fbpx
Domov Oznake Eko

Oznaka: eko

Oblačila lahko tudi zastrupljajo

Ali se kdaj vprašate, kje so nastala oblačila, ki jih nosite, kakšni procesi se uporabljajo za izdelavo, ali onesnažujejo okolje in ali morda vsebujejo škodljive snovi? Ste že kdaj zaznali neprijeten vonj ob vstopu v trgovino?

16 nasvetov za znižanje stroškov

Varovanje okolja je tesno povezano z zmanjšanjem stroškov, saj je večina ukrepov, ki so dobri za planet, dolgoročno koristna tudi za vašo denarnico. Podajamo vam praktične nasvete, ki se jih lahko držite vsakodnevno in ne potrebujejo večjih sprememb vašega življenja.

Tudi biohrana je lahko poceni

Zelo dobra rešitev je na primer, da biohrano kupimo direktno pri pridelovalcu. V Sloveniji obstaja veliko število registriranih ekokmetij, kjer se lahko s kmetom dogovorimo o nakupu bioizdelkov.

Vse o recikliranju

"Zmanjšaj porabo, ponovno uporabi in recikliraj!" Slogan, ki dobro opiše, kako bi morali dandanes vsi ravnati z odpadki. Prav gotovo ste že slišali za recikliranje, mogoče doma ali pa v šoli, nekatere šole pa so tudi vključene v projekt Eko šola in zato nekateri že pridno reciklirate in veste v katere zabojnike gre papir, steklo ali plastika.

Eko, bio ali kaj vmes?

Se radi zdravo prehranjujete in kupujete ekološko pridelano hrano? Na slovenskem trgu se lahko danes kupi veliko različnih proizvodov z oznakami, kot so ekološko in biološko, toda kaj pravzaprav te oznake pomenijo?

Hranilne ploščice in žitarice

Ob veliki prezaposlenosti, študijskih obveznostih in obštudijskem delu mnogokrat zmanjka časa za pripravo hranilnega, okusnega in zdravega obroka. Toda za optimalno delovanje organizma morate vanj vseeno vnesti dovolj snovi, ki dajejo moč. Tak obrok lahko nadomestite s hranilnimi ploščicami.

Kozmetika, ki ni testirana na živalih

Vsak izmed nas vsak dan uporabi vsaj eno stvari iz vrst kozmetike, pa naj bo za odišavljanje, ali za odpravljanje gubic, ali za vlaženje kože, itd. Na embalaži si navadno najprej preberemo, ali je izdelek klinično preizkušen oziroma varen za uporabo. Na žalost pa se ne zavedamo, da je nekdo moram preizkusiti izdelek pred nami, da lahko na embalaži vse to piše in navadno so to živali.

Slabe sestavine v kozmetiki

Velikokrat niti ne pomislimo, da nam lahko določene sestavine v kozmetiki škodujejo, saj je namen kozmetike, da nas polepša. A žal je sestavin, ki so v kozmetičnih izdelkih problematične, zelo veliko, vendar o tem ne more govoriti vsak, laik.

Lepota iz narave

Nekatere rastline, ki jih najdemo v naravi, so zelo koristne za nego kože in las. Pripravite si lahko čisto naravni, domači lepotni pripravek. Da pa boste vedeli kaj uporabiti, pa si preberite spodnji seznam, kjer smo zbrali najpogostejše rastline, ki jih najdete na domačem travniku.

Organska kozmetika

Katera kozmetika se zares šteje med naravno, kaj vsebujejo takšni kozmetični pripravki in katere oznake morajo imeti na embalaži? Vse to preberite spodaj in si certifikate zapomnite ali pa zapišete, da jih boste upoštevali naslednjič, ko boste kupovali kozmetiko.