Prijava na e-nasvete

»BUDGET« nasveti za prenočišča

Ekonomična rešitev, je le ena izmed pozitivnih lastnosti opisanih nastanitev. Spoznajte državo in lokalne značilnosti iz prve roke. Ne le da domačini poznajo najboljše restavracije, lokale, znamenitosti ali trgovine, z vami lahko delijo nasvete, kako privarčevati ter kakšnim prevaram ali okolišim se izogniti.

Popazite na dom

Varujte dom nekoga, ki je odšel na potovanje. Navadno je naloga »varuhov« domov, da poskrbijo, da hiša ostane čista in da zalivajo rastline ali skrbijo za domače živali. Lahko si izberete varstvo doma, kjer ste tudi varuh otrok. Na Home Exchange, Trusted Housesitters ali Mind My House poiščete gostitelje, ki iščejo osebe, ki varovale njihov domov.

Večina varuhov domov za svoje delo ni plačana. V primeru, da je naloga še varstvo otrok, je navadno ponujeno manjše plačilo.

Nasveti:
• pred prihodom se dogovorite za Skype sestanek, da se dogovorite o vseh podrobnostih;
• vprašajte po točnem seznamu opravil, ki jih morate narediti;
• spoštujte pravila gostitelja;
• vprašajte, da vam pokažejo, kako delajo vsi hišni aparati;
• poizvedite, kje so rezervni ključi in na koga se lahko obrnete v primeru, da jih izgubite;
• zapišite si gostiteljevo telefonsko številko, da jih lahko v nujnih primerih kontaktirate;
• poizvedite, kje je najbližja trgovina, bencinski servis, lekarna, zdravstveni dom …

Prenočišče na (turistični) kmetiji

Nastanitev na kmetiji je odlična priložnost, da podprete lokalno kmetijstvo in doživite edinstvene izkušnje na kmetiji. Domača in pridelana hrana ter kulinarične dobrote kmečkih gospodinj pričarajo nepozabne okuse. Dogovorite se z gostitelji, da vas naučijo dela na kmetiji ali jim priskočite na pomoč pri vsakdanjih kmečkih opravilih. Obkroženi ste z živalmi in naravo ter aktivnostmi na prostem. Ponudnike prenočišč na kmetiji najdete na aplikaciji WOOF.

Najem stanovanja/sobe za krajši čas 

Airbnb je spletna skupnost, ki povezuje ljudi, ki iščejo ali oddajajo stanovanja, apartmaje, hiše, čolne in jahte. Posamezniki ponujajo poceni nastanitve. Najem stanovanja za krajši čas, poleg Airbnb, omogočajo še aplikacije – Widmu, Roomorama, GowithOh, BidGo. Ta način nastanitve predstavlja odličen način, da živite kot domačini. Hkrati so vam na voljo pripomočki in aparati, ki jih v hotelih in hostlih ni ali morate zanje doplačati.

Couchsurfing

Ali ste gostoljubni in se radi povezujete? Couchsurfing je mreža gostoljubja, ki povezuje popotnike in gostitelje, po celem svetu. Več kot 4 milijone couchsurferjev si vsako leto poišče gostitelje, ki jim ponujajo brezplačno prenočišče. Mnogi gostitelji so sami popotniki, ki so se preselili v drugo državo in želijo ostati v stiku z drugimi popotniki. Drugi gostitelji so domačini, ki želijo razširiti krog poznanstev, spoznati nove kulture ali izboljšati svojo angleščino. Vsem je skupno, da se strinjajo, da brezplačno oddajo svoj dom.

Couchsurfing je odlična izbira za lokacije, kjer je splošno znano, da so nastanitve izjemno drage. Kljub temu, couchsurferji ne spijo vedno na kavčih, saj ima mnogo gostiteljev prazno sobo ali postelje.

Dobri »couchsurferji«
Couchsurfing brezplačen in denar naj se ne bi izmenjeval. V znak hvaležnosti in dobre karme se spodobi, da gostitelju podarite pozornost ali spominek iz vaše države (najboljša je hrana ali vsakdanji izdelki). Ponudite se, da skuhate kosilo ali večerjo, ali pomagate pri hišnih opravilih.

Medtem ko se darilo ne pričakuje, pa se pričakuje nekaj skupnega druženja. Podobno kot pri »štoparjih«. Med obiskom se zavedajte, da vam gostitelj odpira svoj dom. To navadno počnejo zato, ker želijo stkati nova prijateljstva.

Nastanitev pri domačinih 

Družine za dodaten zaslužek oddajajo proste sobe v svojih hišah. Tudi takšna nastanitev je odlična za spoznavanje kultur, povezovanje z domačini in pridobivanje najboljših nasvetov za potovanje po državi. V primerjavi s couchsurfingom, boste morali za nastanitev pri domačnih plačati. Vendar so navadno cene nizke in vključujejo zajtrk ter v nekaterih primerih večerjo. Gostitelje lahko najdete preko aplikacij: Homestay Finder, Homestay In, Homestay Booking …

Nenapisana pravila:
pospravite za seboj (Zložite posteljnino, pomijte in pospravite posodo…);
• imejte pripravljen rezervni načrt (Lahko se z gostiteljem ne ujameta, ne najdete ključa ali lokacije nastanitve, ali pride do nepričakovanega dogodka.);
ne ostanite predolgo (Ne ostanite več tednov, če ste bili dogovorjeni le za nekaj dni.);
prinesite svojo posteljnino (Gostitelji vam bodo lahko ponudili svojo posteljnino, a raje s seboj prinesite svojo, da jim ne delate nepotrebnega dela s preoblačenjem in pranjem.).

Nasveti za varno nastanitev:
• nekaj dni pred prihodom preverite, ali vaš dogovor z gostiteljem še velja;
pogovarjajte se le preko aplikacij in ne zasebnih sporočil ter klicev;
• profil gostitelja ali uporabnika mora biti popolnoma izpolnjen in vsebovati slike;
• pozorno preglejte profile in mnenja drugih uporabnikov;
obnašajte se odgovorno – ne dovolite si, da bi se postavili v nepotrebno nevarnost;
zaupajte intuiciji – če se vam nekaj zdi sumljivo, raje poiščite drugo nastanitev;
• tudi sami poskrbite, da zapišete iskreno oceno.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ