Prijava na e-nasvete

Kam v študentski dom

Študentski domovi predstavljajo edinstveno izkušnjo v življenju vsakega študenta. To je kraj, kjer se srečujejo mladi iz različnih koncev države in sveta, kjer se stkajo nepozabna prijateljstva in kjer se ustvarjajo spomini, ki trajajo vse življenje.

LJUBLJANA

V Ljubljani je vsako študijsko leto na voljo okoli 8.000 postelj (šteti so tudi dijaški domovi in zasebni študentski domovi). Vsega skupaj pa je v Ljubljani na voljo okoli 9.000 ležišč (šteto skupaj z zasebniki, mesti za študentske družine in študente invalide). Mesečne cene ležišča se gibljejo od 50 do 120 evrov, odvisno od lokacije in velikosti sobe. Več o študentskih domovih v Ljubljani si lahko preberete na www.stud-dom-lj.si, pokličete na 01/242 10 00, pišete na studentski.domovi@siol.net ali pa obiščete upravo v Ljubljani na naslovu Cesta 27. aprila 31.

 ŠTUDENTSKI DOM – UNIVERZA V LJUBLJANI 

Domovi Rožna dolina: najbolj poznano študentsko naselje v Ljubljani sestavlja skupaj 14 domov, vsi se nahajajo na naslovu Cesta 27. aprila 31. Poleg domov imate študenti na voljo še restavracijo, športni park, parkirišče, zdravstveni dom, znameniti Radio Študent, študentske družine imajo na voljo še vrtec in igrišče za otroke. Veliko študentskega dogajanja poteka ravno v Rožni dolini (študentsko pustovanje, Majske igre, različni koncerti ipd. Lokacija je ravno prav oddaljena od centra mesta, da se lahko še vedno odpravite peš, vseeno pa ste obdani z naravo. Tu se nahaja tudi pisarna študentskih domov in sedež stanovalcev.

Domovi Mestni log: sestavljajo trije domovi, so novejši in v podporo fakultetam, ki se nahajajo v tem delu Ljubljane (FMF, FE). Dva od domov se nahajata na naslovu Cesta v Mestni log 70 in 72, tretji dom pa je na Gerbičevi 59 in skoraj čez cesto Veterinarske fakultete.

Domovi za Bežigradom: sestavljajo študentsko naselje Bežigrad, ki je obdano s fakultetami. Najbolj znani so domovi na Kardeljevi ploščadi, ki so poimenovani s črkami A, B, C in D (od tu tudi vzdevek Abeceda). Domovi se nahajajo v bližini EF, FU, PeF in FDV. Slednja fakulteta se tudi drži najnovejšega študentskega doma, Dom FDV, ki je bil zgrajen leta 2006. Na Bežigradu se nahaja tudi Dom podiplomcev, v bližini pa so še Dom Topniška, ki se nahaja poleg Fakultete za socialno delo na Topniški 31 in Dom Akademski kolegij na Vilharjevi 13 (delo Jožeta Plečnika).

Domovi v Centru: so trije, in sicer Dom Ilirska, Poljanska in Dom VŠZ (zraven Zdravstvene fakultete). Vsi ti domovi se nahajajo v bližini MF, ZF, PF in FSP, njihova prednost pa je, da so v centru Ljubljane, kar pomeni, da imate študentsko življenje na dosegu roke.

Dom v Šiški: se nahaja na Litostrojski cesti 55, ima dobre povezave, lastno restavracijo in veliko možnosti za rekreacijo.

  ZASEBNI ŠTUDENTSKI DOMOVI 

Zasebni študentski domovi so v večini primerov nadstandardni in posledično tudi dražji.

Študentski dom Vincencij, Tabor 12 (tel.: 01/431 21 80),

Zavod sv. Stanislava, Študentski dom Janeza F. Gnidovca, Štula 23 (tel.: 01/582 23 00),

Finance Consulting, Študentski dom Ljubljana – Bežigrad, Vojkova 17 (tel.: 031/312 832),

Uršulinski zavod za vzgojo, izobraževanje in kulturo – Študentski dom Uršula, Ul. Josipine Turnograjske 8 (tel.: 05/909 00 94).

MARIBOR

V Mariboru je razpisanih letno razpisanih okoli 3.400 ležišč za študente. Ta številka vključuje študentske in dijaške domove ter zasebne študentske domove (v Mariboru zasebniki niso subvencionirani, saj je dovolj prostora za študente v študentskih domovih). Cene se gibljejo od 60 do 130 evrov. Več informacij lahko dobite na spletni strani www.studentskidomovi.um.si. Na telefonski številki 02/228 42 00. Na naslovu Pisarne za študentske domove, Gosposvetska 83, Maribor, ali pa jim pišete na umsd@um.si.

  ŠTUDENTSKI DOMOVI UNIVERZE V MARIBORU 

Naselje Tyrševa: je sestavljeno iz 4 domov (Tyrševa ulica 23 in 30, Ob parku 7 in Depandansa Pri parku 5). Najbližje naselju je Pravna fakulteta, v bližini pa je še Športna dvorana in veliko zelenih površin. Domovi imajo tudi opremljen fitnes in telovadnico, tako da je poskrbljeno za vse rekreativce.

Naselje Gosposvetska: sestavljajo domovi na naslovu Gosposvetska cesta 83, 85 in 87, in sicer domovi 4, 5, 6 a in b ter 7. Tu se nahaja tudi sedež Študentskih domov Maribor, na voljo pa vam je fitnes in zunanja igrišča. Najbližje tem domovom so fakultete na Koroški cesti (PeF, FNM in FF).

Naselje Lent: sestavljajo domovi na Koroški cesti 35 ter Ob bregu 22 in 24. Domovi so od številke 8 do 12, locirani pa so v bližini tehniških fakultet na Smetanovi cesti (FERI, FGG, FS, FKKT).

Naselje Smetanova: je Študentski dom 13, ki se nahaja na Smetanovi 71 in tudi ta je čisto blizu Tehniških fakultet.

Naselje Gorkega: oziroma Študentski dom 14, se nahaja na Gorkega ulici 51.

  ZASEBNI ŠTUDENTSKI DOMOVI V MARIBORU

Namenjeni so tako študentom s subvencijo kot tistim brez. Cene so različne, kot primer je cena za dvoposteljno sobo brez subvencije 110 evrov, s subvencijo pa 78 evrov na mesec.

Hotel-Restavracija Tomi, Iztokova 22,

Frančiškov zavod za vzgojo, izobraževanje, versko dejavnost in kulturo Maribor, Ulica škofa Maksimilijana Držečnika 7,

Družinski center mir zavod za pomoč družinam v stiski, Strossmayerjeva ulica 17,

Zvezda Danica, Cankarjeva 10,

Terme Maribor, Gosposka 30.

PRIMORSKA

Na Primorskem je vsako leto na razpolago okoli 1.400 ležišč v javnih in zasebnih študentskih domovih, dijaških domovih in pri zasebnikih. Pisarna za študentska ležišča se nahaja na Ankaranski cesti 7, Koper. Kontaktirate jih lahko po telefonu na 05/611 75 07, po e-pošti studentski.domovi@upr.si ali pa obiščete njihovo spletno stran www.sd.upr.si.

KOPER

Študentski dom Koper (nekdanji motel Port), Ankaranska cesta 7.  Dijaški in študentski dom Koper, Cankarjeva 5. Študentski center Jadro, Destradijev trg 10a in Luka Koper Pristan d.o.o., Vojkovo nabrežje 38.

PORTOROŽ

Študentski dom Portorož (Korotan), Obala 11. Dijaški in študentski dom Portorož, Sončna pot 20 in AMK inženiring d.o.o., Strma pot 9.

IZOLA

Dijaški in študentski dom Izola, Ulica Prekomorskih brigad 7.

NOVA GORICA

Dijaški dom Nova Gorica, Streliška pot 7.  Dom železničarjev, Erjavčeva ulica 36 in Presta d.o.o., Bazoviška 1.

NOVO MESTO

Študenti v Novem mestu lahko koristite možnost bivanja v dijaškem in študentskem domu, ki je primarno namenjen dijakom, vendar sprejemajo tudi študente in študentke, ki študirajo v Novem mestu. Skupaj je na voljo 205 ležišč.

Dijaški in študentski dom Novo mesto, Šegova ulica 115 (www.dijaskidom.org),

Zarja d.d., Partizanska 19,

Zavod Situla, Dilančeva ulica 1.

KRANJ

Dijaški in študentski dom v Kranju je lociran ob severnem robu Kranja (Kidričeva 53),v bližini Fakultete za organizacijske vede. Več si lahko preberete na http://studenti.dsd-kranj.si. Razpisanih je 259 ležišč.

CELJE, VELENJE in MURSKA SOBOTA

Študentje v Celju in Murski Soboti imate na izbiro dijaška domova ali pa se odločite za zasebna stanovanja, v Velenju pa imate na voljo zasebni študentski dom.

Dijaški dom Celje (67 ležišč), Ljubljanska cesta 21, Celje,

Dijaški dom Murska Sobota (40 ležišč), Tomšičeva ulica 15, Murska Sobota (www.d-dom.ms.edus.si),

Mladinski center Velenje (30), Efenkova 61a, Velenje.

Viri: www.stud-dom-lj.si, Razpis za sprejem in podaljšanje bivanja študentov visokošolskega študija v študentskih domovih in pri zasebnikih za študijsko leto 2012/2013, www.sd.upr.si, www.studentskidomovi.uni-mb.si, http://studenti.dsd-kranj.si, www.student-tomi.si.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ