Prijava na e-nasvete

Državna štipendija: pridobitev, vloga, višina

Državna štipendija je namenjena študentom in dijakom, ki se izobražujejo in izhajajo iz socialno šibkejših družin.

Državno štipendijo je v letu 2021 prejemalo 34.460 dijakov in 17.804 študentov.

!NOVO! V študijskem letu 2024/2025 je mogoče prejemati tako državno, kot Zoisovo štipendijo hkrati.

Komu je državna štipendija namenjena

 • dijaki in študenti (tudi udeleženci izobraževanja za odrasle ter podiplomski študenti);
 •  državljani Slovenije s prebivališčem v Republiki Sloveniji;
 • če ob prvem vpisu v 1. letnik poklicne oziroma srednje šole niste starejši od 22 let, ter upravičenci, ki ob prvem vpisu v 1. letnik višješolskega ali visokošolskega izobraževanja oziroma ob prvem vpisu na prvo ali drugo stopnjo izobraževanja niso starejši od 27 let;
 •  če niste v delovnem razmerju ali nimate samostojne dejavnosti;
 •  če niste vpisani v evidenco brezposelnih na Zavodu za zaposlovanje;
 •  povprečni mesečni dohodek na družinskega člana v preteklem letu ne sme presegati 64 % neto povprečne plače na družinskega člana.

Državna štipendija se izplačuje do 15. dne, za pretekli mesec.

Državna štipendija – Kolikšna je višina

Osnovna državna štipendija glede na povprečni mesečni dohodek na osebo v % od neto povprečne plače znaša od 32,58 evrov do 134,88 evrov za osebe stare do 18 let ter od 65,17 evrov do 269,74 evrov za osebe stare nad 18 let.

Osnovni znesek se določi glede na uvrstitev v dohodkovni razred:

dohodkovni razredipovprečni mesečni dohodek na osebo v % od neto povprečne plačeosnovni znesek državne štipendije za dijake do 18. letaosnovni znesek državne štipendije za starejše od 18. let
1do 30 %134,88269,74
2nad 30 % do 36 %113,59227,17
3nad 36 % do 42 %92,28184,57
4nad 42 % do 53 %70,99141,97
5nad 53 % do 56 %49,7699,39

Pri uvrstitvi v dohodkovni razred se upošteva cela vrsta dohodkov, vsi so našteti na strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Možni so še dodatki k državni štipendiji

1. dodatek za učni ali študijski uspeh:

 • za študente: v višini od 20,99 do 49,39 evrov za povprečno oceno nad 8 in ob opravljenih vsaj 50 ECTS v preteklem študijskem letu; do tega dodatka pa niso upravičeni študenti 1. letnika, temveč je dodatek možno prejemati od 2. letnika dalje
 • za dijake: v višini od 20,99 do 49,39 evrov za povprečno oceno nad 4 v preteklem šolskem letu; do tega dodatka niso upravičeni dijaki 1. letnika, temveč je dodatek možno prejemati od 2. letnika dalje.

2. dodatek za bivanje zunaj stalnega prebivališča:

 • če štipendist biva v kraju izobraževanja, ki je od kraja stalnega prebivališča oddaljen vsaj 25 km, in strošek najema znaša vsaj 65 evrov (velja tudi nesubvencioniran študentski dom) pri čemer takemu štipendistu pripada možnost koriščenja 10 subvencioniranih vozovnic mesečno (do tega dodatka pa niste upravičeni, če živite v študentskem domu ali drugi subvencionirani namestitvi, ste lastnik ali solastnik nepremičnine ali če uporabljate subvencionirano mesečno vozovnico) – obvezna je prijava začasnega bivališča – DODATEK: 81,92 evrov.

3. dodatek za štipendiste s posebnimi potrebami:

 • 51,20 evrov.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE INFO

28 KOMENTARJI

  • Zdravo! Fiksnega datuma ni, saj se začne nov zakon uporabljati s 1.1.2014. Predlagamo ti, da oddaš vlogo v decembru, če želiš s 1.1. začeti prejemati štipendijo. Sicer pa lahko vlogo oddaš kadar koli med letom, da jo začneš prejemati s prvim naslednjega meseca. Ko pa boš enkrat imela štipendijo, pa jo moraš podaljšati do začetka naslednjega šolskega leta. Če te še kaj zanima, pa sem ti na voljo 😉

 1. Vem, da lahko vsaki mesec oddaš vlogo.. vendar so me zmedli sošolci saj so nekateri trdili, da moraš vlogo oddati do 14. decembra, če želiš prejemati štipendijo od 1.1. dalje. Vendar tega podatka nisem nikjer zasledila.
  Hvala! 🙂

  • Zdravo!
   Res je, nikjer ne piše, do točno katerega datuma je treba oddati vlogo. Treba jo je oddati v decembru, da si s 1.1. upravičena do štipendije. Kar pa še ne pomeni, da jo boš tudi imela na računu s 1.1., saj bodo Centri za socialno delo zasuti z delom in zagotovo ne bo prišlo do hkratnega izplačila vsem, poleg tega pa potrebujejo nekaj časa, da sprocesirajo vse vloge. Pomembno je samo to, da jo oddaš v tem mesecu, da boš do nje upravičena že januarja.

 2. Pozdravljeni, Imam vprašanje glede vračila štipendije. In sicer eden izmed razlogov za nevračilo je zaključen letnik. Zato me zanima kaj se šteje za zaključen letnik študija? Ali, ko so opravljeni vsi izpiti ali ko je tudi napisano in uspešno zagovarjano magistrsko delo? V tem primeru gre za bolonjski podiplomski študij, kjer je magistrsko delo del obveznosti. Namreč vse izpite sem opravila le dispozicijo in magistrsko delo je ostalo “neopravljeno”.

  Hvala za odgovor.

  • Zdravo!

   Glede na napisano, predvidevamo, da ti bo štipendijsko razmerje le mirovalo, in sicer eno leto – nisi pa napisala, ali si vpisala absolventsko leto. Vseeno pa bomo informacijo preverili tudi na CSD. Če se magistrska naloga šteje kot ena od opravljenih obveznosti letnika, je odvisno od tvojega programa.

 3. Pozdravljeni,
  v tekočem št. letu (2014/2015) sem vpisana v podaljšano absolventsko leto, katero pa se zaključi z mesecem septembrom.
  V letih 2013/2014 in 2014/2015 mi je štipendija mirovala, torej zadnjo vlogo za pridobitev štipendije sem vložila za leto 2012/2013.

  Hvala.

 4. Pozdravljeni,
  v letošnjem šolskem letu prejemam državno štipendijo. Med tem pa sem začela opravljati študentsko delo po potrebi – kadar me potrebujejo. Ali moram sporočiti to spremembo?
  Hvala
  Lep pozdrav

  • Pozdravljena! Ne, te spremembe ti ni treba sporočiti. Lahko pa se ti bo zaradi študentskega dela spremenila višina štipendije naslednje leto.

 5. Pozdravljeni,

  na podlagi 13.člena Zakona o štipendiranju. mi je zavrnjena prošnja za državno štipendijo, ker sem vpisana na tretjo stopnjo, čeprav imam 26 let. Ali je to pravilno?

  Hvala in lep pozdrav.

  • Zdravo! Če prav razumemo, si vpisana na tretjo stopnjo in imaš več kot 26 let. 13. člen govori le o študiju na prvi in drugi stopnji, torej lahko državno štipendijo pridobijo le študenti, vpisani na 1. in/ali 2. stopnjo. Študenti na 3. stopnji imate možnost sofinanciranja študija in različne druge štipendije za mlade raziskovalce. Svetujemo ti, da povprašaš kar direktno na svoji fakulteti. Srečno!

  • Na žalost vseeno ne moreš pridobiti državne štipendije, saj, kot smo že napisali, so namenjene le študentom prve in druge stopnje. Vseeno povprašaj na fakulteti, če ti ostane še kakšna druga možnost sofinanciranja študija.

 6. Hvala za odgovor

  popravite zgornji zapis na tej strani, kateri se glasi:
  “– če ob prvem vpisu v 1. letnik poklicne oziroma srednje šole niste starejši od 22 let, ter upravičenci, ki ob prvem vpisu v prvi letnik višješolskega ali visokošolskega izobraževanja oziroma ob prvem vpisu na prvo, drugo ali tretjo stopnjo izobraževanja niso starejši od 27 let;”

  Lp

  • Hvala za opombo in natančnost. Smo popravili. Pravilno je na prvo ali drugo stopnjo, tako kot to določa 13. člen ZŠtip-1.

 7. Živjo,letos sem se prvič prijavila za državno štipendijo saj sem 1.letnik. Zanima me če bi nekakšno potrdilo do zdaj že moglo prispeti in če ne, kdaj najpogosteje prispe? Hvala in lep pozdrav

  • Zdravo Kaja, ponavadi potrebuje CSD kakšen mesec, da ti pošljejo obvestilo, ali je bila tvoja vloga uspešna, včasih tudi dlje. Lahko pa jih pokličeš in povprašaš, kako napredujejo s tvojo vlogo.

  • Pozdravljeni,

   opravičujemo se vam za pozen odgovor, a smo za točnjše informacije povprašali na CSD.
   Takole so nam odgovorili.

   V zvezi z vašim vprašanjem pa pojasnjujem, da se lahko dijaku, ki prejema štipendijo, ki je združljiva z državno, dodeli istočasno štipendija in ne le dodatek a bivanje.

   “Štipendist je upravičen le do ene štipendije, razen v primerih:
   – kadrovske štipendije, ki se lahko dodeli istočasno z vsemi štipendijami, razen s štipendijo za deficitarne poklice,
   – štipendije za deficitarne poklice, ki se lahko dodeli istočasno z vsemi štipendijami, razen s kadrovsko štipendijo,
   – štipendije Ad futura za študijske obiske in za sodelovanje na tekmovanjih iz znanja ali raziskovanja, ki se lahko dodelita sočasno z vsemi štipendijami.”

   Lep pozdrav,

   Ekipa portala MestoMladih.si

  • Pozdravljeni,

   Dodatka za bivanje so študenti tudi 1. letnika mag. programa upravičeni, saj veljajo enaki pogoji, kot za študente dodipl. programa. Do dodatka za uspeh ni upravičen štipendist v prvem letniku izobraževalnega programa, razen na prehodu iz srednje poklicne na poklicno-tehniško izobraževanje in na prehodu iz prve na drugo stopnjo visokošolskega izobraževanja.

   LP, Ekipa portala MestoMladih.si

 8. Pozdravljeni,
  zanima me, če bom letos absolventka ali mi pripada dodatek za uspeh. Kolikor sem brala, sem razbrala, da mi pripada dodatek za uspeh, vendar ne iz tega študijskega leta, ampak iz prejšnjega (se pravi, da če sem lani dobivala dodatek za uspeh 22,53€, bom v tem letu, ko bom absolventka dobivala ta dodatek za uspeh (namesto letošnjega, ki bi moral biti 40€)).

  • Pozdravljeni,

   dodatek za uspeh se veže na doseženo povprečno oceno v predhodnem študijskem letu. Mora biti izpolnjen še en pogoj, in sicer je študent do dodatka upravičen, če ima v predhodnem študijskem letu opravljene vsaj tri izpite. Tako da se vam bo upoštevala povprečna ocena iz zadnjega leta, če imate opravljene vsaj 3 predmete. Za podrobnejše informacije o višini dodatka pa se prosimo obrnite na za vaše štipendijsko razmerje pristojen CSD.

   LP, ekipa portala MestoMladih.si

 9. Sin končuje 3. letnik srednje strokovne šole in se bo vpisal na +2. Ali se lahko nova vloga za štipendijo vloži že ta mesec, da bi jo dobival tudi čez poletje ali je potrebno počakati do avgusta in bo dva meseca brez?

  • Pozdravljeni,

   ker se vpisuje na 3+2 bo moral oddati novo vlogo, in bo sklenjeno novo štipendijsko razmerje. Dijaki lahko vlogo za dodelitev državne štipendije vložijo avgusta in so ob izpolnjevanju pogojev upravičeni do štipendije s 1. septembrom.

   Lp,

   ekipa portala MestoMladih.si

 10. Pozdravljeni, zanima me do katerega meseca dobiva študent zaključnega letnika, če še nima narete diplomske naloge?
  hvala in LP

  • Pozdravljeni,

   štipendijo dobivate za študijsko leto, torej zadnja je septembrska, če potem z oktobrom niste vpisani več na fakulteto. Je pa pri tem, da ne končate diplomske naloge v roku treba vzeti v obzir še morebitno vračanje štipendije.

   Lp,
   Ekipa MestoMladih.si

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ