Prijava na e-nasvete

Obdavčenje študentskega dela

Obdavčenje študentskega dela predstavlja izračun dohodkov fizičnih oseb, znano tudi kot dohodnina. To je davek, ki se nanaša na vse obdavčljive prihodke posameznika v koledarskem letu. Med te prihodke spadajo študentsko delo, dobiček od kapitala, avtorski honorarji in drugi dohodki iz premoženja. Dohodnina se izračuna za preteklo leto in vključuje različne vrste dohodkov, kot so prejemki iz študentskih servisov, avtorski honorarji ter dividende.

Kaj je dohodnina oz. obdavčenje študentskega dela?

Dohodnina je davek od dohodkov fizičnih oseb. Upoštevajo se vsi obdavčljivi dohodki v koledarskem letu, kot so:

  • prihodki študentskih servisov,
  • dohodki iz premoženjskih pravic (avtorski honorar),
  • dobiček od kapitala,
  • katastrski dohodek,
  • dohodki iz premoženja (dividende, obresti, najemnine) in
  • pokojnina po starših ter različne nagrade.

Dohodnina se izračuna za preteklo leto, torej za obdobje od 1. 1. do 31. 12.

Kdaj je treba plačati akontacijo dohodnine?

V primeru, ko je izplačilo na eno napotnico višje od 400 evrov. Vendar pozor, tukaj je tudi nekaj (pomembnih) izjem: 25-odstotna akontacija dohodnine (ne glede na višino nakazila) se Davčni upravi RS odvaja tudi v primeru, ko je član študentskega servisa starejši od 26 let (če je od vpisa študija minilo več kot 6 let na dodiplomski stopnji ali več kot 4 leta na podiplomski stopnji – izjema za nakazila manjša od 88,88 evrov). Tudi nerezidentom se odvaja akontacija dohodnine, ki pa se šteje kot davek. Akontacija dohodnine se računa od davčne osnove, ki znaša 90 % dohodka, kar v praksi pomeni, da se študentu odšteje 22,5 %.

Kdaj dobimo predizpolnjeno dohodninsko napoved in kaj storiti, če so navedeni podatki napačni?

Vsi študenti ne glede na višino zaslužka, dobite informativni izračun dohodnine po pošti na dom. V primeru, da vam je bila med letom odvedena akontacija dohodnine, vaši bruto dohodki med letom pa ne presegajo olajšav, ki vam pripadajo, je akontacija vrnjena avtomatično in ni treba oddajati vloge za vrnitev. Napovedi dohodnine ni treba oddajati, saj je postopek v celoti avtomatiziran.

Davčna uprava bo vsem davčnim zavezancem poslala predizpolnjeno dohodninsko napoved na dom predvidoma konec marca ali konec maja. Vaša naloga je, da napoved pregledate in če se z njo strinjate, ne rabite storiti nič, saj bo v 15. dneh po vročitvi napoved postala pravnomočna. V kolikor pa so navedeni podatki netočni, morate v 15. dneh od vročitve (20. dan od odpreme) podati ugovor. Tako bo davčni organ ponovno preveril navedbe v napovedi in izdal odločbo.

Kaj pa olajšava in način uveljavljanja?

Ker ste mlajši od 26 let, in če vas starši uveljavljajo kot vzdrževane družinske člane, lahko zaslužite 3.969,81 € neto (velja za leto 2023). Če je znesek višji je dohodnina 16 % od zneska preseganja.

Ko vas starši ne bodo uveljavljali kot vzdrževanega člana, boste lahko uveljavljali še posebno olajšavo (3.500 €) in splošno olajšavo 5.000 € + (18.761,40 – 1,17259 x skupni dohodek za zaslužek do 16.000,00 €), 5.000 € za zaslužek nad 16.000,00 €. V enem letu boste lahko, če bodo izpolnjeni vsi pogoji zaslužili največ 14.216,00 € bruto oz. 12.012,52 € neto (velja za leto 2023).

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ