Prijava na e-nasvete

Za lažjo izbiro prave številke oblačil

Surovinska sestava je po evropski zakonodaji obvezen del vsake oznake. Iz nje lahko razberemo, iz kakšnih vlaknin je obleka narejena in količino posameznih vlaknin glede na celotno težo oblačila. Od surovinske sestave je vedno odvisna tudi nega oblačila. Tekstilna vlakna lahko razdelimo na dve glavni skupini: naravna in kemična vlakna, ti pa se razdelita še na organska in anorganska. Slednjih v sestavi oblek splošne rabe ne zasledimo.

Naravna organska vlakna

a) živalskega izvora:- volna,
– kašmirska dlaka,
– moher,
– dlaka alpake,
– svila, ipd.
b) rastlinskega izvora:- bombaž,
– lan,
– kantala,
– juta,
– prava konopolja.

Kemična organska vlakna

a) iz naravnih surovin:- acetat,
– modal,
– protein,
– viskoza,
– elastodien;
b) iz sintetičnih surovin:- akril,
– najlon,
– poliamid,
– poliester,
– elastan.

Nega

V Sloveniji ni obvezno imeti na oznaki zapisane primerne nege oblačila, vendar je to odvisno od posamezne trgovine in podjetja. Navodila za vzdrževanje oblačila so priporočljiva, saj ga lahko v nasprotnem primeru hitreje poškodujemo in tako ne bo več nosljivo.

Označevanje velikosti

Prav tako kot označevanje primerne nege je tudi označevanje velikosti neobvezno. Najpogosteje se uporabljajo konfekcijske velikosti, ki se uporabljajo širom Evropske unije, običajno so to številke ali črke. Vseeno se velikosti razlikujejo, tako poznamo ameriške, italijanske, nemške ipd. Poleg tega se številke razlikujejo tudi med trgovinami s tekstilom.
Med vso zmešnjavo številk bomo začeli pri tistih za ženske obleke. Američani imajo številke med 2 in 20, Angleži začnejo s 6, Italijani s 36 in Francozi z 32, vse te številke so enake naši 32 in vsako sodo število višje pomeni eno konfekcijsko številko več. Small, medium in large so narejene na podoben način, kjer je small naša 36–38 in tako dalje. Pri hlačah se včasih najdejo še dodatne številke, ki opisujejo obseg pasu in dolžino hlačnice v inčih. Za lažje izračunavanje: 1 inč je 2,5 cm.

Pri moških je malo drugače, saj na mednarodni lestvici najdemo oznake od XS do XXXXL. Številke, ki jih lahko najdemo na moških oblačilih v Sloveniji, so enake tudi v Italiji in Nemčiji, gibljejo pa se od 40 do 54, pri tem velja omeniti, da se pojavljajo samo soda števila. V Veliki Britaniji je malo drugače, saj tam najdemo moške številke od 30 do 44, prav tako sode številke. Tako je na primer mednarodna oznaka M enaka slovenski, italijanski in nemški številki 44 ter britanski 34.

Pri čevljih prav tako poznamo več različnih številk, kjer je vsaka primerna za neki razpon dolžine noge. Pri nas je praviloma razlika med številkama čevlja 2/3 mm, pri angleških in ameriških številkah je razlika med številkama približno 4 mm. Medtem ko se pri nas številke običajno večajo za polno številko, redko za 3/4, se pri drugih za polovico. Tako je npr. naša 38 pri Angležih enako 5,5 in pri ameriški ženski označbi 7,5. Dobro je približno vedeti, koliko znaša vaša številka v tujih oznakah, in raje poskusite številko večje in številko manjše čevlje. Tako boste zagotovo našli par, ki vam bo kot ulit.

Ostanejo nam še bolj intimne številke, med njimi številke nedrčkov in številke hlačnih nogavic oz. najlonk. Prve so sestavljene iz dveh delov, in sicer številke ter črke. Številka predstavlja obseg prsnega koša pod prsmi, medtem ko črka razliko med obsegom prsnega koša pod prsmi in obsegom prsi. Začne se z razliko 12–14 cm, ki predstavlja košarico številka A, 14–16 predstavlja B in tako dalje.

Pri hlačnih nogavicah obstajajo svoje številke, ki so nam lahko prava uganka. Rimske številke predstavljajo različne velikosti, vendar, katera je prava? Vse se začne z 0, nadaljuje z I, II, ipd. Številka 0 predstavlja razpon številk med 36 in 38, I razpon med 38 in 40 ipd.

Ostale oznake

Poleg omenjenih oznak se v zadnjem času pojavljajo vedno nove. Med bolj pomembnimi je zagotovo etična proizvodnja, ki zagotavlja, da oblačil niso izdelovali delavci v zelo slabih pogojih, kar se še vedno dogaja prepogosto, podoben pomen ima oznaka za pravično trgovino. Korak dlje je izbira oblačil z okoljskimi oznakami, ki pričajo o tem, da izdelki ne škodujejo okolju in posledično tudi vam.

Vir: www.oznake-tekstila.si, www.goeurope.about.com, www.engineeringtoolbox.com, www.fsh-info.de, www.85b.org, www.polzela.com, www.olala.si.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ