Prijava na e-nasvete

Networking ali po naše – mreženje

Razvejana socialna mreža konkretno pomeni širok krog znancev, ki vam lahko pomagajo  hitreje in lažje doseči raznovrstne cilje.

»Kdo« je socialna mreža?

Osnova graditve mreže je v vzpostavljanju in vzdrževanju stikov s posamezniki. To so vaše ožje in širše sorodstvo, prijatelji, kolegi, znanci, sošolci s fakultete, jezikovnega tečaja ali druge oblike (ne)formalnega izobraževanja, asistenti, profesorji, člani študentskih združenj, klubov in društev, mladinskih sekcij raznih organizacij, športnih organizacij, profesionalnih združenj, bivši delodajalci, njihove stranke in drugi.

Naučite se dajati in sprejemati

Mreženje je dvostranski proces, saj vključuje tako sprejemanje kot dajanje. Če posodite sošolcu zapiske iz ekonomije, vam bo on naslednjič, ko bo vam tekla voda v grlo, posodil zapiske iz prava. Če prijatelju omenite, da ste na študentskem servisu opazili zanimivo delo zanj, vam bo verjetno on drugič posredoval izpitna vprašanja.Torej ko imate možnost priskočiti na pomoč s svojim znanjem, veščinami ali materialnimi dobrinami: zapiski, študijsko literaturo ipd. Vse se vam bo mnogokrat povrnilo. Takrat, ko boste rabili pomoč, pa naj vam ne bo nerodno poklicati osebe, ki ste ji nekoč že pomagali in jo poprositi za uslugo.

S sošolci se družite tudi po predavanjih

DruženjeProsti čas med predavanji zapolnite za klepet s sošolci, po predavanjih pa pojdite še na kavo. Udeležujte se spoznavnih študentskih žurov. To ni zapravljanje časa, temveč ustvarjanje dragocenih kontaktov. Kratkoročno pomeni druženje, dolgoročno pa predstavlja ustvarjanje vezi za vse življenje. Nikoli ne veste, mogoče ste pa prav danes na kavi z bodočim predsednikom uprave uspešnega podjetja ali pa bodočim ministrom. Sprejmite vsak nov dan kot izziv za spoznavanje kolegov – bodočih najvidnejših slovenskih intelektualcev in strokovnjakov.

Podajte se tudi v mednarodne vode

Na slovenskih univerzah študira mnogo tujih študentov. Priskočite jim na pomoč pri spoznavanju našega okolja. Kasneje lahko nedvomno pričakujete povabilo v njihovo državo. Povežite se  z mednarodno pisarno, kjer vam bodo svetovali o možnostih študija ali prakse v tujini. Tako boste lahko pletli svojo socialno mrežo po vsem svetu. Udeležujte se mednarodnih tekmovanj in natečajev. Če boste med najboljšimi, vas bodo morda povabili na konferenco oziroma srečanje, kjer boste v neposrednem stiku z najboljšimi študenti – bodočimi svetovnimi voditelji.

Mreženje preko svetovnega spleta

Tudi internet predstavlja široko morje potencialnih kontaktov. Vpišete se v posebne mreže, kot je npr. LinkedIn, spletišče kontaktov več kot 13 milijonov  strokovnjakov različnih profilov. Tam si lahko brezplačno sestavite svoj profil, z njim pa lahko ostanete v stiku s sošolci, udeleženci seminarjev ali pa na novo odkrijete kolege ter poiščete delo. Vpis v to in podobne mreže bo povečal vašo učinkovitost in prepoznavnost ter odprl vrata novim nepričakovanim priložnostim.

Izkoristite svoje kontakte

Ko boste iskali prakso ali želeli izboljšati karierne možnosti, pokličite znance. Poprosite jih za pomoč. Bi radi delali na področju trženja, obrnite se na sošolca, čigar oče je vodja marketinga. Če potrebujete priporočilo, se obrnite na bivšega delodajalca. Stike s pripadniki socialne mreže prilagajajte situaciji – pokličite jih po telefonu, kontaktirajte jih po elektronski pošti, lahko pa svojo prošnjo izrazite tudi ob neformalnem druženju.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ