Prijava na e-nasvete

Kako čistimo brez čistil?

S kisom nad bakterije. Naravni uničevalec bakterij, ki nevtralizira vonj, je jabolčni kis. Vonj po kisu se hitro razdiši, zato v prostoru po čiščenju ne bo neprijetnega vonja. Primeren je za čiščenje vseh vrst površin (razen marmorja), predvsem v kopalnici in kuhinji.

S kisom in limono nad vodni kamen. Če vinski kis predhodno še pogrejete, lahko z njimodstranite tudi vodni kamenin tako očistite umivalnik, kad, školjko. Z njim lahko odlično očistite straniščno školjko: zmešajte nekaj kisa in soli ter z mešanico operite školjko. Prav tako lahko vodni kamen očistite z rezino limone, s katero zdrgnite površino, kjer je vodni kamen. Če kisu dodate malo limoninega soka, bo ta pomagal nevtralizirati vonj po kisu.

Limonin sok kot odlično razkužilo. Kislina limone ima lastnost, da med čiščenjem deluje antiseptično in antibakterijsko. Limonin sok zmešajte s kisom in sodo bikarbono. Dobili boste idealno čistilo za čiščenje vseh površin. Sodo lahko nanesete tudi na krhelj limone in z njim očistite madeže na kuhinjski površini.

Z limoninim sokom nad odtoke. Če iz vaših odtokov smrdi, pa nimate ustreznega sredstva, s katerim bi to odpravili, v odtoke vlijte vročo vodo, ki ji dodajte limonin sok. Za boljši zrak v prostoru vodi dodajte limonin sok in mešanico razpršite po prostoru.

Limona kot naravno belilo. Če se vam je na belih oblačilih naredil madež, tkanino (krpo) pokapajte z limoninim sokom, ki učinkuje kot naravno belilo.

Pomaranča in limona za čista okna. Zmešajte eno skodelico kisa, približno petnajst kapljic eteričnega olja limone in pomaranče ter malo mlačne vode. Mešanico prelijte v steklenico z razpršilom in razpršite po oknih. Za brisanje oken uporabite časopisni papir.

S sodo bikarbono nad maščobo. Če se vam je kje nabrala maščoba od peke ali pripravljanja kosila, lahko posodo ali pečico pustite čez noč namočeno z mešanico sode in vode. Če sodo nanesete na krpo, lahko z njo odlično očistite vse površine (steklo, porcelan, marmor, plastiko).

S sodo nad neprijetne vonjave. Ščepec sode bikarbone postavite na dno koša za smeti ali z njo očistite hladilnik. Če imate po pripravi hrane na rokah vonj po česnu ali čebuli, si roke zdrgnite s sodo.

Kavna zrna za boljši zrak. Če želite izboljšati zrak v omari, vanjo postavite nekaj zrn pražene kave. Prav tako lahko kavna zrna izboljšajo vonj v hladilniku – vanj postavite skodelico kavnih zrn, ki bodo ublažila vonj hrane.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ