pomeni, da servis delodajalcu izda napotnico za čas trajanja tvojega statusa (za posamezno študijsko leto) oz. dokler je sami ne prekličete. Pomembno je, da naročite napotnico pred pričetkom dela ter jo delodajalcu izročite, ko pričnete z delom.

Študentsko delo - pregled ključnih inrormacij

Kolikšno plačilo lahko pričakujem za študentsko delo?

Od 3. februarja 2024 velja minimalna urna postavka, ki znaša 7,21 € bruto oziroma 6,20 € neto. Po koncu dela dobite nakazan neto znesek, razlika od bruto zneska (13,95 %), pa je prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Na ta način se vam študentsko delo šteje v delovno dobo, vendar ne glede na količino dela, temveč glede na znesek plačanega prispevka. Ko se z delodajalcem pogovarjate o urni postavki, bodite jasni na obeh straneh, ali govorite o bruto ali neto znesku.

Če delate npr. 5 ur na teden, plačani pa ste 6,20 €/h neto, pomeni, da dobite na mesec nakazanih 124,00 €, kar vam prinese 3 dni delovne dobe, v celem letu pa 1 mesec in 9 dni.*

*Izračun pokojninske dobe je informativne narave, saj se spreminja glede na zadnji javno objavljen podatek o povprečni plači.

Koliko lahko zaslužim?

Zaslužite lahko, kolikor hočete, a če ne želite državi vračati evrov, ki ste si jih pošteno prigarali, je dobro, da vam delodajalec na eno napotnico (mesečno jih lahko dobite, kolikor jih hočete) ne nakaže več kot 400 evrov, če izpolnjujete pogoje za posebno osebno olajšavo. Če ne, morate plačati akontacijo v višini 22,5 %.

Kdaj lahko pričakujem plačilo?

Večji študentski servisi vam izplačajo denar takoj, ko dobijo vrnjeno napotnico od delodajalca (zalaganje zaslužkov). Če študentski servis ne zalaga za tvojega delodajalca, pa je treba počakati na plačilo s strani podjetja. Na portalu www.neplacniki.info največji študentski servisi objavljajo podjetja, ki s plačilom študentskega dela zamujajo več kot 60 dni.

Kaj naredim, če mi delodajalec denarja ne nakaže?

V tem primeru študentski servis samodejno prične s postopkom izterjave, ki se v skrajnem primeru zaključi s sodnim postopkom. Študentski servis pridobi pravno podlago za izdajo računa in posledično za izterjavo šele s potrjenim izvodom napotnice s strani delodajalca. Pred tem študentski servis formalno ne more sprožiti kakršnegakoli pravnega postopka, je pa njegova naloga, da stori vse, kar je v njegovi moči, da doseže vračilo napotnice. V tem primeru, se takoj obrnite na študentski servis.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE INFO

1 komentar

  1. je terba delat… če hočeš dnar imet…
    je treba delat… če hočš dobr živet…
    je treba delat… ne pa usak dan zapit…
    je treba delat… je treba delat… kukr duša da…la la la :D

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ