Prijava na e-nasvete

Zaposlovanje mladih

Po zaključku študija stopajte na trg dela z velikim zanosom in predvsem aktivno. Zaposlovanje mladih predstavlja osrednji izziv, s katerim se lahko srečate pri vstopu na trg dela. Pomanjkanje formalnih delovnih izkušenj. Zavod RS za zaposlovanje vam za to na različne načine nudi podporo pri iskanju prve zaposlitve.

Mladi lahko z vpisom v evidence Zavoda dobite svojega osebnega svetovalca, ki nudi prilagojeno svetovanje glede na osebni profil iskalca zaposlitve. Svetovanje zajema vse od informiranja o trgu dela in delodajalcih, do oblikovanja zaposlitvenih ciljev, kariernega svetovanja in usmerjanja, do nasvetov glede priprave življenjepisa in vloge za zaposlitev.

Marca 2023 je bilo v evidenci brezposelnih oseb registriranih 4.411 mladih med 1524 in 4.894 mladih 2529 let, kar skupaj predstavlja 18,5 % vseh registriranih brezposelnih oseb.

Z vpisom v evidenco brezposelnih oseb poleg osebnega svetovanja pridobite še možnost vključitve v programe Aktivne politike zaposlovanja in nekatere druge programe. Ti programi vam omogočajo, da pridobite prve delovne izkušnje ali nove kompetence. Pomagajo vam na nadaljnji karierni poti.

SPODBUDE ZA ZAPOSLOVANJE MLADIH

Hitrejši vstop mladih na trg dela:

Subvencija za zaposlitev: Omogoča hitrejši prehod mladih brezposelnih oseb starih do 25 let v zaposlitev za nedoločen čas, pri delodajalcih, izbranih na javnem povabilu. Vključeni mladi ob pomoči izkušenega mentorja pridobivajo delovne izkušnje in kompetence. Poleg tega se morajo tako vključene osebe kot tudi mentorji usposabljati ali izobraževati pri zunanjih izvajalcih. Z namenom pridobitve dodatnih kompetenc v trajanju vsaj 30 pedagoških ur, zaželeno iz digitalnih vsebin. Delodajalcem Zavod omogoča višjo subvencijo, če mlade ob zaposlitvi vključijo v kolektivno prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje. Subvencija znaša od 300 do 490 € na mesec za največ 18 mesecev. Skupaj lahko delodajalec prejme od 5.400 do 8.820 € na osebo. Višina subvencije je odvisna od trajanja brezposelnosti, izobrazbe mladih in njihove vključitve v prostovoljno pokojninsko zavarovanje.

Zelena delovna mesta

Subvencija za zaposlitev: omogoča zaposlovanje brezposelnih oseb, tudi mladih, na zelenih delovnih mestih za nedoločen čas. To velja pri delodajalcih, izbranih na javnem povabilu. Subvencija, ki jo Zavod izplačuje delodajalcem, znaša 680 € na mesec za največ 12 mesecev.

Oprostitev plačila prispevkov za nove samozaposlene

Kdor se odloči za samostojno podjetniško pot, je ob prvem vpisu v poslovni register oproščen plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. V prvem letu v višini 50 % in v drugem letu poslovanja v višini 30 % prispevkov, obračunanih od zavarovalne osnove.

Vračilo prispevkov za prvo zaposlitev

Spodbuda velja za mlade do 26. leta in za matere otrok do 3. leta starosti, ki se prvič zaposlijo za nedoločen čas in ostanejo pri istem delodajalcu neprekinjeno zaposleni vsaj 2 leti. Delodajalec dobi vrnjenih 50 % prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za prvo leto zaposlitve. Za drugo leto pa 30 %.

Davčna olajšava za zaposlitev oseb

Delodajalci lahko uveljavljajo znižanje davčne osnove za 24 mesecev zaposlitve:

 • v višini 45 % plače zaposlene osebe. Največ v višini davčne osnove, in sicer za osebe, mlajše od 29 let, in za osebe, ki se želijo zaposliti v poklicu (op.: seznam poklicev iz Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju). Za tistega, ki na trgu dela primanjkuje iskalcev zaposlitve, ob čemer je pomembno, da pri istem delodajalcu ali z njim povezani osebi v zadnjih 24 mesecih še niso bile zaposlene;
 • v višini 45 % plače zaposlene osebe. Največ v višini davčne osnove, in sicer za osebe, mlajše od 25 let, ki se zaposlujejo prvič.

  Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

  Sodelujoči strokovnjak

  PODOBNE INFO

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

  PREBERI VEČ