Prijava na e-nasvete

Prepis na drug študijski program

Prepis je korak, ki ga lahko opravite v zmedenost ob spoznanju, da vas izbrani faks ne zanima. Analiza sedanje študijske poti je ključna. Omogoča nam razumevanje ovir in priložnosti za nov korak naprej. Poleg tega je informiranje o pravicah in dolžnostih študentov ter sprejemanje odločitev o poklicni in izobrazbeni usmerjenosti ključno za uspešno navigacijo med možnostmi izobraževanja.

Preden opravimo prepis opravimo:

• analizo sedanjega študija: Če res vidimo več ovir kot priložnosti, se lotimo novih korakov.

• informiranje o pravicah in dolžnostih študentov:

 • subvencionirana prehrana in prevoz,
 • bivanje v študentskem domu,
 • obvezno in dopolnilno zavarovaje,
 • delo preko študentskega servisa,
 • pravica do prejemanje štipendije in obveznosti do štipenditorja,
 • pravica do prejemanja pokojnine po družinskih članih,
 • otroški dodatek …

• sprejemanje odločitev o poklicni in izobrazbeni usmerjenosti v življenju: Če imamo primerno izobrazbo, bomo storili vse, da si poiščemo zaposlitev. Če trenutna izobrazba ne ustreza, se lotimo iskanja informacij o fakultetah in študijskih programih. Te nas bodo pripeljali do želene izobrazbe, s katero bi lahko opravljali izbrani poklic.

Zakon o visokem šolstvu daje študentu pravico, da enkrat zamenja študijski program ALI enkrat ponavljanja. Ko študent ta »bonus« izkoristi, mu ostane samo še možnost izrednega vpisa (lahko tudi na redna mesta, vendar je potrebno plačilo šolnine). Alternativno rešitev predstavlja vpis v višje šole, saj so popolnoma ločene od visokih šol. Rok za oddajo prijave za vpis je v začetku marca. Sicer pa ko študent izkoristi to možnost, tudi ni več upravičen do absolventskega leta.

Prepis do 15. oktobra

Če boste ugotovili, da vam vaš študij ni všeč do 15. oktobra, torej na začetku študijskega leta, se lahko iz fakultete izpišete, brez da bi izgubili bonus ter opravite prepis na drug študijski program.

Ste po začetku študija ugotovili, da ste si izbrali napačen študijski program? Ste si že izbrali drug študijski program, kamor se želite vpisati naslednje leto? Preverite, če vam bodo v novem študijskem programu, katero od obveznosti trenutnega študija priznali. V tem primeru lahko opravite obveznosti že letos in se morda celo vpišete v novi študij po merilih za prehode v višji letnik (tako ne izgubite enega študijskega leta).

Prepis na drug študijski program

Menjava študijskega programa (pogovorno prepis) poteka preko prijave za vpis v 1. letnik. Pred vpisom v novi študijski program se boste morali iz starega izpisati.

Študentski status

Se med študijem ne boste vpisali v višji letnik? Ne boste pa se iz študijskega programa izpisali? V tem primeru ste še vpisani v študijski program in nimate statusa študenta (pogovorno se reče temu pavziranje). To pomeni, da tudi niste upravičeni do pravic in ugodnosti, ki so pogojene s statusom študenta (subvencionirana prehrana, prevoz, bivanje, štipendije, zdravstveno zavarovanje, pokojnina, študentsko delo). Pri tem vas opozarjamo predvsem na zdravstveno zavarovanje, ki si ga morate sami urediti.

Izboljšanje mature

Opozoriti velja tudi na možnost izboljšanja mature. Če ocenjujete, da nimate dovolj točk za sprejem na želeni študijski program. Dve leti po opravljanju mature imate možnost izboljšanja ocene enega ali več maturitetnih predmetov, pri čemer se upošteva boljša ocena (lahko izberete tudi drug nivo težavnosti pri predmetih, kjer je to možno).

Vzporeden študij

Če boste uspešno opravili prvi letnik, hkrati pa želeli študirati še nekaj drugega, imate možnost vzporednega študija. Vzporedno lahko vpišete še en študijski program na drugem (ali istem) visokošolskem zavodu, če boste izpolnjevali pogoje za vpis. Pogoje za vpis vzporednega študija preverite na visokošolskem zavodu, ki izvaja študijski program o katerem razmišljate. Prijava za vpis prav tako poteka preko spletnega portala eVŠ. Prijavni rok preverite v razpisu za vpis (obstajata dva prijavna roka, prvi do začetka marca, druga pa v prvi sredini septembra).

Za motivacijo, pa se morate zavedati, da če se premislite glede svojega študije, niste edini. Osip v prvem letniku je na nekaterih fakultetah tudi 30 %.
Alfred Gei

Alfred Gei, Fakulteta za družbene vede
»Od nekdaj me je zanimal študij najrazličnejših reči. Vpisal sem se na program Evropske študije na FDV. Po dveh mesecih sem ugotovil, da mi ta študij iz več razlogov ne leži, zato sem se odločil letošnje leto izkoristiti za nabiranje izkušenj, ki bodo tlakovale mojo nadaljnjo karierno pot v novinarstvu. Zdaj delam kot redaktor/moderator v RTV SLO, poleg tega pa še vedno obiskujem predavanja in vaje predmetov, ki mi bodo prišli prav pri prepisu. Temeljito sem premislil o naslednji izbiri, obiskal predavanja pri različnih predmetih na programih, ki me zanimajo in oddal prijavnico za Pravno fakulteto. Živimo v svetu multidisciplinarnosti, zato sem prepričan, da lahko strast za pravo ustrezno implementiram v svojo neomajno predanost novinarskemu delu na radiu in ga tako le še oplemenitim.«

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

62 KOMENTARJI

 1. Pozdravljeni!

  V letošnjem študijskem letu se bom prepisala. V skladu s prijavnim postopkom sem že poslala prijavnico v nov študijski program. Zaradi štipendije sem uspešno zaključila 1. letnik. Konec julija se nameravam izpisati, da se bom lahko ponovno vpisala. Ali bom do 1. oktobra torej brez vseh ugodnosti, ki ih prinaša status, čeprav bom v pisana v drug študijski program? Kaj bi bilo v tem primeru najbolje narediti?

  Hvala za odgovor,

  Maja

  • Živijo,

   res je, status študenta pridobiš šele 1. oktobra, v vmesnem času pa si brez statusa in brez ugodnosti. Pri tem je največji izziv zdravstveno zavarovanje, zato ti priporočamo, da si ga urediš takoj ko se boš izpisala, in sicer obveznega nujno, po želji pa tudi dopolnilnega. Prav tako ostaneš brez pravice do subvencionirane prehrane (čeprav iz prakse lahko povemo, da jo vseeno koristiš) in do subvencioniranega bivanja. Medtem pa lahko načeloma delaš preko študentskega sesrvisa, saj v kolikor jim ne sporočiš, da si ostala brez statusa, oni nimajo tega podatka. Smo pa dobili informacijo, da v kolikor opravljaš prepis znotraj Univerze v Ljubljani, imaš možnost da naknadno predložiš izpisnico (1. oktobra) in tako status študenta zadržiš do zaključka študijskega leta. Definitivno pa se o tej možnosti obvezno posvetuj na stari in novi fakulteti, kakšne možnosti dopuščajo. V kolikor ti bo uspelo, nam sporoči, saj bo zagotovo informacija koristila tudi drugim, ki se prepisujejo.

  • Živjo,

   pozanimala sem se glede naknadne predložitve izpisnice, ampak sem dobila nasprotujoče si informacije. Na Filozofski fakulteti so mi predlagali, da se še ne izpišem do konca septembra. Na referatu FKKT pa so mi sporočili, da so letos iz Ministrstva za šolstvo poslali okrožnico, da to ni več mogoče in se moram pred vpisom izpisati iz stare fakultete, zato sem iz previdnosti to raje storila. Vsem ostalim svetujem, da se tudi sami pozanimajo na referatih stare in nove fakultete.

  • Hvala Maja za tole informacijo. Kar so ti na FKKT sporočili je najbolj po zakonu, saj posameznik ne more biti hkrati vpisan na dve fakulteti in če se iz prve študent ne izpiše, pride ravno do tega. Ne pozabi pa da si vmes brez statusa (do 1. oktobra) in da si moraš urediti zdravstveno zavarovanje.

 2. Pozdravljeni, sem v isti situaciji kot Maja in me zanima ali sem lahko po izpisu iz trenutne fakultete zavarovana preko mojih staršev, dokler s 1. oktobrom ne dobim statusa?

  • Živijo,

   v vmesnem času si brez statusa in moraš zavarovanje sama plačati. Zavarovanje preko staršev velja, če imaš status. Je pa tako, da imajo na zavarovalnici podatke o tem, kdaj imaš oziroma izgubiš status, saj imajo dostop do skupnih evidenc. Na žalost ne poznamo nobene rešitve glede plačila zavarovanja v vmesnem obdobju. Osnovno zdravstveno zavarovanje sicer znaša malce čez 20 €, dopolnilno prav tako. Ti pa svetujemo, da pokličeš na ZZZS in jih povprašaš o svoji situaciji.

 3. Lepo pozdravljeni. V šolskem letu 2015/2016 sem obiskovala 1. letnik rednega študija smeri Razredni pouk na Pef v Kopru. Letnika zaradi več neopravljenih izpitov nisem naredila in se iz fakultete tudi nisem izpisala. Leta 2016/2017 sem opravljala poklicni tečaj Predšolska vzgoja in si tudi z njihovim potrdilom o vpisu podaljšala status, z letošnjim letom pa sem se v 2. roku vpisala na izredni študij Predšolske vzgoje na Pef Maribor. Zanima me pa naslednje. Glede na to, da se na Pef Koper nisem ne izpisala, ne ponavljala 1. letnika nikjer in se istega leta nisem vpisala v noben študijski program kjerkoli, je potrebno, da po 2 letih kar sem bila vpisana na slednjem faksu zahtevam izpisnico, da se lahko vpišem v izredni študij (ko mi tega pri vpisu niso nič omenili)? Ali te že fakulteta po preteku statusa, ki sem ga uredila tisto leto na podlagi njihovega potrdila o vpisu, avtomatsko glede na moj primer, sama izpiše? Kako je s tem?
  Zahvaljujem se za odgovore.
  Lep pozdrav,
  Eneja

  • Načeloma velja pravilo, da študent ne more biti vpisan na dva visokošolska zavoda hkrati. Zato preveri kako je s tvojo izpisnico na Pef v Kopru – ali so te že sami izpisali.

 4. Pozdravljeni, prosila bi vas za nekaj informacij glede študija.
  Trenutno sem vpisana v 1. letnik PF, a sem ugotovila, da študij ni zame, zato ga nameravam opustiti in se nato vpisati na fakulteto za varnostne vede. Zanima pa me naslednje:
  -ali je potrebno referat obvestiti, da ne bom več hodila na predavanja, vaje itd. ali ne, glede na to, da še vedno hočem namreč obdržati status študenta, saj bi preostanek leta rada delala prek študentskega servisa?
  -kdaj in kako naj se vpišem na drug faks?

  Najlepša hvala za vaš odgovor!

  • Pozdravljeni,

   referata navadno ni potrebno obvestiti. Seveda je odvisno od fakultete, pozanimajte se pri starejših študentih.

   Vpišete se lahko v novo študijsko leto 2018/19. Datumi vpisa na fakultete si preberite tukaj >>

   ekipa portala MestoMladih.si

 5. Pozdravljeni!
  V letu 2015/2016 sem bila vpisana na FKKT, kjer mi ni uspelo opraviti vseh obveznosti. Nato sem eno leto pavzirala. V letu 2017/2018 sem vpisana na Biotehniško fakulteto, ampak sem ugotovila da ta študij ni za mene. Zanima me ali se lahko prepišem na fakulteto za naravoslovje in matematiko v Maribor v reden študij? Oziroma kaj naj naredim.
  Hvala, za odgovor

  • Nina pozdravljeni,

   pravico do zamenjave študijskega programa ali 1x ponavljanja ste že izkoristili. Zakon o visokem šolstvu daje študentu pravico, da enkrat zamenja študijski program ALI enkrat ponavljanja. Ko študent ta »bonus« izkoristi, mu ostane samo še možnost izrednega vpisa (lahko tudi na redna mesta, vendar je potrebno plačilo šolnine). Alternativno rešitev predstavlja vpis v višje šole, saj so popolnoma ločene od visokih šol.

   Lep pozdrav,

   ekipa portala MestoMladih.si

 6. Pozdravljeni!
  Študirala sem na FF v Ljubljani in na žalost ugotovila, da ta smer ni zame. Želim se vpisati na Medkulturno jezikovno posredovanje. Problem je v tem, da sem že izkoristila ‘bonus’, se pravi se bom prijavljala na redna mesta kot izredna študentka (če prav razumem?). Seveda moram plačati šolnino, to mi je jasno, kaj pa ostalo? Do česa sem oz. nisem upravičena?

  Najlepša hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.

  • Pozdravljeni,

   Zakon o visokem šolstvu enači redne in izredne študente. V 69. členu je zapisano, da ima izredni študent enake pravice in obveznosti kot redni študent.
   Ne glede na to ali ste vpisani kot redni ali izredni študent, imate tako pravico do:
   – zdravstvenega varstva,
   – subvencionirane prehrane, prevozov in bivanja,
   – dela preko študentskega servisa (v skladu s posebnimi predpisi),
   – družinske pokojnine,
   – štipendiranja.

   Lep pozdrav,

   Ekipa portala MestoMladih.si

  • Ja, saj izhajajo iz statusa študenta. Pri nekaterih je določena starostna omejitev 26. let. V primeru, da jih še niste dopolnili je potrem tako.

   Lp,

   Ekipa portala MestoMladih.si

 7. pozdravljeni! v letošnjem letu sem bila vpisana na pedagoško fakulteto, vendar sem ugotovila da ta smer ni zame, zato letnika ne bom uspešno zaključila in se bom tudi izpisala. zanima me, če se lahko v prihodnjem letu REDNO ponovno vpišem na drugo fakulteto in če lahko eno leto vmes pavziram.
  hvala za odgovor 🙂

  • Pozdravljeni,

   Vsak študent ima tekom študija možnost do dveh rednih vpisov oziroma do enega rednega vpisa in enega ponavljanja (če izkoristite to možnost, nimate absolventskega leta). Ko vse bonuse izkoristite, ponavljanje, menjava smeri študija itd., ostaneta samo še dve možnosti – pavziranje ali pa izredni vpis. Pavziranje pomeni, da ste vpisani na fakulteto, ampak brez statusa študenta, v tem je tudi razlika med ponavljanjem letnika in pavziranjem, saj ne morete koristiti pravic, ki jih imajo študenti s statusom.

   Lp,

   Ekipa portala MestoMladih.si

 8. Zdravo,
  Letos bom koristila svoj bonus za prepis iz ene fakultete na drugo in me zanima, če se moram iz prvotne fakultete izpisati še preden pride pismo o sprejemu na drugo ali lahko je pomembno samo to, da to storim tik preden se grem vpisat na drugo?

  Hvala in lp

  • Pozdravljeni,

   ostanite vpisani na prvotni fakulteti dokler lahko. Torej dokler ne dobite potrditve, da ste sprejeti na novo fakulteto in datuma vpisa nanjo. Saj če se izpišete prej, izgubite tudi študentski status.

   Lep pozdrav,
   ekipa portala MestoMladih.si

 9. Pozdravljeni!
  Letos menjam študijski program in sem sprejet na 1. željo. Sedaj me zanima (zaradi skrbi, da sem si še vedno izbral pretežko breme), če se lahko vseeno vpišem v drugem roku ali na roku za zapolnitev prostih mest ali pa izpišem do 15. oktobra in tako ohranim možnost še enega rednega vpisa (točke niso ovira).
  Hvala in lep pozdrav

  • Pozdravljeni,

   vpišete se lahko ob terminih, ki so namenjeni za posamezni krog (sprejeti v 1. krogu – vpis v obdobju 17. avg.; sprejeti v 2. krogu – vpis do 30. sept. itd). Če boste ugotovili, da vam vaš študij ni všeč do 15. oktobra, torej na začetku študijskega leta, se lahko iz fakultete izpišete, brez da bi izgubili bonus (= zakon o visokem šolstvu daje študentu pravico, da enkrat zamenja študijski program ALI enkrat ponavljanja).

   Lep pozdrav,

   ekipa portala MestoMladih.si

 10. Pozdravljeni,
  Zanima me sledeče, če oddam prijavnico za novo fakulteto in sem sprejet, ali je potem možno da se premislim in se vpišem v drugi letnik na stari fakulteti, in se potem ne vpišem na novo fakulteto. Ali je to možno? In ali morem v tem primeru še kaj dodatno obvestiti katero od obeh fakultet?
  Hvala za odgovor

  • Bonus, če se vpišete v 2. letnik se vam ohrani, pri vpisu v 2. letnik ne koristite zamenjave študijskega programa ali ponavljanja letnika.

   Lep pozdrav,

   ekipa portala MestoMladih.si

  • Pozdravljeni,

   vpis in prijava za vpis ne pomenita enako. Zato prijavnico za vpis na novo fakulteto lahko oddate. Odločba, ki jo prejmete, če izpolnjujete pogoje za vpis, še ne pomeni, da morate vpis tudi izvesti. In se lahko, če se premislite, potem še vedno vpišete v 2. letnik na stari fakulteti. O tem fakultete navadno ni potrebno obveščati. Če pa se boste želeli vpisati na novo fakulteto, pa se boste pred tem morali iz stare fakultete izpisati. (Seveda pa morate vse to opraviti v razpisanih rokih.)

   Lep pozdrav,

   ekipa portala MestoMladih.si

 11. Pozdravljeni, tudi sama imam vprašanje – letos končujem tretje leto na FF in bom dimplomirala, vendar sem ugotovila, da študij ni zame. Rada bi se ponovno vpisala v prvi letnik druge fakultete (FRI). Zanima me, če se lahko na nov študij vpišem “normalno” tudi če že pridobim diplomo na FF? Nekje sem namreč zasledila, da se ne moreš ponovno vpisati na isto stopnjo, kot si jo že zaključil. Kako bi bilo to najbolje izpeljati?

  Že vnaprej hvala za odgovor!

  • Pozdravljeni,

   pri vsakem razpisu je 5% mest rezerviranih za vzporedni študij in študij diplomantov. Diplomanti imajo pravico do zaporednega študija oz. študija diplomantov. Preverite direktno na FRI, če je takšen vpis možen tudi pri njih oz če bodo razpisalli mesta. Lahko se vpišete tudi izredno, v rokih, ki jih določa razpis. Preverite tudi glede plačila šolnine, saj je na fakultetah je večinoma študij diplomantov oz. vzporedni študij tudi potrebno plačati.

   Lp,
   Ekipa portala MestoMladih.si

 12. Pozdravljeni,
  študiram na biotehniški fakulteti in sem trenutno absolventka. Vendar ta študij ni zame in bi se želela v šolskem letu 19/20 še enkrat vpisati na dodiplomski študij na fakulteti za varnostne vede. Nameravala sem se izpisati ne da bi diplomirala in redno vpisati na varnostne vede. To se bo najbrž štelo kot prepis in bom s tem koristila bonus, zanima pa me če bo dejstvo da že koristim absolventa kaj vplivalo?
  Zanima me še ali je morda možno da diplomo na prvi fakulteti naknadno dokončam čez nekaj let (predvidevam da bi bilo to plačljivo)?

  • Pozdravljeni,
   Pametno je preveriti v tajništvu oddelka, kakšna so pravila na matični fakulteti. Vendar z absolventskim stažem t.i. bonus (1x ponavljanja ali 1x prepisa) že koristite. Absolventski staž je namreč od leta 2012 možno pa le za tiste, ki v času študija niso izkoristili možnosti prepisa ali ponavljanja.
   Prav tako je podatek o naknadnem končanju diplome odvisen navadno od matične fakultete, saj se bi vi načeloma želeli izpisati iz fakultete in je potem od fakultete odvisno ali/če vam bodo dovolili ponovni vpis (mogoče) ali opravljanje diplomske naloge in pod kakšnimi pogoji.

   Lp,
   ekipa portala MestoMladih.si

 13. Pozdravljeni!

  Sem študentka 1. letnika na Biotehniški fakulteti na Univerzi v Lj. in sem ugotovila da smer študija ni zame. Prepisala bi se na Fakulteto za dizajn v Trzinu.
  Zanima me sledeče: Ali se moram pred prijavo na drug faks (do 12. marca) izpisati in trenutnega faksa, ali se izpišem še le preden se vpišem na nov faks?
  Se mi štipendija naslednje leto zamrzne?
  Ali sem naslednje leto (1. letnik novega faksa) upravičena do študenskega dela, bivanja v študentu, študentske prehrane…?
  Hvala in lep pozdrav!

  • Pozdravljeni,

   opravičujemo se za pozen odgovor. Izpišite se tik pred vpisom na novo fakulteto, saj boste do takrat imeli status. V naslednjem letu ohranite status in ste upravičeni do pravic študentov – študentskega dela, bivanja v študentu, študentske prehrane.
   Glede štipendije pa morate o spremembi obvestiti za vaše štipendijsko razmerje pristojen CSD in pridobite soglasje štipenditorja:
   Če se prepišete in uspešno opravite letnik na programu, kjer ste sedaj – mirovanje (največ 1 leto);
   Če se prepišete in uspešno opravite letnik na programu, kjer ste sedaj – prenehanje štip. razmerja;
   Če se prepišete in ne opravite letnika na programu, kjer ste sedaj – prenehanje štip. razmerja.

   Če ne pridobite soglasja štipenditorja/ga o spremembi ne obvestite in ne opravite letnika na programu, kjer ste sedaj – prenehanje štip. razmerja.

   Lp,

   ekipa portala MestoMladih.si

 14. Pozdravljeni,
  lani sem bil vpisan na ekonomsko fakulteto in se nato prepisal na drugo fakulteto. Smer mi ne leži, poleg tega sem imel nekatere osebne težave in me zdaj zanima, ali imam možnost prepisa na drugo smer iste fakultete ali sem zdaj lahko obravnavan le kot izredni študent?
  Hvala

  • Pozdravljeni,

   Izkoristili ste že t.i. bonus, vsak študent ima ta bonus in se lahko 1x prepiše ali 1x ponavlja. Ko študent ta »bonus« izkoristi, mu ostane samo še možnost izrednega vpisa (lahko tudi na redna mesta, vendar je potrebno plačilo šolnine). Alternativno rešitev predstavlja vpis v višje šole, saj so popolnoma ločene od visokih šol.

   Lp,

   ekipa portala MestoMladih.si

 15. Pozdravljeni,

  sem študentka ALUO in letos bom zaključila 2. letnik. Po številnih razmislekih sem ugotovila, da čeprav mi študij gre, bi se rada izobrazila na drugem področju. Zato se načrtujem prepisati na drugo fakulteto (Biotehniško).
  Imam opravljeno poklicno maturo s 5. predmetom (Likovna teorija) in kolikor vem moram opraviti še izpit iz maturitetnega predmeta biologija, da bom izpolnjevala vpisne pogoje. Ker smo že skoraj v maju predvidevam, da se mi na fakulteto ne bo uspelo vpisati že to leto (2019/2020)?
  Problem je, da če želim obiskovati BF kot redni študent, brez plačevanja šolnine, se ne smem vpisati v 3. letnik in opraviti diplome na ALUO, mar ne? Kolikor vem ima vsak pravico do samo enega brezplačnega opravljenega dodiplomskega študija.
  V tem primeru bi morala eno leto pavzirati, da naredim potrebni izpit iz biologije in se vpisati na BF za leto 2020/2021. A bi s tem izgubila vse pravice in ugodnosti študenta.

  Ker se mi po glavi poraja še veliko vprašanj me zanima, če mogoče obstaja kakšna svetovalna služba, kjer bi lahko dobila odgovore in mogoče kakšno svetovanje kako najlažje rešiti svojo situacijo?

  Se opravičujem, ker sem se tako na dolgo razpisala in se vam že v naprej zahvaljujem za vaš odgovor.

  Lp

  • Pozdravljeni!

   1. Tako je, opraviti morate še maturo iz predmeta biologija (ali biotehnologija); preverite kateri predmet je poleg biologije tudi ustrezen (za vaš izbrani program) – https://www.dijaskisvet.si/studentski-podiplomski/organizacija/biotehniska-fakulteta/
   2. Poglejte tu, ali smer na katero se želite vpisati zahteva tudi opravljanje preizkusov http://portal.evs.gov.si/documents/10157/633ce491-1f04-4e44-8ced-1596a2958b8f
   3. Če ni potrebnih preizkusov in bi opravili maturo iz biologije že letos, bi se lahko vpisali še v 2. krogu (22. do 29. avgust 2019).
   4. Če še niste ponavljali ali pavzirali, potem se lahko na BF vpišete kot redni študent. Glede diplomiranih študentov pa veljajo omejitve pri vpisu, navadno so razpisana mesta prav za diplomirante.
   5. Če pavzirate in opravljate predmet iz biologije, izgubite status študenta in pripadajoče pravice, vendar najverjetneje razmišljate o vpisu na maturitetni tečaj v prihodnjem šolskem/študijskem letu, v tem primeru pa status “dobite nazaj”.
   6. Navadno bi vam na ta vprašanja lahko odgovorili v raferatu BF ali ALUO v vašem primeru; ali pa tudi karierni centri ULJ.

   Lp, Ekupa portala MestoMladih.si

 16. Pozdravljeni!
  Zanima me sledeče. V prvem roku sem se vpisala na biotehniško fakulteto v Ljubljani (1.letnik). Ker pa me smer biopsihologije bolj zanima bi se sedaj v drugem roku vpisala v Koper in v Ljubljani izpisala. Tudi v študentski dom se poslala prijavnico do 16.8.2019 v Ljubljani. Zanima me kako je sedaj s to vpisnico v ŠD ali jo lahko prenesem v Koper? Za odgovor se vam zahvaljujem
  Lp.

  • Pozdravljeni,

   vaše vprašanje smo posredovali ŠD in vam odgovorimo, takoj ko prejemo odgovor.

   Lp,
   ekipa portala MestoMladih.si

 17. Pozdravljeni!
  Po opravljeni letosnji maturi sem se v prvem roku vpisal na studij mehatronike in bil tam tudi sprejet. Sedaj sem prisel do spoznanja da me bolj veseli ekonomija in bi se zelel tja tudi prepisati ter studij na tem programu v tem letu tudi zaceti. Zanima me kako bi lahko to izvedel. Se vnaprej zahvaljujem!

  • Pozdravljeni,

   če ugotovite, da vam izbrani študij ni všeč, se lahko do 15. oktobra, torej na začetku študijskega leta, iz fakultete izpišete, brez da bi izgubili bonus prepisa oz. zamenjave študija. Vendar pa se na Ekonomsko fakulteto verjetno ne boste mogli več vpisati, saj bodo do takrat že zaključili z vpisi; saj se tudi vpisi do zpolnitve mest zaključijo že prej.

   Tako da bi bilo najbolje, da preverite, na Ekonomski fakulteti, če bodo imeli vpise do zapolnitve mest. Oz. se letos vpišete v en drug program, druge fakultete, kjer izobražujejo ekonomijo, potem pa se prepišete na ekonomsko fakulteto. (Preverite pa, ali vam priznajo opravljene predmete, kakšna so druga merila prehoda.)

   Morate pa pohiteti, saj se mesta polnijo; vpisi do zapolnitve mest pa potekajo okvirno med 25. in 30. septembrom.

   LP,
   ekipa portala MestoMladih.si

 18. Pozdravljeni,
  vpisan sem na podiplomski študij, za katerega pa sem ugotovil da ni zame. Ali je moja edina možnost da se prepišem šele naslednje leto ali je še vedno možen vpis na drug program tudi po začetku študijskega leta?
  Hvala in LP

  • Pozdravljeni,

   redni vpis po začetku študijskega leta ni več mogoč, saj so vsi roki in prosta mesta že končani oz. mesta zasedena. Tudi rok do zapolnitve prostih mest na fakultetah, se zaključi pred uradnim začetkom študijskega leta (1.10.).

   Lp,

   ekipa portala MestoMladih.si

 19. Pozdravljeni,
  brala sem, da se je pred vpisom na drugo fakulteto treba izpisati iz te, na katero si trenutno vpisan. Zanima me, če to pomeni, da ne morem na moji fakulteti končati letnika (v mojem primeru 2.) in potem oktobra začeti s študijem na drugi fakulteti? Oz. mi ostane le drugi prijavni rok, za katerega pa ni nujno da bo željena fakulteta razpisala mesta…
  Če bi se izkazalo, da mi študij, na ti drugi fakulteti ne leži- bi se lahko potem (izredno) vpisala v 3.letnik prejšnjega študijskega programa? Zanima me še to- “bonus,” ki bi ga koristila je v okviru dodiplomskega študija – na dodiplomski študij bi se lahko vpisala redno?

  Hvala za odgovore!LP

  • Kaja pozdravljena,

   brala sem, da se je pred vpisom na drugo fakulteto treba izpisati iz te, na katero si trenutno vpisan. => Tako je.

   Zanima me, če to pomeni, da ne morem na moji fakulteti končati letnika (v mojem primeru 2.) in potem oktobra začeti s študijem na drugi fakulteti? Oz. mi ostane le drugi prijavni rok, za katerega pa ni nujno da bo željena fakulteta razpisala mesta… => Če se izpišete recimo v decembru 2019, potem ste vse do naslednjega oktobra 2020 brez statusa (in pravic, ki vam jih študentski status prinaša); fakulteta vas obravnava kot študenta brez statusa (navadno to pomeni omejeno opravljaje obveznosti) oz. pavzerja. Zato je navadno bolje, da se izpišete tik preden se boste vpisali na novo fakulteto, do takrat pa nadaljujete na sedanji fakulteti in opravite obveznosti (morda se vam jih del na novi fakulteti tudi prizna, o tem odloča vsaka fakulteta posebej). Na novo fakulteto se lahko vpišete v 1. letnik v 1. roku razpisa (redno le če še niste koristili bonusa prepisa ali ponavljanja letnika). Če bi se pa želeli prepisati, tako da bi se na novi fakulteti vpisali v 2. ali 3. letnik, pa o tem odloča nova fakulteta, saj je to odvisno kako podobna sta si študijska programa in katere predmete vam lahko priznajo.

   Če bi se izkazalo, da mi študij, na ti drugi fakulteti ne leži- bi se lahko potem (izredno) vpisala v 3.letnik prejšnjega študijskega programa? => to bi potencialno lahko naredili, vendar vam mora fakulteta to odobriti; navadno imajo posamezne fakultete določene tudi posebne pogoje, če študij pri njih prekinete za več kot 2 leti.

   Zanima me še to- “bonus,” ki bi ga koristila je v okviru dodiplomskega študija – na dodiplomski študij bi se lahko vpisala redno? => tu mislite verjetno na podiplomski študij?; če na dodiplomskem koristite “bonus”, se na podiplomski študij lahko vpišete redno, saj gre za II. stopnjo izobraževanja. Če pa mislite na koriščenje ob prepisu iz ene fakultete na drugo (kot opisujete načrt zgoraj), pa boste bonus (tj. prepis) izkoristili.

   LP,
   ekipa portala MestoMladih.si

 20. Pozdravljeni,
  v spomladanskem roku ne bom sprejeta na željen univerzitetni študij, zato bom naslednje leto v spomladanskem roku zviševala maturo. A ker prihodnje šolsko leto ne bom vpisana na noben študij, status dijaka pa imam le še do 30.9, bom tako v letu 2021/2022 brez statusa, ki bi mi omogočal delo prek študentskega servisa, ter zagotovljeno zdravstveno zavarovanje. Na spletu sem zasledila, da je možen tudi vpis na visoko ali višjo šolo, preko katere bi pridobila status študenta za prihodnje leto, ker pa naj bi bila visoka in višja šola ločeni od univerze, z vpisom na visoko ali višjo šolo ne bi izgubila možnosti ponavljanja letnika ali prepisa. Ali ta podatek drži, torej ali sta univerzitetni študij in visoko in višje šolski res popolnoma ločena drug od drugega in ali ob vpisu na višješolski študij res ne izgubim možnosti prepisa ali ponavljanja, ki bi ga če bi se vpisala na univerzitetni študij? Hvala vam za odgovor

  • Pozdravljeni,

   Najprej da pojasnim razliko med visoko šolo in višjo šolo. Pod visokošolsko izobraževanje sodijo tako univerzitetni kot tudi visokošolski programi, na te programe se vpisujete preko eVŠ. Medem ko je višja šola, ena stopnja nižje, in vpis vodi višješolska prijavna služba. Torej gre za 2 ločeni stopnji izobraževanja. Če se letos vpišete na višjo šolo, se lahko prihodnje leto vpišete na visokošolsko izobraževanje redno (t.i. bonusa ne koristite, saj gre za različni stopnji izobraževanja). Ob vpisu na višjo šolo pridobite pravico do dela preko študentskega servisa in druge pravice povezane s statusom.
   Pazite edino na roke za vpis na višjo šolo, ki se razlikujejo od rokov za visokošolsko izobraževanje:
   • Podatki o prostih mestih za drugi prijavni rok bodo objavljeni do 23. avgusta 2021 na spletni strani Višješolske prijavne službe https://vss-ce.com/vps in na spletnih straneh višjih strokovnih šol.
   • Višje strokovne šole bodo do 10. septembra 2021 v drugem prijavnem roku obvestile vse kandidate o roku za opravljanje preizkusa posebne nadarjenosti oziroma psihofizične sposobnosti.
   • Višješolska prijavna služba bo do 23. septembra 2021 kandidate, ki so se za vpis prijavili z drugo prijavo, pisno seznanila z izidom izbirnega postopka.

   Lp,
   Ekipa MestoMladih.si

 21. Pozdravljeni,
  Mene zanima, če se kdo izpiše iz ene od smeri na fakulteti, če se lahko jaz vpišem not namesto njega v to smer (na začetku študijskega leta)?

  • Pozdravljeni,

   da bi bilo to na kakšni fakulteti mogoče res še nismo zasledili. Študente obravnavajo individualno in ne po sistemu “en izpis, drugi vpis”.

   LP,
   Ekipa MestoMladih.si

 22. Pozdravljeni,
  trenutno končujem dodiplomski študij fizioterapije in sem ugotovila, da ta poklic ni zame. Rada bi se vpisala na podiplomski študij na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. Če sem prav seznanjena je to z opravljanjem diferencialnih izpitov mogoče. Skrbi pa me, da bom imela “luknjo” v znanju brez dodiplomskega študija iz tega področja.
  Lp

  • Pozdravljeni,

   deficitarni izpiti so namenjeni ravno temu, da po pospešenem “urniku” pridobite vpogled in znanje predmetov, ki jih niste poslušali na fakulteti. Če bi se vam zdelo na predavanjih v II. stopnji, da vam določena znanja manjkajo, se še vedno lahko pogovorite s profesorji, ki radi priskočijo na pomoč in svetujejo, katere predmete oz. poglavja bi morali morda dodatno predelati oz. poglobiti znanje.

   LP,
   Ekipa MestoMladih.si

 23. Zdravo,
  jaz sem vpisan v 1. Letnik ekonomske fakultete in sem ugotovil da me študij ne zanima. Kdaj moram oddati prijavo za vpis na drugi faks, ali lahko pocakam do poletja ali moram ze zdaj ko se dijaki vpisujejo oddati prijavo, kako je s tem. Smer, katera me zanima ni na ekonomski fakulteti in po navadi nima omejitve vpisa.
  Hvala vnaprej za odgovor.
  LP

  • Pozdravljeni,
   prijavo oddate v rokih, ki veljajo za letošnje maturante, torej med 15. feb in 18. marcem.
   Iz EF pa se izpišite šele nekaj dni pred vpisom na novi faks, da tako ohranite status študenta do takrat.

   LP,
   Ekipa MestoMladih.si

 24. Živjo,
  Letos sem vpisal prvi letnik v Univerzi v Ljubljani, vendar pa želim da se prepišem na drugi smer. Na mojem trenutnem smeru in na smeru v kateri se želim vpisat obstaja veliko podobnih predmetov in morda se bom lahko vpisal takoj v drugi letnik drugega smera (po merilih za prehode). Zanima me kako da uradno preverim ali izpolnjujem pogoje za vpis v drugi letnik pred 18. marcem, ker, če se izkaže da ne izpolnjujem pogoje, bi se vpisal v prvi letnik tega smera.

  Hvala v naprej,

  LP

  • Pozdravljeni,

   najbolje je kontaktirati referat potencialne nove fakultete in pri njih preveriti, ali ustrezate merilom. Pošljite jim tudi opise predmetov na trenutni fakulteti (objavljeni so navadno vedno na spletni strani), da bodo lahko primerjali predmete oz. programe.

   Lp,
   Ekipa MestoMladih.si

 25. Zdravo,
  Trenutno obiskujem 2. letnik FVV na smeri varnosti in policijsko delo in se nameravam v 3. letnik prepisati na drugo smer (informacijska varnost), ki je na isti fakulteti. To bom naredil zato, ker bi rad diplomiral na smeri informacijske varnosti. Me pa zanima naslednje: če bi se po končani diplomi odločil za magisterij drugje (npr. magisterij na fakulteti za ekonomijo), ali bo to še vedno mogoče glede na to, da sem se že med dodiplomskim študijem prepisal na drugo smer.

  Hvala v naprej za odgovor,

  Lp.

  • Pozdravljeni,

   ja, za magisterij se lahko odločite na drugi fakulteti, ne glede na to, da ste se prepisali; saj gre za različni stopnji študija.

   LP,
   Ekipa MestoMladih.si

 26. Pozdravljeni!
  Zanima me sledeče. V prvem roku sem se vpisala na fakulteto za varnostne vede v Ljubljani (1.letnik). Ker pa me smer upravljanje z okoljem bolj zanima bi se sedaj v drugem roku vpisala v Novo mesto in v Ljubljani izpisala. Sedaj me zanima, ali lahko pridem na vpis upravljanje z okoljem, čeprav sem bila sprejeta na varnostnih vedah, ki mi ne ustreza.

  • Pozdravljeni,

   ste se že prav vpisali na fakulteto ali ste zgolj prejeli obvestilo, da ste sprejeti? To se namreč razlikuje. Dokler se vi na fakulteti ne vpišete, lahko kandidirate na 2. prijavnem roku (torej “zavrnete” prijavo za vpis iz 1. kroga). Če pa ste se že vpisali na fakulteti, pa se probajte izpisati, da boste lahko oddali prijavo na 2. prijavnem roku.

   Lp,
   Ekipa MestoMladih.si

 27. Pozdravljeni,
  sem študent prvega letnika ekonomije in sem prišel do spoznanja da ta faks ni zame, tako da se bom naslednje leto prepiisal. Zanima me na katere datume moram biti pozoren da ne zamudim vpisa v prihodnje šolsko leto in ali se moram iz trenutnega faksa izpisati še pred vpisom na novo fakulteto.

  Hvala v naprej,
  LP.

 28. Pozdravljeni,
  obiskujem prvi letnik na fakulteti
  in sem ugotovila, da je trenuten študij na katerega sem vpisana prezahteven zame in ga ne bom opravila, zato se zanimam za menjavo študija. Zanima me, kako bi bilo pri tem s Zoisovo štipendijo, če bi jo morala vračati, ker tega letnika ne bom opravila in pa če bi se v prvem letu na novi fakulteti lahko prijavila za državno štipendijo. Zanima me tudi, če bi menjava študija vplivala na prejemanje družinske pokojnine.

  Hvala v naprej,
  LP

  • Pozdravljeni,

   hvala za vprašanje. Če letnika ne zaključite, boste morali Zoisovo štipendijo vračati; saj jo prejemate za letnik, ki ga trenutno obiskujete.
   Glede vpliva na družinsko pokojnino pa preverimo pri CSD in vam sporočimo odgovor.

   Lp,
   Ekipa MestoMladih.si

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ