fbpx
Domov Oznake Prevoz

Oznaka: Prevoz

Subvencionirani prevoz na fakulteto

Ne glede na to, ali boste v času šolanja bivali doma ali pa na svojem, bo uporaba javnega prometa v mestu neizbežna. Zato je treba pravočasno poskrbeti za karte. Za uporabo javnega prevoza lahko pridobite tudi subvencijo, pri kateri pa je prišlo do manjših sprememb.

Postopek pridobivanja mesečnih vozovnic za LPP

Z letom 2016 je prišlo do sprememb na področju subvencioniranega prevoza - uveljavljena je enotna prometna vozovnica IJPP. Kako si urediti subvencionirani prevoz v Ljubljani?

Subvencionirane mesečne vozovnice

Izdajanje vozovnic za študente se bo predvidoma začelo 21. septembra. V uporabi je enotna subvencionirana vozovnica IJPP. Medkrajevna vozovnica Slovenija omogoča prevoz na vseh medkrajevnih linijah.

Na bus z Urbano

Enotna mestna kartica Urbana je brezkontaktna pametna kartica, ki omogoča hitro in udobno brezgotovinsko plačilo vožnje z ljubljanskimi mestnimi avtobusi. Z urbano je že mogoče plačati tudi vožnjo z vzpenjačo na Ljubljanski grad, parkirnino na belih conah in parkiriščih v upravljanju Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice ter storitve v knjižnicah.

VIDEO: Kako napolnite svojo Urbana kartico

Potrebujemo Urbana kartico - kako pa naj jo napolnimo, da bomo nemoteno potovali po mestu?

Prevoz in malica pri študentskem delu

V poletnem času je pogosta oblika dela mladih delo preko študentske napotnice, velikokrat pa se ob tem tako delodajalci kot študenti vprašate, kaj lahko od delodajalca študent zahteva. Eno najpogostejših vprašanj je predvsem to, če lahko študent zahteva povračilo stroškov za prevoz na in iz dela, ter za prehrano med delom.

Nasveti pri nakupu rabljenega avtomobila

Ker ima vsak tretji študent avto in ker večinoma kupujemo rabljena vozila, velja vedeti, kako pregledati rabljeno vozilo pred nakupom. Ker rabljena vozila niso več v garanciji, lahko prihranite tudi pri servisih, če namesto pooblaščenih uporabite manjše avtomehanične delavnice izven večjih mest.

Avto za mlad par

Za vas smo pregledali avtomobilski trg pri nas ter izbrali in med seboj primerjali 10 avtomobilov, za katere menimo, da so primerni za mlad par brez otrok. Pred nakupom avtomobila ne pozabite preračunati tudi stroške porabe goriva, zavarovanja, rednih servisov, … Šele nato se na podlagi vseh informacij odločite za vašega novega jeklenega konjička.

VIDEO: Kako si izposodim BicikeLJ?

Za vse bodoče dijake in študente, ki boste prišli v Ljubljano in si želeli svojo pot skrajšati z brezplačnim ljubljanskim BicikLJem. Pet preprostih korakov, do izposoje kolesa vam predstavi Filternetovec Žiga. Pa veselo vožnjo po ulicah Ljubljane.

Vrste študentskih potovalnih izkaznic

Študentska leta omogočajo relativno veliko prostega časa s katerim razpolagate sami. Tako sedaj načeloma ni več problem odpotovati sredi leta za nekaj tednov na drug konec sveta, edina prava ovira so stroški, ki pridejo s potovanjem. V ta namen smo v sodelovanju z Vanjo Ogrinc iz STA Ljubljana pripravili nekaj nasvetov, kako najbolje izkoristiti študentski status na potovanju.