Prijava na e-nasvete

Pavziram, kaj pa sedaj?

Vsak študent ima tekom študija možnost do dveh rednih vpisov oziroma do enega rednega vpisa in enega ponavljanja (če izkoristitie to možnost, nimate absolventskega leta). Ko vse bonuse izkoristi, ker ponavlja, menja smer študija itd., mu ostaneta samo še dve možnosti. Ena možnost je pavziranje, druga pa izredni vpis. Kaj pomeni, da pavziram? Pavziranje pomeni, da si vpisan na fakulteto, ampak brez statusa študenta. V tem je tudi razlika med ponavljanjem letnika in pavziranjem, saj ne moreš koristiti pravic, ki jih imajo študenti s statusom.

Kaj pomeni, da pavziram?

Izguba osnovnega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Prehranjevanje na bone ni več možno. Izguba pravice bivanja v študentskem domu ter dela preko študentskega servisa. Sliši se grozljivo, vendar lahko, če le imate željo, vsako študijsko tegobo obrnete sebi v prid.

Kako pavziram?

Ugodna zavarovanja za mlade brez statusa ponuja že kar nekaj zavarovalnic. Preverite ponudbo na spletu in zagotovo boste našli kaj primernega zase. Vzemite si čas za konstruktiven razmislek o vaših željah. Če resnično želite napredovati na študijskem področju, se pozanimajte, kdaj lahko opravite manjkajoče izpite, ki so vas do pavziranja v prvi fazi pripeljali. Namig: nekateri profesorji vam bodo, če boste prišli do njih individualno in izrazili željo po čim hitrejšem nadaljevanju študija, omogočili oziroma dovolili obiskovanje predavanj in seminarjev, kdaj celo opravljanje izpitov, ki pa vam jih ne bodo mogli takoj vpisati v elektronski indeks. Tako lahko leto, pavziraju navkljub, posvetite študiju.

Razmislite tudi o možnosti enoletnega študija kje drugje ali pa celo o izboru enoletnega študija. Ponavadi takšne možnosti ponujajo visoke šole, v sklopu izobraževanja odraslih pa se lahko izučite za dejanski poklic.

Zadnja možnost pa se popolnoma oddalji od študija. Pavzersko leto lahko izkoristite za potovanja, delo v tujini, nabiranje življenjskih izkušenj. Kljub temu, da brez statusa ne morete delati preko študentske napotnice. V nekaterih se lahko podjetjih dogovorite za delo prek avtorske pogodbe, prihranite nekaj denarja in se odpravite v svet, raziskati dežele za katere zaradi študija ni bilo časa, spoznavati drugačne kulture in sebe. Lahko pa odidete v tujino in si tam pridobite delovne izkušnje ter se obenem naučite, kako je živeti in delati v tujini.

Zakaj bi pavziral?

Najslabša izmed možnih odločitev je, da popolnoma prekinete stik s študijem in celo leto preživite doma. Na pavziranje glejte kot na priložnost in jo izkoristite po vaših najboljših močeh.

Kaj pa mnenja in nasveti mladih?

Po mnenju smo povprašali tudi študentke in študente in večina jih je mnenja, da so najboljša izbira potovanja ali pa delo v tujini. Vsekakor pa nekaj, kar ni redna služba, tako da se lahko čez eno leto spet posvetite študiju. Tujino priporočajo tudi zato, ker ti nudi drugačno perspektivo na življenje in študij doma. Izpopolni pa se tudi znanje tujega jezika, vendar opozarjajo, da jih je veliko, po prihodu nazaj v domovino, spremenilo smer študija, saj so v tujini premislili in ugotovili, da jih prejšnja smer študija sploh ne zanima.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ