Prijava na e-nasvete

Postanite finančno svobodni

 • Kaj mislite o denarju? To je vprašanje, ki ga je potrebno takoj razčistiti. Denar ni slab in tega (tudi potihem) ne smete misliti, saj tako ne morete ustvariti premoženja. Premislite in spremenite svoj odnos na pozitivno stran – denar je dober!
 • Uskladiti morate svoje sanje (Kaj bi storili, če bi imeli veliko časa in denarja?), vrednote (Kaj vam je pomembno in zakaj?), cilje (Kakšni hočete biti, Kaj imeti in kaj boste storili?) in strategijo (Ali imate znanje, sposobnosti in načrt, da boste dosegli to kar hočete?). Premislite kaj hočete delati, imeti in biti.
 • Nikoli ne bi smeli opravljati stvari, ki vas ne veselijo zaradi denarja. Zato se lotite svojega konjička in zgradite svojo kariero. Premislite kaj vas veseli, za kaj ste nadarjeni in s tem služite denar.
 • Prevzemite odgovornost za svoje življenje in svoje finance. Izognite se življenju po scenarijih, ki jih pišejo drugi. Pomembno je tisto kar naredimo za svoj denar in to deluje na prihodnost.
 • Širite svoj nadzor, ki je sestavljen iz 4 možnosti:
 1. stran od udobja: ko se navadimo, da vsak izziv, ki smo ga do sedaj obvladali, zamenjamo z novim in večjim, se naše območje nadzora poveča;
 2. težave: vsaka težava je priložnost ta rast;
 3. pravilna vprašanja: ne sprašujte se »ali bom zmogel« ali »zakaj«, ker ne izključuje možnosti za poraz, raje se vprašanje »kako bom to zmogel«, kjer poraz ni več možnost ali »kaj lahko delam« ter »kakšne možnosti imam«;
 4. povečanje osebnega vesolja: na vse kar je za vas pomembno in vas zadeva želite vplivati, tako začnete razmišljati, kako bi razširili območje nadzora.
 • Obogateli boste zaradi svojih prednosti, ki jih ne smete prepustiti naključju. Izdelajte seznam prednosti in slabosti (odkrito, brez zanikanja). Vedno začnite s pisanjem prednosti, da se boste naučili prednostno misliti nanje. Prednosti nato razvijajte, za probleme pa poiščite rešitev.
 • Okrepite svojo samozavest s pisanjem dnevnika uspehov. Naučili se boste osredotočiti na svoje prednosti, spodbudili zavedanje kako dobri ste ter povečali samozavest. Slednje pa je nujno, da si boste upali tvegati.
 • Iščite nove ideje. Našli jih boste v knjigah, kot so Bogati očka, revni očka, Kvadrat denarnega toka, Milijonar v eni minuti. Ker v življenju nimamo veliko časa, si najprej preberite knjigo o hitrem branju, tako boste lahko več knjig hitreje absorbirali.
 • Cena, ki jo plačamo za dodatno izobraževanje, je nič v primerjavi s tisto, ki bi jo plačali za neznanje, zato se udeležujte tudi seminarjev.
 • Okolje močno vpliva na nas, saj se že od majhnega učimo in posnemamo. Izberimo si vzornike in okolje, kjer bodo ljudje boljši od nas, tako imamo možnost za rast. Okolje nas bo sililo v uspehe. Če smo obdani z ljudmi, ki so slabši, pa bomo zaostajali. Opazujte kakšen odnos ima vaš vzornik do posameznega področja življenja. Poskusite najti vzor za vsako tako pomembno področje.
 • Pri vsakem strošku se vprašajte: ali je res potreben?
 • Povišan limit na tekočem računu znižajte na normalnega, s tem se bodo znižate nepotrebne obresti.
 • Otresite se dolgov – takoj! Naredite strateški načrt in se po njem ravnajte. Bodite disciplinirani.
 • Nikoli ne recite, da se varčevati ne da, dokler ne poskusite. Varčevati pomeni plačevati samemu sebi. Razmislite: stalno plačujete drugim: peku ko kupite kruh, ko se ostrižete frizerju … plačujte tudi samemu sebi. Določite si npr. 10 % mesečnega prihodka, ki ga hranite na posebnem računu in se ga ne dotikajte.
 • Denar, ki ga prihranite, vložite (poiščite naložbe, ki so varne,vlagajte v vzajemne sklade ali kupite delnice, ustvarjajte čim večji donos). Naj denar dela za vas, namesto vi zanj.

Ko boste starejši, vam bo žal samo za nekaj – za tisto, česar niste naredili.

Vir: Bodo Schäfer: Pot do finančne svobode, V sedmih letih do prvega pol milijona evrov, 2002

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ