Prijava na e-nasvete

Osnove ličenja za različne oblike obraza

Prepoznavanje oblike obraza je eden od prvih in osnovnih korakov, preden se začnete ličiti, saj se vam v nasprotnem primeru lahko hitro zgodi, da se naličite neprimerno ali nepravilno.

Poznamo sedem osnovnih oblik obraza, in sicer: ovalni (obraz je dvakrat bolj dolg kot širok, nekoliko ožji je le pri čeljusti), okrogli (dolžina in širina obraza sta približno enaki), kvadratni (dolžina čela in čeljusti je približno enaka, čeljust je bolj izrazite oblike), podolgovati (obraz je dolg in vitek, z visokim čelom in ožjo brado), trikotni (obraz je v zgornjem delu širši), srčasti (v obliki srca, kjer so čelo in ličnici enako široki, čeljust pa ožja) in hruškasti (narobe obrnjen srčast obraz, torej čelo je ožje, spodnji del obraza pri čeljusti pa bolj širok).

Da boste lažje ugotovili, kakšno obliko obraza imate, vam spodaj ponujamo, kako:

– stopite pred ogledalo in si lase spnite v čop,

– vzemite barvico za oči, ustnice ali šminko in z njo narišite črto po zunanji liniji obraza,

– stopite korak ali dva stran od ogledala in poglejte, kakšno obliko narekuje črta, ki ste jo narisali.

Pomembne točke, na katere morate biti pozorni, so: začetek čela, linija spodnje čeljusti in stranski del od spodnjega dela ušesa proti ustnicam oz. bradi.

Pravilno ličenje glede na obliko obraza

Ne glede na obliko obraza, ki jo imate, vedno stremite k temu, da naredite obraz ovalne oblike. Pri tem lahko uporabite tehniko senčenja (angl. contouring) – temen puder ali senco na tistih mestih, kjer želite obraz optično zožiti. Obe strokovnjakinji poudarjata tri točke, ki se po navadi senčijo, to so izrazita poudarjena čeljust, močnejše ličnice in visoko čelo. Pri senčenju uporabljajte mat produkte, ki so naravnih tonov in so dva ali tri odtenke temnejši od vaše barve kože. »Najlažje vam bo, če se gledate v ogledalo in si čez obraz navidezno narišete ovalno črto, vse, kar “gleda” izven črte, pa senčite in dobro zabrišite!«, dodaja Modliceva. Črte zabrišite tako, da se bodo robovi zlili s kožo, pri osvetljevanju obraza (angl. highliting) pa osvetlite tiste dele obraza, ki jih želite poudariti.

Različne oblike oči in njihovo ličenje

Prav tako imamo ljudje različne oblike oči, poleg tega pa levo in desno oko pri posamezniku nista nikoli povsem enaki. Glede na to, kakšno obliko oči imate, skrbno izberite make up in jih tako naredite še bolj privlačne. Poleg klasičnega nanašanja maskare vam ponujamo nekaj nasvetov, kako nanesete senčilo, pri čemer pazite tudi na pravilno izbiro barve. Pri ličenju oči uporabljajte predvsem čopiče za blending in bodite pozorni, da se bodo barve med seboj prelivale, torej prehodi med barvami ne smejo biti vidni.

Ličenje oči

  • Široko razmaknjene oči: Oči so postavljene široko narazen. Običajno je razdalja med njima daljša, kot je dolžina enega očesa. Senčilo nanesite na zunanji kotiček očesa v obliki ležeče črke V, pri čemer pazite, da ne bo prešla polovice očesa. V notranjem kotičku očesa lahko uporabite temnejšo senco.
  • Blizu ležeče si oči: Oči so postavljene bolj skupaj. Razdalja med njima je krajša, kot je dolžina enega očesa. Senčilo nanesite na zunanji kotiček očesa v obliki manjšega trikotnika, dodatno pa še malo na zunanji del pod obrvmi. Bela ali bež senca optično razširi razdaljo med očesoma, zato jo nanesite v notranji kotiček oči.
  • Majhne oči/Viseča veka: Ob pogledu naravnost, se zgornje veke ne vidi. Posledično so oči ob odprtem pogledu ožje oziroma manjše. Senčilo nanesite po zgornji liniji veke, pri tem pazite, da bo črta od notranje proti zunanji strani vedno bolj temna. Dodatno uporabite temnejše senčilo tudi na najbolj udrtem delu pri zaprtem očesu.
  • Globoko ležeče oči: Oči so velike in nekoliko bolj udrte. Če gledate naravnost, zgornji del očesa malo prekrije veka. Senčilo nanesite samo po zgornji liniji veke. Naj bo črta malo bolj debela in močneje izrazita.
  • Velike oči: Pri pogledu naravnost, se vidi veliko veke. Senčilo nanesite na celotno veko, pri čemer še malo več barve nanesite na zgornjo linijo le-te.

Ne pozabite tudi na obliko obrvi, saj so zelo pomembne, kadar govorimo o celotnem ličenju. Obrvi morajo biti pravilno oblikovane in primerno osenčene glede na intenzivnost ličil na očeh.

Kako lahko obrvi pravilno oblikujete sami, svetuje Tina Modlic:

– Najprej jih pripravite na oblikovanje, tako da jih počešete z glavničkom za obrvi,

– s senčilom začrtajte začetek in konec obrvi (začnejo se na sredini nosnice in končajo diagonalno od nosne konice do zunanjega kotička očesa),

– s senčilom začrtajte pravilno obliko obrvi in nato začnite s puljenjem,

– populite obrvi, ki so zunaj linije spodaj in zgoraj, tako da postaneta obrvi simetrični (pri tem ne spreminjajte preveč naravne linije rasti obrvi),

– za konec obrvi počešite, dopolnite s senčilom, če je to potrebno in jih namažite z utrjevalcem za obrvi.

Dnevni in nočni make-up

Nočno ličenje

Pri celotnem ličenju poudarite tisto, kar vam je všeč, nepravilnosti pa poskusite čim bolj skriti. Dnevni make up naj bi bil manj izrazit. Kot pravi Tanja Ozimek, je lahko dovolj že senčilo nežnih odtenkov, maskara, svinčnik za oči in šminka ali glos v svetlo roza ali kožni barvi. V kolikor nimate težav s kožo, lahko namesto pudra uporabite samo korektor, pri čemer izberite odtenek, ki je enak vaši barvi kože na vratu.

Za nočni make up so priporočljivi močnejši odtenki in nekoliko več pudra. Odločite se, kaj boste poudarile in izberite le eno: oči ali ustnice. Večina deklet se odloči za videz zadimljenih oči, kjer so oči močno obrobljene s črno barvo, senčila pa so v barvah bele, sive, temno modre ali črne.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ