Prijava na e-nasvete

5 načinov depilacije

S pravilno pripravo kože se lahko izognete poškodbam kože, vraščenim dlačicam, rdečici in rdečim pikicam na koži. Pred britjem kožo in dlačice zmehčajte s prhanjem, blagim gelom za tuširanje in namakanjem. Pred uporabo voska in depilatorskega strojčka strokovnjakinja priporoča vročo kopel, da se pore odprejo in dlačice zmehčajo. Prav tako je dobro narediti piling, saj odstrani mrtve celice. Koža mora biti čista in suha.

Načini depiliranja

Klasična britvica: Uporabite brivsko peno, katere namen je zmehčati dlačice in jih postaviti pokonci. Slaba stran te metode je, da je postopek treba ponavljati skoraj vsak dan, dlačice rastejo močnejše, temnejše in trše, rast pa spremljata neprijetno srbenje in ščemenje, koža se lahko vname in dlačice se vraščajo. Pri britju bodite pozorni na pregibe pri posameznih delih telesa (gležnji, kolena), saj se na teh mestih lahko hitro porežete.

Depilacijska krema/pena: Slabost tovrstne metode je ta, da krema ne odstrani popolnoma vseh dlačic (odstranite jih lahko po končanem postopku s pinceto). »Tovrstne kreme delujejo tako, da dlačice raztopijo. Ker gre za delovanje na dlako nad nivojem kože, bo ta ob ponovni rasti prav tako ščetinasta, trda in odebeljena kot pri uporabi britvice.« Pred uporabo vedno poskusite kremo na majhnem delu kože in tako preverite, ali vam odgovarja.

Epilator: Epilator pri depilaciji držite navpično na kožo v nasprotni smeri rasti dlačic, sicer jih lahko potrga ali pa sploh ne izpuli. Slaba stran depilacijskih strojčkov je ta, da lahko dlake le potrga, kar posledično vodi v vraščanje.

Vosek: Za to metodo morajo biti dlake dovolj velike (0,5–1 cm). Trakove z voskom lahko segrejete med rokami ali s pomočjo fena, pri uporabi pa jih povlecite v nasprotni smeri rasti dlačic in vzporedno s kožo. Lahko obiščete tudi kozmetični salon, kjer preverite ali uporabljajo naravne voske in ne naftnoparafinskih, ki prekomerno dražijo kožo in trgajo dlačice.

Sladkorna pasta: Gre za mešanico sestavin, ki se pri segrevanju na zelo visoki temperaturi sprimejo v lepljivo kepo. Na kožo jo nanesite samo, če je dovolj ohlajena (vendar ne preveč, saj ima takrat manj učinka). V nasprotnem primeru se lahko opečete. Po nanosu uporabite krpico (bombažno) in jo čim hitreje potegnite v nasprotni smeri dlak.

Nega kože po depilaciji …

… je odvisna od načina depilacije. Ana pravi, da lahko po britju kožo natremo z vlažilnimi proizvodi (otroški puder, mastne kreme, hladilne kreme, mleko za telo, losjon …). Po uporabi depilacijske kreme na kožo na nanašamo ničesar. Tudi če so njene sestavine naravne, bi lahko sprožile reakcijo. Po voskanju lahko na kožo nanesete rastlinska olja (npr. arganovo olje), ki odstranijo morebitne ostanke voska in pomirjajo kožo. Ker je koža po voskanju bolj občutljiva kakor po britju, jo ohranjajte čim bolj suho, je ne močite in se izogibajte potenju. Prav tako je priporočljivo, da se 2–3 dni izogibajte solariju, soncu in savni. Na kožo ne nanašajte nobenih dodatnih preparatov z izjemo pudra v prahu, ki pomirja in nase veže vlago.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ