Prijava na e-nasvete

VIDEO: 6 mitov o študiju v tujini

Napačne informacije preprečijo marsikateremu mladostniku misel na študij v tujini, kaj šele, da bi se za tak korak odločil. Veliko študentov je mnenja, da za njih ni prostora na tujih univerzah, da je to namenjeno le “najboljšim” študentom, da so stroški preveliki, da od tega ne bodo imeli koristi in podobno. Prav nasprotno! Za vas smo zbrali nekaj mitov o študiju v tujini in seveda tudi informacije, ki te mite postavljajo na laž.

Mit 1 – Študij v tujini ni za vsakogar

Ni važno, katerega spola ste, kakšno je vaše ozadje, kakšne interese imate, študij v tujini doprinese k vaši osebnosti – akademsko in profesionalno. Na tujih univerzah je na voljo toliko programov, da z malo iskanja zagotovo najdete takšnega, ki vam ustreza in zadovolji vašim željam in potrebam.

Mit 2 – Študij v tujini je zapravljanje časa in denarja

Nekateri študentje (in njihovi starši) verjamejo, da študij v tujini pravzaprav ni študiranje. Realnost je daleč od tega – v drugih državah se metode poučevanja lahko razlikujejo od teh, ki smo jih navajeni, kar pa ne pomeni, da nam ne koristijo ali celo bolj odgovarjajo. Poleg formalnega izobraževanja, ki ste ga deležni, se pomemben del učenja odvija izven učilnic in fakultet. Pridobili boste izkušnje, ki jih drugače nikakor ne bi mogli. Celotna izkušnja v tujini vam lahko spremeni življenje in doprinese k vašemu zaposlitvenemu potencialu – saj veliko mednarodnih družb išče prav ljudi, ki so sposobni komunicirati in delovati z ljudmi različnih kultur. Če boste povprašali kogarkoli z izkušnjo s študijem v tujini, vam bo verjetno povedal, da so vsa vprašanja in skrbi, ki so jih imeli pred odhodom izginile, ko so prišli na izbrano destinacijo. Najverjetneje bodo potrdili, da je izkušnja odtehtala dodatne stroške in dodaten čas, ki so ga v to vložili; poleg tega so koristi večje in bolj daljnoročne, kot so si zamišljali…

Mit 3 – Potovati bo lažje in prav tako zanimivo, ko bom imel službo

Lažje reči, kot storiti! Ko boste enkrat imeli zaposlitev in s tem povezano odgovornost, bo težko kar oditi. Že dobiti proste dni bo pravi mali izziv, neplačan dopust pa verjetno ne pride v poštev – verjetno imamo kakšne finančne odgovornosti (kredit, avto, najemnina …). Poleg tega se turistično potovanje ne more primerjati z izkušnjo, ko nekje dejansko živimo in smo del lokalne kulture. Oboje je po svoje izkušnja, a ne želimo vleči vzporednic – kot turist boste opazovalec, kot prebivalec pa boste del, ki sodeluje v vsakodnevnem življenju, zato boste tudi lažje in bolje razumeli lokalno kulturo.

Mit 4 – Nimam dovolj denarja za študij v tujini

Ni nujno! Študij v tujini lahko stane enako ali pa celo manj, kot študij v domovini. Dream Foundation in ostale organizacije se trudijo, da bi vsem ponudili tuje programe po dostopnih cenah. Na tujih univerzah lahko študirate s pomočjo štipendij, ki jih nudijo lokalne oblasti, države ali pa EU. Tako kot, če bi se v Sloveniji za čas študija preselili v katero izmed univerzitetnih mest, tam delali za to, da bi si pokrili življenske stroške in stroške nastanitve, cca. 40 ur na teden, tako lahko v nekaterih državah, te stroške pokrijete z 12 – 15 urnim delom na teden, kar pomeni, da imate za študij na voljo več časa.

Mit 5 – Na izmenjavo grem lahko le v Anglijo ali ZDA, ker govorim le angleško

To je pogosta napačna razlaga. Namen različnih organizacij je, da zagotovijo programe tudi v drugih državah, ki se izvajajo v angleščini. Med najpopularnejšemi sta tako Danska in Nizozemska. Pri obilici programov v tujini je poleg programa na univezi organiziran še jezikovni tečaj lokalnega jezika na začetku vašega bivanja. Ne dopustite, da vam jezikovna bariera prepreči študij v tujini – v kateri koli državi. Je pa res, da boljše, kot je znanje jezika, hitreje se boste vklopili v študij in v okolje.

Mit 6 – V tujini študirajo le študenti tujih jezikov

Programi študija v tujini so namenjeni vsem študentom. Dejansko v tujini študira več študentov humanističnih ved, poslovnih ved, ekonomije in umetnosti, kot pa študentov tujih jezikov. In tudi če niste študent tujih jezikov, boste v vaš življenjepis lahko dodali še enega izmed jezikov, ki ga govorite – kot rezultat študija v tujini.

Vir: Več o študiju v tujini z Dream Foundation

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ