Prijava na e-nasvete

Top osebni finančni nasveti

Privarčujete lahko praktično na vsakem koraku – prehrana, oblačila, prevoz, če se le malo znajdete. A primarno morate najprej vedeti, kam gre vaš denar. Če tega podatka nimate, potem niti ne morete vedeti, kje zapravite preveč. A vendar, je ključno, da se vedno pred nakupom vprašate, ali je to tisto, kar res potrebujete, in ali je ta cena najugodnejša? Vedite, da nič ni samoumevno, ampak se raje ozrite naokrog in primerjajte cene.

Top finančni nasveti

Vsakič, ko dobite denar, ga pravilno usmerite. Prej, ko se boste na to navadili, prej boste osvojili sistem in veliko lažje vam bo, ko se boste enkrat zaposlili. Takrat boste že zelo dobro osvojili sistem, da vam ne bo treba živeti od plače do plače. Potrebno je načrtovanje porabe. Navadno vsi veste približno, koliko mesečno lahko pričakujete in skladno s tem lahko vnaprej določite vašo porabo. Pomembno pri tem je, da nikoli ne porabite vsega, kar zaslužite, temveč vedno porabite manj, kot zaslužite.

Kako uravnotežiti izdatke

Obstaja pravilo 10:10:80, ki velja za ‘sveto’ pravilo razporejanja denarja in velja za vse, ne glede na njihov status (študent, s. p., zaposlen drugje itn.). Od prihodkov, ki jih dobite, bi morali samodejno 10 % usmeriti za dolgoročne cilje. Navadno študentje hrepenite po lastnem avtomobilu, nepremičnini itn. Drugih 10 % bi morali nameniti za kratkoročne cilje – ti so znotraj enega leta – počitnice, plačilo zavarovanja avtomobila (tisti, ki imate ta strošek) in drugi večji izdatki (šolnina). Razliko 80 % prerazporedite po kategorijah, ki jih imate.

Kako pripravite finančni načrt

Pogosto se ne loči kaj je finančni načrt in kaj je načrt porabe. Osebni finančni načrt vključuje tako načrt porabe (osebni proračun), upravljanje z likvidnostjo, načrt zaščite, financiranja (za tiste, ki potrebujejo kredit za nakup nepremičnine), načrt varčevanja … Za začetek določite cilje, ki jih želite doseči v naslednjih letih – od kratkoročnih do dolgoročnih in jih natančno opredelite z zneskom ter navedite tudi časovni okvir.

<strong>Zlato pravilo varčevanja</strong>

10%, 10%, 80%

Test koliko in kje lahko privarčujete

Zanimiva je primerjava med tem, kako je, če že starši npr. začnejo varčevati za nas, takoj ob rojstvu (za vaš študij, kot del kupnine za stanovanje) in nam namenijo cca 50 EUR, varčujejo 18 let (pri tem ne gre za bančno varčevanje ali klasično življenjsko zavarovanje). V tem obdobju lahko privarčujejo 20.000 EUR. Na drugi strani, lahko pri 18-tih letih (ko jih prosimo za finančno pomoč) najamejo kredit v višini 20.000 EUR in potem naslednjih 18 let plačujejo kredit z obrokom v višini 135 EUR. Razlika je ogromna in še en dokaz več, zakaj je treba že zgodaj začeti varčevati, čeprav z majhnimi zneski. In če bi npr. s takšnim zneskom nadaljevali sami do npr. vašega 40 leta, bi lahko ob 7 % donosu privarčevali kar 123.000 EUR.

Pravila varčevanja

Najpogostejša napaka, ki jo lahko naredite, je da varčujete v finančnih produktih, ki jih sploh ne poznate. Pozanimajte se, kakšna so tveganja, kaj lahko pričakujete in čemu je produkt namenjen. Veliko mladih varčuje npr. v klasičnih življenjskih zavarovanjih, ki nikakor niso optimalna izbira. Zakaj ne? Ker že beseda zavarovanje pove, da ne gre v prvi vrsti za varčevanje in posledično plačujete visoke stroške. Druga napaka je ta, da najprej zbiramo produkte, namesto, da bi najprej poskrbeli za osnovne korake – kam želite priti in kdaj? Na podlagi načrta namreč lahko na koncu izbirate rešitve, pri čemer morate poznati produkte, sicer je bolje, da jih ne sklepate. Za začetek je treba poznati posamezne naložbene razrede in tveganja ter donosnost, ki je povezana z njimi, od tam pa nadaljujete.

<strong>Koraki varčevanja</strong>

  1. Preverite, kam gre vaš denar in porabo redno spremljajte.
  2. Držite se pravila 10:10:80 (najmanj 10:10).
  3. Privarčujte znesek v višini povprečne mesečne porabe in si tako prvega v mesecu sami nakažete svojo »plačo« (na ta način ne živite »od plače do plače«).
  4. Ustvarite varnostno rezervo, za najmanj 3 mesece (trikratnik povprečne mesečne porabe).
  5. Višek sredstev usmerjajte v dolgoročne cilje, vendar samo na podlagi načrta.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ