Prijava na e-nasvete

Hitro branje

Strokovnjaki so namreč ugotovili, da je večina ljudi sposobnih prebrati med 1800 in 2000 besed v minuti. Se vam to zdi nemogoče? Spretnost se imenuje hitro branje in z njo lahko občutno skrajšate čas, ki ga potrebujete za to, da preberete leposlovno knjigo ali pa da predelate ‘debelo bukvo’ pred izpitom.Seveda pa se tega morate najprej naučiti.

Najprej se moramo zavedati, da takšne hitrosti ne moremo doseči z glasnim branjem ali branjem, ko si v glavi po tiho govorimo besede, ki jih beremo. Še pomembnejše pa je, da vzamemo v zakup, da se te spretnosti moramo najprej naučiti, potem pa vaditi in vaditi, in šele tako bomo lahko dosegli želeni cilj. Seveda obstajajo tudi delavnice za hitro branje, ki pa navadno niso poceni. Hitrega branja pa se lahko naučimo tudi sami. Za začetek se moramo navaditi, da pri branju ves čas spreminjamo hitrost. Za hitro branje namreč potrebujemo visoko mero koncentracije, ki je ni mogoče držati dolgo. Predvsem pa se je potrebno navaditi, da izluščimo bistvo. Tako kot pri študijski snovi, ki vsebuje nekaj pomembnih stvari in precej nepotrebnega balasta, so tudi knjige pisane tako, da so nekatere besede pomembne, druge pa potrebne zgolj za povezovanje glavne vsebine.

Nekaj nasvetov za hitro branje

  • Če med branjem gledate malo nad tekst, boste brali hitreje. Če gledamo tekst na sredini, se namreč oči zatikajo. Ugotovite, katera je vaša najbolj optimalna višina.
  • Pri branju si pomagajte s prstom. Hitreje boste brali in lažje pospeševali, če boste s pogledom sledili prstu.
  • Spreminjajte hitrost branja glede na zahtevnost teksta. Lahke dele teksta preberete hitreje, zahtevnejše pa bolj počasi.
  • Velja tudi, da je smiselno brati dvajset odstotkov od levega in desnega roba, saj imamo zmožnost, da preberemo tudi tiste črke ali besede, na katere nismo osredotočeni.
  • Predvsem pa mora biti naš cilj, da prenehamo s subvokalizacijo – izgovarjanjem besed v svoji glavi. Pri tem namreč aktiviramo samo naš avditiven oziroma slušni spomin, vizualnega pa ne, čeprav je prav ta tisti, ki nam pomaga do veliko hitrejšega pomnjenja. Kljub temu pa je dobro, da si, vsaj pri učenju, nekatere besede še vedno povemo na glas, saj se bodo tako lažje vtisnile v naš spomin. Pomembno pa je, da je to res samo nekaj besed, saj drugače stvar izgubi smisel.

Vaja:

  1. Na uri naravnajte alarm na 1-minutni interval. Začnite brati. Po 1 minuti prenehajte z branjem in preštejte, koliko vrstic ste prebrali.
  2. Podvojite količino teksta. Če ste prvič v 1 minuti prebrali 15 vrstic, morate zdaj v 1 minuti prebrati 30 vrstic. Treba je obvezno priti do konca, tudi če se razumevanje prebranega zmanjša.
  3. Ponovno dodajte prvotno število vrstic. Če ste prvič prebrali 15 vrstic, preberite zdaj 45 vrstic v 1 minuti. Treba je obvezno priti do konca ne glede na razumevanje prebranega. Nekajkrat ponovite vajo, nato se lotite branja z normalno hitrostjo. Opazili boste, da se je hitrost vašega branja povečala.

250 besed / minuto: povprečna hitrost branja

450 besed / minuto: meja, pri kateri v mislih ne izgovarjamo več besed

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ