Prijava na e-nasvete

Osebne naložbe, blockchain podjetništvo

Kaj je blockchain tehnologija

Tako kot je internet tehnologija za instantno prenašanje informacij, zapisanih v digitalni obliki, tako je blockchain tehnologija namenjena prenašanju vrednosti, ki je zapisana v digitalni obliki. V digitalni obliki je kopija vedno popolnoma enaka originalu, kopiranje originala pa v večini primerov ni omejeno. Pri vprašanju prenašanja vrednosti v digitalni obliki (npr. denarnih sredstev, nepremičnine) to lahko predstavlja težavo, ker bi se isto sredstvo lahko preneslo dvakrat. Blockchain tehnologija to težavo odpravlja. Trenutno so najbolj znani produkti blockchain tehnologije kriptovalute. Dejanski potencial te tehnologije pa je bistveno širši. Prvi primeri praktične uporabe so danes že v logistiki, zavarovalništvu, bančništvu, korporativnem vodenju podjetij in tudi v javnem sektorju.

Blockchain + podjetništvo

Blockchain predstavlja eno izmed najbolj distuptivnih tehnologij (čisto nove tehnologije, ki zelo korenito spreminjajo določena področja), ki v okviru določenih poslovnih modelov povezuje tudi ostale najnovejše tehnologije, kot so internet stvari (“interne of things”- ime ene od tehnologij pri kateri gre za povezovanje med napravami), umetno inteligenco in obogateno realnost. Blockchain postaja tako vedno bolj pomemben del tehnološkega podjetništva. V Sloveniji je veliko podjetniškega znanja na področju blockchain tehnologije, kar ima za rezultat kar nekaj uspešnih podjetniških zgodb.

Lastnost podjetnika

Današnji podjetnik mora biti multidisciplinaren.

Katere so koristi

Mladim, ki jih zanima podjetništvo, na splošno koristi poznavanje najnovejših tehnologij. Vprašanje tehnologije je osnova za strukturiranje poslovnega modela start-upa. Konkurenčno prednost na trgu si je danes možno zagotoviti le pod pogojem, da se zelo podrobno pozna dodano vrednost posamezne tehnologije in da se pozna tudi dodano vrednost za poslovni model v primeru povezovanja teh tehnologij med seboj.

Poznavanje samo enega ozkega področja za začetek podjetniške zgodbe ni dovolj. Blockchain tehnologija je tak primer. Za dober poslovni model je potrebno podrobno poznavanje tehnologije in poznavanje industrije, v katero se bo ta tehnologija aplicirala (npr. finance, zavarovalništvo). Nadalje je potrebno poznati osnove financ, prava in marketinga.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ

MNENJA ŠTUDENTOV

O NAS

Za vsa vprašanja, komentarje, ideje nas kontaktirajte. V najkrajšem možnem času vam bomo poskušali odgovoriti.

Stik z nami: info@MestoMladih.si

SLEDI NAM