Prijava na e-nasvete

Ne pretiravajte z alkoholom

PIVO PO UPORABI TRETJA PIJAČA NA SVETU

Najstarejša pivovarna na svetu stoji v Nemčiji, tam so pivo izdelovali v samostanu Weihenstephan od leta 1040 naprej. Zanimivo je dejstvo, da, medtem ko »evropsko pivo« sestavljajo voda, ječmen in hmelj, Američani uživajo v pivu, baziranem na rižu, ki je glavna sestavina piva ameriških znamk. Pivo je najbolj prodajana alkoholna pijača na svetu in tretja pijača sploh po uporabi, takoj za čajem in vodo. Medtem ko ponekod ljudje za pivo odštejejo kar nekaj denarja, pa so med pivci piva tudi tisti, ki ga pijejo zastonj;  prednjačijo predvsem opice, psi, mravlje in papige, ki pridejo na vrsto za pivo, ko ljudje dosežejo svoj limit.

ZMERNO UŽIVANJE ALKOHOLNIH PIJAČ

 • Alkoholna kemija

Alkohol pride v kri že nekaj minut po zaužitju. Hitrost absorbiranja je odvisna od koncentracije alkohola v pijači, stanja v želodcu in psihičnega stanja. Če pijete hitro, lahko v krajšem času pride do zastrupitve. Alkohol iz ust potuje naravnost v želodec. Če ste pred zaužitjem alkohola jedli, se prehod malce upočasni. S krvnim obtokom potuje v vse organe. Največja koncentracija je v krvi in v možganih, manj pa ga je v maščobnih celicah in mišičnih tkivih.

 • Nadzorujte začetno sproščenost!

Majhne količine alkohola pometejo z našimi zavorami, nam razvozlajo jezik in nas sprostijo. Življenje se naslika v rožnatih barvah, po drugi strani pa izgubljamo nadzor in lahko storimo usodne napake pri odločanju. Ti znaki so značilni za prvo stopnjo opitosti, ki še ni nevarna, čeprav se morate v takem stanju izogibati vožnji, nevarnemu delu in športni aktivnosti. Sami se odločite, ali boste verjeli nekaterim strokovnjakom, ki trdijo, da alkohol v majhnih količinah celo izboljša sposobnosti razmišljanja in odločanja. Znanstveniki svarijo, da z dodatnimi odmerki ta sposobnost tudi hitro beži proti ničli. Nadaljevanje pitja lahko vodi v vznemirjenost, ki se kaže na čustvenem področju kot nenadzorovano menjavanje razpoloženj, reakcije se upočasnijo, vsaka kapljica alkohola zmanjšuje nadzor in slabi motorične sposobnosti. Zdaj je res zadnji čas, da nehate s pitjem, saj začetne sproščenosti ne boste priklicali nazaj. Zaradi vedno manjše sposobnosti pomnjenja se svojih nepremišljenih dejanj naslednji dan morda ne boste spomnili. Sledi le še zmedenost in popolnoma nekoordinirano gibanje z opotekanjem in izgubljanjem ravnotežja, bruhanje in čemernost. Če ne morete več hoditi in bruhate, ste že na robu hude zastrupitve. Takrat je krvni pritisk že močno narasel, srčni utrip pa je nepravilen. Ko telo ni več sposobno refleksov, lahko pride celo do nezavesti.

 •   Alkohol lahko sproži bolezen

Alkohol ustvari skrito povezavo z možgani. Majhne količine delujejo stimulativno – veselja ni in ni konec, socialne zavore vedno bolj popuščajo, pogum pa narašča. Z nadaljnjimi odmerki se bodo tovrstni začetni učinki spremenili v pomirjevalne. Postajali boste vedno bolj omotični. Majhne količine alkohola tudi ob dolgotrajnem uživanju ne predstavljajo dejavnika tveganja za naše zdravje. Telesno počutje je zelo hitro spet na normalni ravni. Redno prekomerno opijanje pa zaradi kemičnega neravnovesja v telesu lahko sproži alarm v obliki najrazličnejših zdravstvenih težav, katerih posledice so naslednje:

 • Zaradi pomanjkanja vitaminov boste potrebovali vitaminske preparate. (Uživajte več sadja in zelenjave.)
 • Odzvala se bo koža – kožni problemi se bodo stopnjevali.
 • Vaši napori v fitnesu bodo zaman – mišična masa se bo zmanjšala.
 • Brez tehtanja vam bo jasno, da so kalorične pijače ustvarile »varnostni pas« okoli pasu.
 • Alkohol ubija spolno moč in vodi v impotentnost.
 • Lahko vas doletijo poškodbe tkiv v ustih, žrelu in želodcu, čiri, infekcije, srčne in krvne motnje, poveča se tveganje za raka, pogoste so bolezni pljuč in jeter (ciroza), okvare možganov.

JE UŽIVANJE ŽGANIH PIJAČ RES TAKO HUJŠE KOT UŽIVANJE PIVA ALI VINA?

2,5 dl piva ali 1 dl vina ali 0,3 dl žgane pijače = 10 gramov čistega alkohola. Torej si na to vprašanje odgovorite sami. Kot zanimivost dodajmo, da je v Sloveniji v letu 2006 registrirana poraba čistega alkohola znašala 12,2 litra na odraslega prebivalca.

VELIKI ŠTIRJE – VODKA, TEQUILA, RUM IN VISKI

Medtem ko najslabša vodka temelji na uporabi krompirja, je najboljša narejena iz rži. Tekila nosi status avtohtone alkoholne pijače v Ameriki, saj gre za prvo destilirano alkoholno pijačo. Najdražji viski na svetu je zagotovo Macallan Fine & Rare Collection, katerega steklenic bi naj bilo zgolj 85. Po neki teoriji naj bi ime za rum izhajalo iz nizozemskih kozarcev (rummers).

NASVETI, KAKO PREŽIVETI NASLEDNJE JUTRO

 • Želodec vam bo pomiril že kozarec mleka ali metin čaj.
 • Ne obremenjujte želodca s težkim zajtrkom – pojejte jogurt z žitaricami ali prepečenec.
 • Nikoli ne bo odveč tudi kakšna vitaminska tableta ali sveže sadje.
 • Če imate čas, se razvajajte v vroči kopeli, ki ste ji dodali eterična olja.
 • Takoj ko utegnete si privoščite krepak spanec.
 • Obstajajo tudi geli za tuširanje, ki naj bi blažili simptome. Lahko poskusite, če deluje …
 • Pred spanjem spijte velik kozarec hladne vode (tudi mastna hrana ne škodi),
 • spite ob odprtem ali priprtem oknu, da se zrak menja.

NE POZABIMO

Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju in v primeru uživanja alkoholnih pijač nato nikar ne sedite za volan!

Viri: Abrahams, P.: Družinska zdravstvena enciklopedija, 2007, Kapš, P.: Vino in zdravje, 1997, Štupca, A.: Učna snov za pouk o alkoholu v ljudski šoli, 1919, http://brezalkohola.si.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ