Prijava na e-nasvete

Štipendije za študente

Preverite različne vrste finančne pomoči oz. štipendije za študente, pogoje prijave ter koristne nasvete za uspešno pridobitev finančne pomoči pri vašem študiju v Sloveniji ali tujini. Štipendije predstavljajo ključno podporo za študente v njihovem izobraževalnem procesu. Študentom omogočajo, da se osredotočijo na svoj študij, ne da bi se hkrati preveč obremenjevali s finančnimi skrbmi. Poleg tega štipendije pogosto spodbujajo odličnost in akademsko učinkovitost.

Številne organizacije, vključno z univerzami, dobrodelnimi ustanovami, podjetji in vladnimi agencijami, občine, ponujajo različne vrste štipendij, ki pokrivajo širok spekter potreb in interesov študentov. S tem spodbujajo raznolikost in enakopravnost pri dostopu do izobraževanja.

Štipendije za študente

Mirovanje in prenehanje

Državna štipendija lahko miruje od enega do treh študijskih let. (Odvisno od razlogov za mirovanje. In ne več kot eno leto v nepretrganem trajanju na posamezni ravni izobraževanja. Izjema je mirovanje zaradi cenzusa in mirovanje zaradi opravičljivih razlogov.) Če po tem ne izkažete izpolnjevanja pogojev za nadaljevanje, štipendijsko razmerje preneha. Štipendijo pa je treba vrniti, če letnik ni uspešno zaključen. Prav tako jo je treba vrniti, če štipendist ne diplomira/magistrira do 30. 9. naslednjega koledarskega leta po zaključnem letniku.

Druge štipendije za študente

Štipendije razpisujejo tudi fundacije, občine in druge organizacije. Običajno so informacije o njih objavljene na spletnih straneh štipenditorja. Lahko tudi v medijih. Velikokrat pa na spletni strani Javnega sklada. Spremljajte spletno stran svoje občine, razpis je po navadi objavljen avgusta ali na začetku septembra.

Koristne povezave do info o štipendijah za študente

  • Ad futura – so namenjene spodbujanju mednarodne mobilnosti dijakov, študentov in raziskovalcev iz Slovenije v tujino in iz tujine v Slovenijo. Večina razpisov je objavljenih v decembru na spletni strani sklada: https://www.srips-rs.si/stipendije/stipendije-ad-futura. Na voljo so različne oblike štipendiranja in sofinanciranja:
    • Za študij v tujini (Štipendija se dodeli za dodiplomski ali podiplomski študij na izobraževalnih ustanovah v tujini za študijska področja, opredeljena v javnem razpisu);
    • Za tekmovanja v tujini (namenjene tistim, ki želijo pridobiti štipendijo za kritje stroškov udeležbe dijakov in študentov ter njihovih mentorjev na tekmovanjih iz znanja ali raziskovanja v tujini).
    • Za študijske obiske v tujini (namenjene vlagateljem, ki želijo pridobiti štipendijo za različne oblike krajših ali daljših študijskih obiskov v tujini);
  • Za Slovence v zamejstvu in po svetu – namenjene pripadnikom avtohtone slovenske narodne skupnosti v sosednjih državah in potomcem slovenskih izseljencev za spodbujanje povezovanja mladih v zamejstvu in po svetu z matično domovino (https://www.srips-rs.si/sl/stipendije/stipendije-za-studij-slovencev-v-zamejstvu-in-po-svetu-v-sloveniji).
  • Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije: www.gov.si/podrocja/izobrazevanje-znanost-in-sport/stipendije/.
  • Seznam centrov za socialno delo: https://www.scsd.si/centri-za-socialno-delo/.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ