fbpx
Domov Oznake Status

Oznaka: status

Študentski status: pravice & obveznosti

V ožjem pomenu se ta izraz uporablja za študente prvega letnika, preden opravite neformalni iniciacijski proces, imenovan »brucovanje«, s čimer postanete »pravi« študentje. Da bo prvo leto lažje, pa smo na enem mestu zbrali študijska pravila, ki jih morate poznati.

Konec fiktivnih vpisov za status?

Z dopolnitvijo zakona o višjem strokovnem izobraževanju, je po novem onemogočen vpis študentom, ki so bili že tri leta vpisani na visokošolski študij. Nov zakon je prinesel tudi možnost, da šole same izpišejo študente, ki ne opravljajo študijskih obveznosti.

VIDEO: Podaljševanje statusa – fiktivni vpisi

Tako imenovani fiktivni vpisi niso nezakoniti, vseeno pa se na tak način izrablja sistem in so velik problem, saj jemljejo mesta tistim, ki si resnično želijo študirati. Termin se uporablja pogovorno in ni zakonski.

Pavziram, kaj pa sedaj?

Ni vam uspelo opraviti vseh obveznosti za prehod v višji letnik in izkoristili ste že vse ostale možnosti, zato morate eno leto počivati, »pavzirati« v študentskem žargonu. Ampak brez skrbi in depersije, to leto lahko imenitno izkoristite, tako za napredek na študijskem področju, kot tudi osebnem.

Pomen ECTS točk

ECTS (European Credit Transfer and Accumulation System) je sistem, namenjen vrednotenju časovne obremenjenosti povprečnega študenta s študijem za dosego predvidenih učnih dosežkov. So sistem, ki omogoča lažjo primerljivost študijev in ki vaše delo na fakulteti ovrednoti s točkami.

Spremembe pri statusih študenta

Z letom 2012 je na področju študentskega statusa prišlo do nekaj sprememb. Te so predvsem pri absolventskem letu, saj tega ni več, če se med študijem prepišete ali pa ponavljate.

Kaj vse moram storiti, ko dopolnim 26 let?

V članku se pozanimajte, kolikokrat lahko koristite absolventski staž, zakaj si morate urediti tudi zdravstveno zavarovanje in kako je z delom prek študentskega servisa.

Če ugotoviš, da je bila izbira študija nepravilna

Kaj narediti, če ugotovite, da vaš študij ni to, kar ste si predstavljali? Prvi korak je, da se zavedate, da se to lahko zgodi vsakomur, zato ne glejte na to kot neuspeh temveč kot spoznanje, kaj vas v življenju veseli.

Koliko me bo stalo življenje brez študentskega statusa?

Ko izgubite študentski status, se pojavi kar nekaj novih stroškov ...

Prepis in vpis zaradi statusa

Slovenija je po številu študentov na prebivalca v samem vrhu, kljub temu pa ni v vrhu po številu diplomantov. Kako je to možno? Eden večjih razlogov za to nasprotje so t.i. fiktivni vpisi, kar pomeni, da je določena oseba na program izobraževanja vpisana zgolj zaraadi pravic in ugodnosti, ki izhajajo iz statusa študenta.