Prijava na e-nasvete

Subvencije stanovanj

Subvencija znaša najmanj 20 % povprečne letne cene bivanja v študentskih domovih, študenti pa imajo letno zagotovljeno 10 mesecev subvencioniranega bivanja (od oktobra do konca julija). Tripartitna pogodba se sklene s tistimi najemodajalci, ki izpolnjujejo pogoje (npr. v bližini fakultet, največ šest postelj, največ dve postelji v eni sobi, ustrezno opremljene sobe …). Najemnina lahko znaša najmanj 60 in največ 120 €, subvencija pa znaša 40 €. V letu 2013/2014 je na voljo malo manj kot 2000 subvencij.

Pogoji

Oboji – študenti in zasebniki pa morajo izpolnjevati določene pogoje. Kaj moraš izpolnjevati ti kot študent?

  • državljan Republike Slovenije;
  • status študenta (študijski program je lahko redni ali izredni, pomembno je, da se izvaja najmanj 3 dni v tednu)
  • niste zaposleni
  • povprečni bruto dohodek na člana družine v preteklem letu ne presega 150 % povprečne bruto plače na zaposlenega
  • stalno prebivališče je oddaljeno minimalno 25 km od kraja študija (izjema za tiste, ki živijo v posebno težkih socialnih in materialnih pogojih in tiste, ki imajo do najbližjega postajališča javnega prevoza več kot 4 km)
  • niste bili izključeni iz študentskega doma.

Problemi glede usklajevanja

Usklajevanje subvencioniranega bivanja zasebnih najemodajalcev in študentov ter študentskih domov ali ostalih spletnih posredovalnic študentskih sob in stanovanj, je zelo pomembno, saj se tako izogne nepotrebnim komplikacijam in nesporazumom. Tisti zasebniki, ki oddajo oglas za stanovanje in imajo urejeno subvencionirano bivanje, bi morali oddajati stanovanje ali sobo le tistim študentom, ki imajo urejeno subvencionirano bivanje. Dogaja pa se, da nekateri zasebniki z urejenim subvencioniranim bivanjem oddajajo stanovanje ali sobo tudi študentom, ki nimajo urejene subvencije. In obratno – študentje z urejeno subvencijo prebivajo pri tistih zasebnikih, ki nimajo urejenega subvencioniranega bivanja. Zato morate biti študentje pozorni pri iskanju stanovanja ali sobe, saj če ne upoštevatate pogojev in pravil, ki jih narekuje subvencionirano bivanje, lahko zabredete v neljube težave.

Kako dobiti subvencijo?

Študenti morate biti pozorni na isti razpis in datume kot tisti, ki se vpisujejo v študentski dom. Prošnjo oddate preko elektronskega sistema eVŠ, in sicer do 12. avgusta 2013. Vlogo lahko izpolnite s kvalificiranim digitalnim potrdilom ali pa online, jo natisnete in pošljete po pošti. Več o celotnem postopku najdete v članku Prijava v študentski dom. Če boste bivanje le podaljšali, torej ste prejšnje leto že dobivali subvencijo, pa je končni datum za oddajo vloge 20. avgust 2013.

Zamenjava stanovanja za študentski dom

Če se vam zgodi, da se med letom sprosti mesto v študentskem domu, lahko subvencijo spremenite za bivanje v študentskem domu (lahko tudi obratno). Kar morate narediti je, da odstopite od pogodbe za bivanje pri zasebniku, kar opravite v pisarni študentskih domov. Direktno tam opravite tudi selitev v študentski dom in že naslednji mesec ste lahko vseljeni. Postopek je enak tudi v obratnem primeru.

Prosta mesta

Za študijsko leto 2013/2014 je v Ljubljani predvidenih 1000 subvencij (200 za novince in 800 za podaljšanje), v Kopru 730 (230 za novince in 500 za podaljšanje) ter v Brežicah 13 za novince. Prvič je letos prišlo do tega, da se v Mariboru ne predvideva subvencij za zasebnike, saj je dovolj prostih mest v študentskih domovih.

Vir: www.stud-dom-lj.si

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ