Prijava na e-nasvete

Napačna prepričanja študentov

Napačna prepričanja študentov o današnjem hitro spreminjajočem se svetu, kjer konkurenca na trgu dela nikoli ni bila bolj živa. Pomembno je, da se vsak študent in bodoči iskalec zaposlitve zaveda ključnih dejavnikov, ki vplivajo na njegovo karierno pot. Trenutno stanje na trgu dela zahteva od vsakega posameznika ne le diplomiranja, ampak tudi nenehno prilagajanje, učenje in izpopolnjevanje.

Napačna prepričanja študentov in vaša vprašanja

1. Končal sem študij, kje je služba

Nihče vas po koncu študija ne bo čakal s službo. Prav tako je ne bo nihče poiskal namesto vas. Zato se zavedajte, da je konkurenca med iskalci zaposlitve huda, pri sebi pa razmislite, kakšna je vaša ekstra lastnost, po kateri se razlikujete od vseh ostalih.

2. Ena služba za celo življenje

Diploma in ena služba za celo življenje je popolna formula za karierni propad. Ker je današnji poslovni svet nestabilen, enako pa se dogaja tudi s korporacijami in ne nazadnje z javno upravo, bodite pripravljeni na to, da zamenjate službo vsaj od 5- do 10-krat v različnih podjetjih na različnih pozicijah, lahko tudi na istem področju. Nikoli ne izpustite priložnosti za novo službo.

3. Nisem tehnični tip

Vsi vemo, da nas je tehnološki razvoj skoraj prehitel in da so generacije za nami vedno bolj tehnološko razvite. Zato vlagajte v tehnologijo in se učite na tem področju. Izgovor, da niste dobri s tehnologijo, ne zdrži, saj živimo v 21. stoletju, ko je tehnologija del vašega vsakodnevnega življenja. Nove tehnologije morate poznati in znati uporabljati, drugače vas bo nadomestila mlajša konkurenca, ki z novimi tehnologijami nima problemov.

4. Kočno sem konec z učenjem

Če mislite, da se z diplomo konča tudi izobraževanje, potem se pošteno motite. Dober delavec ve, kaj se dogaja na njegovem področju v tujini, kaj so novosti in katere so vodilne spretnosti na delovnem mestu. Zato si dnevno vzemite uro za branje o svoji branži in se učite. Vlagajte vase z osebno rastjo na različnih področjih, nova znanja nikoli ne škodijo.

5. Vedno se lahko zanesem na starše

Na nek način drži, vseeno pa naj vaši starši ne bodo vaša varnostna mreža. Če ste starejši od 18 let, potem vas niso dolžni reševati iz vaših napačnih odločitev. Prav tako ne računajte, da vas bodo po koncu študija, če ne dobite službe, oni preživljali. Stari ste dovolj, da skrbite za svoje lastne finance. Mislite na to že prej in si naredite načrt.

6. To mi je čisto predaleč

Če še nimate svoje družine ali pa svojega lastnega prebivališča, potem naj to ne bo izgovor za iskanje službe na drugem koncu Slovenije. Prav tako morate biti pripravljeni na to, da večina večjih podjetij pošilja svoje zaposlene tudi v tujino. Bodite prostorsko fleksibilni.

7. Davke mi bo izračunala država

Res je, da se vam v študentskih letih z davčnimi zadevami še ni treba ukvarjati. Vseeno pa vložite nekaj časa v to, da postanete davčno pismeni. To pomeni, da se izobražujete o davkih in pravnih postopkih. Ne nazadnje boste morali kasneje prihodke davčno optimizirati.

8. Zdravstveno zavarovanje imam urejeno

Res le za nekaj let. Bodite pripravljeni, da bo treba v prihodnosti vedno več zdravstvenih storitev plačati, za zdravje pa vemo, da je nepredvidljivo. Zato varčujte tudi za to že sedaj.

9. Tega mi pa ne bodo govorili

Pomembna je tudi čustvena stabilnost. Ne boste vedno vsem všeč. Pripravljeni bodite na kritiko in jo sprejmite z dvignjeno glavo. Ne jemljite vseh stvari osebno in naj vas ne prizadenejo.

10. Službo imam, sedaj pa kredit

Pridobiti kredit, takoj ko dobite službo, je skoraj misija nemogoče. Zato razmislite o varčevanju že sedaj. Naredite si finančni načrt za svoje življenjske cilje.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

1 komentar

 1. Kot nekdo, ki je že 3 leta brezposelen, vam bom odgovoril na vsa zmotna vprašanja, ki so bila navedena zgoraj:

  1. Končal sem študij, kje je služba:
  že od malega so nas učili, da smo s faxom boljši in, da je služba zagotovljena. Zakaj bi potem izgubljali čas s fax-om, če imamo iste zaposlitvene možnosti, kot nekdo s srednjo šolo?

  2. Ena služba za celo življenje:
  in zakaj ne? Razen, če želiš tvegati, dati odpoved nakar ugotoviš, da te v drugi službi nočejo.

  3. Nisem tehnični tip:
  skoraj nemogoče v tem času

  4. Kočno sem konec z učenjem:
  ko je treba nekaj storiti je učenje, precej bolj “zabavno”, kot pa neko prežvekovanje snovi, ki je ne boš nikoli potreboval

  5. Vedno se lahko zanesem na starše:
  zakaj so nas potem spravili na ta svet? Nikogar nismo prosili, da se rodimo.

  6. To mi je čisto predaleč:
  mladi smo oropani vsega in smo brez počenega groša. In sedaj pričakujete, da bomo na minimalcu, se preselili in plačevali najemnino v znesku celotne plače in živeli od prepečenca?

  7. Davke mi bo izračunala država:
  država vzame v vsakem primeru

  8. Zdravstveno zavarovanje imam urejeno:
  kako in s čim? Da o sposobnosti zdravnikov ne komentiram…

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ