Prijava na e-nasvete

VIDEO: učenje – Moja soba vs. Knjižnica

Kako se je učiti doma?

Svojo sobo imaš najverjetneje urejeno po svojem okusu – miza, stol, računalnik, postelja.  Nekje na omari je še radio in na stenah so nalepljeni plakati in sličice.  Da bi se uspešno učili doma, je treba imeti močno samodisciplino, ki nas bo držala pri mizi in stran od motečih dejavnikov, ki so v domačem okolju kar pogosto prisotni. Hladilnik je velikokrat preblizu in bratec, ki pride v sobo medtem ko se ravno skušamo osredotičiti na snov, nas pogosto odmaknejo stran od tistega, pri čemer bi morali biti. Najverjetneje tudi telefona nimaš izklopljenega in ko soseda pozvoni na vrata, z ravnokar pečenim biskvitom ne moreš kaj, da je ne bi pozdravil.

Vse to so moteči dejavniki, ki te zlahka zmotijo pri učenju in delu. Pa vendar, tudi učenje doma ima svoje prednosti. Ker imaš svoj mir, lahko bereš snov naglas, ali pa povabiš prijatelja in se učita skupaj. Če se ne moreš učiti v tišini, si lahko prižgeš radio, ampak pri tem bodi pazljiv, da ne bo preglasno, prav tako pa mora biti glasba primerna za učenje.  Najbolj primerna za ohranjanje pozornosti je klasična glasba.  Ta naj bi pomirjala in hkrati spodbujala učinkovitost spomina. Še ena stvar je, ki ti lahko doma olajša učenje.  To je barva tvoje sobe.  Modra naj bi spodbujala razmišljanje in pomagala pri ohranjanju koncentracije, rožnata barva pa na človeka deluje ravno obratno!

Učenje v knjižnici

Nekateri dijaki in študentje se odločijo za učenje v knjižnici.  Razlogi za takšno odločitev so različni:

  • življenje v dijaškem ali študentskem domu, kjer mirno okolje za uspešno učenje ni ravno vsakodnevna ponudba,
  • doma je veliko družinskih članov in se oseba rajši umakne v svoj prostor,
  • vzdušje učenja,
  • dostop do interneta in
  • ponudba potrebne literature.

Zagotovo velja, da je učenje v knjižnici učinkovito že zaradi “učenjaškega vzdušja”, ki je tam prisotno.  Ljudje so mirni, sedijo za mizami, ob kupu knjig in barvnih flomasterjev, berejo, si zapisujejo, se učijo.  Že iz tega razloga se nekateri v takšnem okolju lažje zberejo in ohranjajo koncentracijo učinkovito, skozi nekaj ur učenja.  V nasprotju z učenjem doma je tukaj bistveno manj motečih dejavnikov:

  • mobiteli so na “potiho,”
  • hrana prepovedana,
  • šepeta se in ne govori naglas.

Tako ti ne preostane drugega, kot da se tudi ti, tako kot ostali, poglobiš v knjigo in užiješ nova znanja! Vendar – nekaterim ravno učenje v knjižnici predstavlja oviro: “Preveč je ljudi, samo naokoli gledam, opazujem, kaj drugi berejo, se sprehajam naokoli in listam vse ostale knjige in revije, razen tistih, ki bi jih moral.”  To so besede študenta, ki se v knjižnici nerad uči.

Zatorej je treba ohranjati svoj red in samodisciplino tako pri učenju doma kot v knjižnici!

Ne pozabite na kozarec vode ali soka ob učenju, in seveda kratke odmore, ki pripomorejo k temu, da ohranite zbranost na vrhuncu.  Menda si možgani zapomnijo bistveno več, če na vsakih 45 minut intenzivnega učenja naredite 5 minutni odmor! Za konec pa še pomladni nasvet:  ob toplejših dnevih, katerih bo vse več, se knjiga dobro bere tudi na klopci v parku, ob toplem soncu in petju mestnih ptic.  Zbere se vas lahko tudi več in v naravi skupaj ponavljate snov.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ