Prijava na e-nasvete

Galerija škodljivih drog

Splošna klasifikacija drog, ki jo upoštevata tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Organizacija združenih narodov (OZN), deli mamila in psihotropne snovi na štiri osnovne skupine:

1. depresorji centralnega živčnega sistema (opij, morfin, kodein, heroin)

OPIJ je znan svetu že več kot 5000 let. Prvi so ga začeli pridobivati v mediteranskih deželah in na Bližnjem vzhodu iz nedozorelih glavic maka, surov opij pa je njegov sok. Dolgo časa so ga uporabljali v medicini kot zdravilo za mnoge bolezni in sčasoma so se pojavili tudi prvi odvisniki. Danes se uporablja za legalno pridobivanje morfi na in kodeina, zlorablja pa se za proizvodnjo heroina.

MORFIN ali MORFIJ je glavna sestavina opija (10%), ki je učinkovit analgetik (lajša bolečine), vendar pa postane posameznik od njega fizično odvisen že po 24 urah (če ga vzame štirikrat), čez čas pa tudi psihično.

HEROIN (diacetilmorfi n) je ena izmed najbolj razširjenih drog. Njegovi uživalci ga vdihavajo ali kadijo, najpogosteje pa si ga kar vbrizgavajo v žilo, saj učinkuje že po 3-5 minutah, pri kajenju pa šele po 15-ih. Je krivec začasne evforije in dobre volje, lajša bolečine in povzroča zaspanost. Največjo nevarnost predstavljajo primešane snovi (čistila, vitamin C, kokain, strihnin …), ki povzročijo alergične reakcije in tudi smrt. Druge pogoste bolezni uživalcev heroina so še AIDS, serumski hepatitis, vnetja ven, bolezni srca in dihal.

2. stimulansi (kokain, crack, speed, ecstasy, amfetamini)

KOKAIN pridobivajo iz listov rastline koke v Južni Ameriki; domačini jih žvečijo ali kuhajo v čaj. V postopku čiščenja pridobivajo bel kokainski prah, ki se najpogosteje snifa, nekateri ga tudi raztapljajo in vbrizgavajo ali pa inhalirajo skozi pipo. Povzroča evforijo, iluzijo, povečane psihične in fi zične moči (Torej pozor! Ni res, da si s pomočjo koke lahko dan pred izpitom zapomniš vsebino petih knjig!), zmanjšuje lakoto in potrebo po spanju. Psihična odvisnost nastopi zelo hitro, fi zična pa nekoliko kasneje.

CRACK je mešanica kokaina, pecilnega praška in vode, ter je cenejši in nevarnejši od kokaina. Se inhalira; njegova dolgotrajna uporaba povzroča resne psihične in fizične motnje. SPEEDBALL je novost na tržišču in je mešanica heroina in kokaina.

ECSTASY se pojavlja v obliki tablet, prahu in tekočine. Zaužitje povzroči evforijo, potenje, razširitev zenic, suha usta, povečanje krvnega tlaka in utripa ter zvišanje telesne temperature. Zmanjšuje občutek utrujenosti in lakote. Pri majhnih količinah se uporabnik počuti pomirjeno, pri večjih količinah pa učinka ni mogoče napovedati. Poleg vročinske kapi, krvavitev želodca, dehidracije, poškodbe jeter,… so dokazane tudi poškodbe možganskih celic.

3. haluciogene droge (LSD, tripi, gobice)

LSD proizvajajo v obliki drobnih tablet ali manjših koščkov pivnika, pomočenih v tekočino LSD, ki se jih pomoči v vodo ali drugo pijačo ter spije, kapsul, brezbarvne tekočine ali majhnih koščkov želatine, ki si jo lahko položi v oko, tekočino pa je možno vbrizgati tudi v žilo. Ne povzroča telesne odvisnosti, nevarnosti za duševno odvisnost pa ni znana. Dolgotrajna uporaba povzroča tesnobo in depresijo, motnje v spominu in nezmožnost koncentracije ter težave pri abstraktnem razmišljanju.

4. kanabis (marihuana, hašiš, skunk)

MARIHUANA je najbolj razširjena nelegalna droga pri nas. Večina jo kadi skupaj s tobakom. Takojšnje fiziološke posledice uživanja marihuane so povišan krvni pritisk, pokanje žilic v očeh, suha usta in grlo ter občutek lakote. Psihične posledice uživanja kot so motnje v spominu, predvsem kratkoročnem, popačeno zaznavanje časa in prostora ter zmanjšana sposobnost hitrih reakcij in koordinacije, se pojavijo takoj. Marihuana lahko povzroči tako imenovano akutno panično-anksiozno reakcijo, močan strah pred izgubo kontrole in paniko. Simptomi večinoma izginejo v nekaj urah.

Vir: dodatne informacije lahko najdete tudi na spletni strani www.med.over.net.

zp8497586rq

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PREBERI VEČ