Prijava na e-nasvete

Izpopolnite svojo samozavest

Najprej se lahko vprašate, zakaj hočete, da vas okolica dojema kot samozavestne? Kakšen je vaš cilj? Da dobite dobre prijatelje, dobre ocene, odobravanje?

Samozavest

Samozavest je kompleksna veščina, ki je sestavljena iz več komponent: notranje in zunanje; gradi se skozi leta na osnovi naših izkušenj doma in v družbi. Instantnih trikov za izboljšanje samozavesti ni. Gre za proces izoblikovanja veščine preko uspešnega soočanja s situacijami, ki v vas povzročajo dvom in tesnobni občutek. Sprva je soočanje težko, a vsak nadaljnji korak vas bo navdal z osebnim zadovoljstvom. Ni vse zlato kar se sveti, velja za drugo stran, tudi pretirana samozavest ni primerna in prej odbija, kot pritegne morebitne nove prijatelje. Zato tudi samovšečni mladi pogosto ob sebi nimajo pravih prijateljev.

Zastavite si uresničljive cilje navezovanja stikov. Izpišite si podroben seznam svojih tako velikih kot majhnih lastnosti, dosežkov in vedenj, na katere ste ponosni. Razmislite, katere osebnostne lastnosti cenijo vaši starši, prijatelji in znanci. Nato si zadajte kratkoročne in dolgoročne cilje ter opredelite, zakaj jih želite izpolniti. Cilji naj usmerjajo vaše vedenje, doseganje pa vas bo polnilo s ponosom. Posledično boste gradili na samozavesti.

Odprtost

Odprtost ni veščina, ampak bolj način vedenja (npr. ekstravertiran). Odprti lahko postanemo takrat, ko smo povezani z vsemi svojimi prepričanji in čustvi ter si dovolimo to deliti širši družbi. Odprtost ne pomeni razlaganje svojih prepričanj in stališč vsem, vendar sprejemanje sebe in drugih takšnih kot so.

V kolikor nam je naravno težko biti samozavesten in odprt, razmislite, ali smo bolj introvertirani ter sprejmete, da nismo vsi enako odprti. Veliko sodobnih knjig je namenjenih ravno spodbujanju naravnega vedenja introvertiranih ljudi in ugodnosti, ki jih prinese tovrstno vedenje. Npr. »The Introvert Advantage: How Quiet People Can Thrive in an Extrovert World«, Marti-Olsen-Laney; »The Awakened Introvert,« Arnie Kozak; »The Genious of Opposites,« Jennifer B. Kahnweiler.

Sodelujoča strokovnjakinja: Stanislava Grachova, specializantka psihoterapije, mag. psihologije, mag. klin. psihologije, mojpsihoterapevt.si


Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ