Prijava na e-nasvete

Kje se bomo zaposlovali v prihodnosti

Strokovnjaki napovedujejo naslednje značilnosti, ki bodo vplivale na razvoj, umiranje in nastanek novih poklicev: globalizacija, hiter razvoj tehnologije, predvsem tehnologije na področju IKT, materialov, zelena ekonomija, staranje populacije, neskladje veščin s potrebami na trgu itd.


Glede na to lahko sklepate, da bodo zaželeni strokovnjaki s področij informacijske tehnologije, zdravstva, biomedicine, razvoja novih materialov pa tudi različnih svetovalnih strok. Nekatere projekcije omenjajo na primer poklice na področjih preprečevanja kibernetskih napadov, oblikovanja spletne podobe, druženja, organizacije prostega časa, genetike … Potencialni poklic prihodnosti, odvisen od samega razvoja tehnologije, je npr. blockchain razvijalec oz. strokovnjak. V kolikor se bo tehnologija blockchaina razvijala v smeri kot do zdaj, bodo ti profili v prihodnjih letih tako iskani, kot so bili npr. razvijalci aplikacij (spletnih, mobilnih) v preteklih letih. Vse pogostejše so tudi različne naložbe, zaradi staranja prebivalstva lahko pričakujemo razvoj poklicev, ki se bodo posvečali starejši generaciji.

Najpomembnejše kompetence

Bolj kot o samih poklicih govorimo o kompetencah prihodnosti, ki so v veliki meri povezane s:

  • komunikacijo,
  • medkulturno komunikacijo,
  • sposobnostjo globljega razumevanja napisanega in povedanega, • analizo podatkov,
  • ustvarjalnostjo in
  • socialno inteligentnostjo.

V veliki meri so to kompetence, ki so usmerjene v delo z ljudmi, skrb za ljudi, skratka opravila, ki jih tehnologija vsaj za zdaj še ne zmore. Zelo cenjene in iskane so tudi prodajne veščine, prepričljivost in sposobnost analitike, organizacije ter dobrega upravljanja s časom. ZRSZ izvaja raziskavo kratkoročnih napovedi potreb na trgu dela, ki se imenuje Napovednik zaposlovanja. Vsako pomlad in jesen jo izvedejo med delodajalci, ki zaposlujejo 10 ali več delavcev, v njej pa delodajalce sprašujejo tudi o njihovih načrtih v zvezi z zaposlovanjem za prihodnjega pol leta. Napovedi obsegajo načrtovane zaposlitve za pol leta naprej, in sicer v okviru poklicev, ki so umeščeni v standardno klasifikacijo poklicev (SKP – 08). Podrobnejše informacije so na voljo na spletni strani Zavoda za zaposlovanje, pod Napovednik zaposlovanja 2018.

<strong>Iskani poklici</strong>

Iskani so tehnični poklici, za katere so značilna posebna poklicno specifična znanja, ki jih je težje pridobiti.

V nadaljevanju prilagamo nabor deficitarnih poklicev, ki služijo kot podlaga za dodelitev štipendij za deficitarne poklice za šolsko leto 2023/2024, na podlagi javnega razpisa, ki ga je objavil Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS.

1.kamnosek12.izdelovalec/izdelovalka kovinskih konstrukcij
2.inštalater/inštalaterka strojnih inštalacij13.zidar/zidarka
3.oblikovalec kovin orodjar/orodjarka14.tesar/tesarka
4.steklar/steklarka15.klepar-krovec/kleparka-krovka
5.tehnik/tehnica steklarstva16.izvajalec/izvajalka suhomontažne gradnje
6.avtokaroserist/avtokaroseristka17.slikopleskar-črkoslikar/slikopleskarka-črkoslikarka
7.pek/pekarka18.pečar-polagalec keramičnih oblog/pečarka-polagalka keramičnih oblog
8.slaščičar/slaščičarka19.gozdar/gozdarka
9.mesar/mesarka20.dimnikar/dimnikarka
10.tapetnik/tapetničarka21.gastronom hotelir/gastronomka hotelirka
11.mizar/mizarka

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ