fbpx
Domov Oznake študentsko delo

Oznaka: študentsko delo

Študentsko delo bo plačano bolje

Po novem bo minimalna bruto urna postavka 7,21 € (6,20 € neto).

Sem: ŠTUDENT

Pripravili smo pregled uporabnih vsebinskih sklopov za vse študente. Preverite, katere informacije vaši vrstniki iščejo. S kakšnimi vprašanji se soočajo in kaj jih najbolj zanima.

Seznam študentskih servisov v Ljubljani

Pri vseh študentskih servisih pa ne pozabite podaljšati članstva na začetku šolskega/študijskega leta.

Prevoz in malica pri študentskem delu

V poletnem času je pogosta oblika dela mladih delo preko študentske napotnice, velikokrat pa se ob tem tako delodajalci kot študenti vprašate, kaj lahko od delodajalca študent zahteva. Eno najpogostejših vprašanj je predvsem to, če lahko študent zahteva povračilo stroškov za prevoz na in iz dela, ter za prehrano med delom.

Študentje, kako pridobiti izpis pokojninske dobe?

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) vsem dijakom in študentom, pa tudi tistim, ki opravljajo osebno dopolnilno delo in delajo prek avtorske oziroma podjemne pogodbe, omogoča izpis pokojninske dobe. Za tega lahko zaprosijo pisno ali po elektronski pošti, lahko pa tudi prek portala Moj eZpiz. Izpis naj bi dobili v petih dneh po oddaji vloge.

Primerjava med s.p., podjemno/avtorsko pogodbo in študentsko napotnico

Večina študentov se po končanem študiju znajde na trgu dela, kjer pa prihaja do vedno večje fleksibilnosti, ki se kaže predvsem z naraščanjem dela z lastnim s. p., preko podjemnih in avtorskih pogodb ter izkoriščanjem študentskega statusa za delo na študentsko napotnico.

Kakšne so pravice študenta, ki dela?

Ali veste, da med pravice študenta, ki dela preko študentske napotnice in delo opravlja z elementi delovnega razmerja, sodi tudi ta, da od delodajalca zahteva pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas?

Študentsko delo

Kako poteka študentsko delo, kakšni so zneski, na kaj paziti pri dogovoru ob začetku dela?

TOP 10 najbolje in najslabše plačanih študentskih del

Študentsko ali dijaško delo je za marsikoga prvo srečanje in izkušnja z zaposlitvijo, ter vsem kar spada zraven - pisanjem življenjepisa, prvimi razgovori z delodajalci, točnim prihajanjem v službo in prilagajanjem.

Pasti študentskega dela

Pri delu preko študentske napotnice lahko prihaja do izzivov. Nekaj vam jih naštevamo in vam ponujamo možne rešitve. Poudarjamo pa, da se pred delom pozanimate o podjetju in da imate že na začetku dokaz, da resnično delate.